Łącznik – nowa restauracja w WI-MIE
Oferta strefy działań alternatywnych WI-MA poszerzy się wkrótce o coś dla smakoszy. W przyszłym tygodniu ruszy tu bowiem restauracja Łącznik.
WI-MA (Piłsudskiego 135) gościła już wydarzenia kulinarne, jak wakacyjny Urban Summer Festival, jednak dopiero teraz oferta gastronomiczna zagości tu na stałe. Nowy lokal powstaje w zawieszonym nad ziemią łączniku między dwoma pofabrycznymi budynkami, skąd wzięła się też nazwa miejsca.
O samym Łączniku trudno napisać po prostu „restauracja”. Na powierzchni 400 metrów kwadratowych powstaje przestrzeń, która na co dzień będzie pełniła funkcję restobaru i kawiarni. Wieczorami i przy najróżniejszych okazjach zamieniała będzie się jednak w ośrodek działań kulturalnych. Organizowane będą tu koncerty, projekcje filmów, imprezy taneczne i festiwale, a planowana jest również współpraca z działającym po sąsiedzku teatrem.
Za kulinarną stronę przedsięwzięcia odpowiedzialny będzie Łukasz Czapiewski – pochodzący z Łodzi szef kuchni, który po kilku latach spędzonych w stołecznych restauracjach powraca do macierzy. Gościom zaoferuje on autorską, nowoczesną kuchnię europejską z elementami kuchni molekularnej. Menu ma być na tyle uniwersalne, że coś dla siebie znajdą w nim zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie, miłośnicy ryb i owoców morza. Wszystko w cenach, które pozwolą wybrać się do Łącznika zarówno na obiad w środku tygodnia jak i kolację na specjalną okazję.
Specjalnością Łącznika mają być również oferta drinków i alkoholi. Siedmiometrowej długości bar serwował będzie molekularne koktajle. Jeśli chcecie spróbować alkoholowego kawioru czy makaronu, to będzie to miejsce dla was. Smakowe wódki czy syropy przygotowywane będą na miejscu, co daje barmanom spore pole do popisu.
Otwarcie Łącznika planowane jest na sobotę, 18 października. Aktualnych informacji na ten temat szukajcie na Facebooku.