Kulinarny weekend w Łodzi

Nadchodzący weekend upłynie pod znakiem kulinarnych wydarzeń w łódzkich restauracjach. Sprawdźcie, gdzie i co warto zjeść.

Bye Bye Bikini, czyli wyżerka w Manufakturze

Bye Bye Bikini w Manufakturze

W najbliższy weekend (2 – 4 września) Manufaktura pożegna lato w pysznym stylu. Z rynku już wkrótce zniknie plaża, a na jej pożegnanie restauracje przygotowały akcję Bye Bye Bikini. Lokale zaserwują dania, których dbający o sylwetkę plażowicze odmawiali sobie przez cały sezon. Zamiast lekkich sałatek, zaproszą gości na pyszne makarony w śmietanowych sosach, frytki, pizzę, desery z bitą śmietaną i inne kaloryczne, ale jakże smakowite potrawy. W wydarzeniu wezmą udział: Bawełna, Szpulka, Pijalnie Czekolady E.Wedel, Max Ice & Coffee, Ganesh, Rajskie Jadło, Coś Dobrego, Da Grasso, a nawet słynąca ze zdrowych i lekkich dań restauracja Zielona

Na gości restauracji i kawiarni czekają specjalne oferty. W Da Grasso w sobotę i niedzielę wszystkie duże makarony będą w cenie małych, a na miłośników pizzy czeka rabat 15%. Max Ice & Coffee żegna bikini deserem Finezja, a w Bawełnie będzie można obżerać się z klasą. W menu pojawi się wątróbka w porto i czerwonej cebuli, podawana na gnocchi oraz figa z pieca z kozim serem, owinięta szynką parmeńską. Restauracja Zielona ucztowała będzie zdrowo. Na gości będzie czekał burger z seitanem oraz gnocchi z sosem borowikowym i oliwą truflową. W Ganeshu zjecie Murgh/Mutton Korma, czyli łagodny sos na bazie nerkowców i śmietany podawany z ryżem lub plackiem Naan (z kurczakiem lub baraniną). W Rajskim Jadle zjecie stek wieprzowy siekany z cebulką, kluski śląskie i kapustę zasmażaną.

Street Food Festival w Galerii Łódzkiej

Street Food Festival w Galerii Łódzkiej

W ten sam weekend Galeria Łódzka zaprasza na szóstą edycję Street Food Festivalu, czyli zlot food trucków. W dniach 3-4 września na placu przed Galerią Łódzką pojawi się kilkanaście mobilnych restauracji, które zaproponują dania kuchni polskiej, amerykańskiej, azjatyckiej, meksykańskiej i kuchni południowych stanów USA. Zjecie tu dania wegetariańskie, przysmaki dla koneserów „sztuki mięsa”, jak i amatorów słodkości.  Nie zabraknie rozgrzewających burrito i quesadilli, burgerów, belgijskich frytek, tradycyjnych zapiekanek czy polskich pierogów. Pragnienie ugaszą napoje z żelowymi kuleczkami, a słodkim podsumowaniem będą lody i gofry.

Otwarcie Dunkin’ Donuts w Manufakturze

Dunkin' Donuts w Manufakturze

Znana, amerykańska sieć kawiarni Dunkin’ Donuts niedawno otworzyła swoją pierwszą kawiarnię w Łodzi. Kolejna pojawi się w Manufakturze już w jutro (2 września). Słynne na całym świecie pączki będziecie mogli kupić na wyspie położonej przy głównym wejściu do centrum handlowego od strony rynku. Dunkin’ Donuts zajmie miejsce po cukierni Sucre oferującej francuskie makaroniki. Ta zaś przeniesie się do lokalu na piętrze, który wcześniej zajmowała piekarnia Pod Telegrafem.

Warsztaty sushi w Sendai Sushi

Warsztaty sushi w Sendai Sushi

Jeśli chcecie poznać tajniki przyrządzania najpopularniejszego dania kuchni japońskiej, to wybierzcie się w sobotę, 3 września, na warsztaty sushi w Sendai Sushi. Nauczycie się przyrządzać różne rodzaje japońskiego przysmaku – futomaki, uramaki, hosomaki i nigiri. Zajęcia poprowadzą Michał Przybysz i Tomasz Świerzb. Koszt udziału wynosi 150 zł, a rezerwacji możecie dokonywać pod numerem 604 080 441.

Kolacja z Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem w Tawernie

Robert Makłowicz w Tawernie Pepe Verde

W niedzielę, 4 września, w Tawernie Pepe Verde odbędzie się kolacja połączona z degustacją win, którą poprowadzą Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Kolacja jest częścią obchodów 10. urodzin restauracji, o których mogliście już u nas przeczytać. Podczas wieczoru podanych zostanie sześć dań kuchni dalmatyńskiej, wśród których znajdą się m.in. sałatka z ośmiornicy, krewetki w pomidorkach, plejskiewica z serem i szynką, czy okoń w soli. Do każdego z dań podane zostanie odpowiednio dobrane wino, a o wszystkim opowiedzą prowadzący kolację goście. Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 129 zł, a bilety dostępne są w Tawernie Pepe Verde.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...