Chata Wuja Toma

Czy znacie miejsca w okolicach Łodzi, które warto odwiedzić nie tylko żeby spróbować smacznej kuchni, ale również, żeby znaleźć się bliżej natury i zrelaksować w innym otoczeniu? Na szczęście, poza rozpowszechnionymi w całej Polsce karczmami i zajazdami, znalazły się w naszym regionie restauracje jedyne w swoim rodzaju. Warto więc zorganizować krótki wypad weekendowy i sprawdzić co szczególnego mają do zaoferowania.

Chata Wuja Toma
Żabiczki, kierunek: Konstantynów Łódzki
Lokal otwarty: wtorek – piątek 11:30 – 18:00, sobota 11:30 – 18:00, niedziela 12:00 – 17:00

To najstarsza restauracja w regionie łódzkim prowadzona przez drugie już pokolenie. Znajduje się w bardzo zacisznym miejscu, na terenach leśnych, a z zewnątrz wygląda nawet bardziej na prywatną posiadłość. Klimat lat 70 przebija się w jej wnętrzach i w karcie menu, gdzie znaleźć można historyczne pozycje kreatora tego miejsca – kuchmistrza Zygmunta Tymoteusza Oryńskiego. Dominuje kuchnia polska, ale w bardziej wyrafinowanych kompozycjach i co ważne oparta na zdrowej żywności. W szczególności polecane jest menu dnia, czyli pierwsza strona w karcie. Znajdziecie tam kilka propozycji zup w cenie 7-8pln, głównego dania za 30-40 zł i deserów za 8-10 zł. Bardzo prawdopodobne jest też, że wpadniecie tu na jakąś znaną z mediów osobę, gdyż niejedna z nich upatrzyła sobie już to miejsce i wraca do niego regularnie. Poza tym panuje tu wyjątkowa, rodzinna atmosfera, w której szybko nawiązują się nowe znajomości na lata. W weekend przygotujcie się na oczekiwanie na stolik. Wszystko ma swoja cenę…

Osada Rybacka Sereczyn
Sereczyn, kierunek: Pabianice
Lokal otwarty: poniedziałek – sobota 11:00 – 22:00, niedziela 11:00 – 21:00

To rozłożysty teren z kilkoma zbiornikami wodnymi, zlokalizowany na malowniczym obszarze leśnym i przystosowany do pełnienia funkcji restauracji. Jest wiele miejsc dostępnych na zewnątrz, ale można też skorzystać z sali w środku, gdzie naturalnie dominuje drewno i kamień. Co króluje w karcie? Oczywiście świeżutka ryba z własnego stawu! Pyszny pstrąg, sum, jesiotr czy karp może być usmażony bądź przygotowany na ruszcie. Występuje solo, w pomidorach lub z czosnkiem w cenie 15-30 zł za porcję. Zdecydowanie słabiej smakowo wypadają dodatki, typu frytki czy warzywa. Niemniej jednak miejsce jest magiczne i choćby na samą rybkę na łonie natury warto się skusić. Dodatkowo istnieje możliwość zakupu żywych lub wędzonych ryb.

Dzika kaczka
Stacja Nowa Gdynia, kierunek: Zgierz
Lokal otwarty: codziennie 8.00 – 22.00, ciepła kuchnia 12.00 – 21.30

Restauracja ta znajduje się w obrębie przestrzennego kompleksu sportowo-rekreacyjnego wybudowanego na terenie stuletniego lasu. Niewiele osób mogłoby się spodziewać wyrafinowanej kuchni w takim miejscu. A jednak! Można zjeść w dyskretnej atmosferze, w eleganckiej i przytulnej sali bądź też skorzystać z dużego tarasu z widokiem na las i pobliski staw. Jedną ze specjalności restauracji są ryby wędzone w tyglu sposobem domowym. Wśród dań kuchni europejskiej dużo uwagi przyciągają też rozmaite zupy w cenie 13 zł. Rzadko gdzie mamy okazję spróbować zupy z polskich raków z kurkami czy hiszpańskiej zupy czosnkowej. Za danie główne zapłacimy średnio 45 zł, przy czym cena przekłada się na wyjątkowy smak i jakość serwowanych potraw. Może jednak warto je pominąć i skusić się w te upalne dni na jeden z deserów za 16 zł. Obecnie trwa promocja „Weekendowe ucztowanie”, w ramach której w soboty i niedziele w godzinach 13.00 – 17.00 można do woli próbować różnych dań przygotowanych w formie szwedzkiego stołu. Koszt takiej rozpusty kulinarnej to: 38 zł od osoby, dzieci do 6 lat gratis, a dzieci w wieku 7-12 lat zapłacą tylko 20 zł.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...