fbpx

Jak pragnę wina

Jeżeli od zgiełku Piotrkowskiej wolicie kameralne ogródki schowane w podwórku, a nad kufel piwa przedkładacie kieliszek dobrego wina, to miejsce stworzone jest właśnie dla was.

Secesji 89 nikomu nie trzeba przedstawiać. Przy Piotrkowskiej 89 mieści się jedno z najładniejszych podwórek głównej ulicy Łodzi. To zasługa zarówno odnowionych kamienic i nawierzchni, charakterystycznej armaty, jak i umiejscowionych tu lokali: Jak pragnę wina, House of Sushi, Warzywniaka i Palety Bieli. Na co macie ochotę – sushi, kawę, a może wino? Teraz z kieliszkiem dobrze schłodzonego Moscato możecie odpocząć na leżaku w niedawno otwartym ogródku tutejszego wine baru.

Jak pragnę wina

Jak przystało na miejsce, w którym królują wina, winne akcenty odnaleźć można również w aranżacji ogródka. Zamiast zwykłych mebli – beczki, palety po winie, oraz stoliki, których blaty zostały na specjalne zamówienie zrobione ze skrzynek po ekskluzywnych trunkach. Do tego sprzyjające relaksowi leżaki z winnymi logotypami, ozdoby w postaci kielichów wypełnionych korkami, gigantyczne butelki i donice z kolorowymi kwiatami. Oryginalnie, przytulnie i kameralnie.

Jak pragnę wina (Fot: Igor Oleś)

Miejsca zajęte, czas złożyć zamówienie. Z wyborem wcale może nie być tak łatwo. Oferta Jak pragnę wina obejmuje ponad 350 rodzajów win dostępnych w sklepie, a do tego wysokogatunkowe alkohole (m.in. whisky, bourbony czy koniaki) oraz ciekawe drinki na bazie wina. Największą zaletą wine baru jest to, że można spróbować ekskluzywnych pozycji za rozsądną cenę, a przy ich wyborze skorzystać z doradztwa doświadczonych fachowców. Podczas, gdy marże na wina w restauracjach potrafią sięgać kilkuset procent, tu za degustację na miejscu płaci się jedynie korkowe w wysokości 20 zł za butelkę. Oczywiście można także skorzystać z bogatej oferty trunków sprzedawanych na kieliszki. Jak pragnę wina dysponuje około 20 podobnymi propozycjami. Ceny zaczynają się już od 6,5 zł – tyle między innymi kosztuje 125 ml chilijskiego Cabernet Sauvignon (butelka 36 zł). Dla miłośników bąbelków wytrawna hiszpańska Cava (15 zł za 200 ml) lub słodsze Moscato z Australii (8 zł za 125 ml), a dla osób z nieco słabszą głową – wino w wersji light o obniżonej zawartości alkoholu.

Jak pragnę wina

Nowością, która specjalnie przypadła nam do gustu są dwa specjalne sety degustacyjne. Za kwotę 18 złotych możecie zdecydować się na zestaw, który obejmuje 3 kieliszki różnych win (do wyboru: białe lub czerwone) oraz podkreślające ich smak, specjalnie dobrane drobne przekąski. Idealna propozycja dla miłośników różnorodności i wstęp do dalszej degustacji – na tej podstawie łatwiej będzie wybrać najbardziej odpowiadający nam trunek. Na tym nie kończą się atrakcje przygotowane na letni sezon. W Jak pragnę wina możecie również skosztować ciekawych drinków na bazie gronowych trunków. Kartę otwiera dobrze znana Sangria dostępna zarówno na kieliszki, jak i w dzbanie (przygotowana z owocami i lodem). Nie każdy wie, że na bazie wzmacnianego wina może też przygotować wariację na temat Mojito, poza tym w karcie znajdziemy również Bellini, Caipiamadę czy Passion Fruit by Moscato.

Jak pragnę wina (Fot: Igor Oleś)

W sezonie letnim zmieniają się godziny funkcjonowania wine baru, rozszerzona jest też oferta przekąsek. Do wcześniej dostępnych desek z wysokiej jakości serami i wędlinami (zestaw dla dwóch osób kosztuje 19,90 zł, dla czterech – 35,90 zł) dołączają tosty z mozarellą, suszonymi pomidorami i rukolą (dwie sztuki – 11 zł). Jest też kulinarna niespodziana dla osób, które zamówią wina za kwotę przynajmniej 50 zł – goście gratis dostaną zestaw trzech drobnych przekąsek bagietką (oliwki, suszone pomidory i nadziewane serem papryczki). Każdego dnia sklep Jak pragnę wina zaczyna pracę o godzinie 11.00, wine bar o 12.00. W poniedziałki kończy ją o 19.00, godzinę dłużej funkcjonuje od wtorku do czwartku, w piątki i soboty możecie wpaść na wino przynajmniej do godziny 22.00 (w te dni wine bar czynny jest do ostatniego gościa).

Jak pragnę wina

W okresie letnim w podwórku Secesji 89 będą też organizowane imprezy na świeżym powietrzu (koncerty z muzyką na żywo, degustacje). Pierwsze wydarzenia planowane są już na początek przyszłego miesiąca. Rozpoczną je weekendowe, bezpłatne degustacje dwóch wybranych gatunków białych win, 19 czerwca odbędzie się klasyczny włoski pojedynek Veneto kontra Toskania, zaś tydzień później (26 czerwca) wine bar zaprasza na degustację bourbonów.

Na zakończenie mała niespodzianka od Jak pragnę wina – przepis na winnego drinka, którego możecie przygotować na letnim przyjęciu.

Iberia Manzanerro

  • Whisky – 20 ml
  • Quinta Abafado (portugalskie słodkie wino wzmacniane)- 20 ml
  • Cava Tresor Brut (hiszpańskie wino musujące) – 40 ml
  • Schnapps – 20 ml
  • Sok jabłkowy, syrop z cukru trzcinowego

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...