Letnia edycja Street Food Festiwalu już w weekend
Ta impreza na stałe wpisała się już w łódzki krajobraz kulinarny. W piątek, 13 lipca, w podwórku przy Piotrkowskiej 217 ruszy 19. edycja Street Food Festiwalu – największej w naszym mieście imprezy poświęconej jedzeniu ulicznemu.
Moda na jedzenie uliczne nie słabnie, czego najlepszym dowodem jest popularność, jaką cieszą się zloty food trucków. Zwłaszcza, że oferowany podczas nich street food jest niezwykle różnorodny i czerpie z kulinarnych tradycji wszystkich zakątków świata. O bogactwie dań oferowanych przez restauracje na kółkach można przekonać się odwiedzając Street Food Festiwal, który regularnie odbywa się w podwórku przy Piotrkowskiej 217. W najbliższy weekend ruszy już 19. edycja tego wydarzenia, co jest najlepszym potwierdzeniem, że łodzianie uwielbiają jedzenie uliczne. Będzie wakacyjna, ale też sportowa – w trakcie wydarzenia będzie można obejrzeć półfinałowe i finałowe mecze Mundialu w restauracjach King Kong i Chill Bistro & Bar.
Od początku istnienia imprezy, gromadziła ona dziesiątki najciekawszych food trucków z całego kraju i tłumy gości, którzy ustawiali się w długich kolejkach, by spróbować przygotowywanego przez nie jedzenia. Nie inaczej będzie tym razem. Do modnego podwórka zawitają stali bywalcy Street Food Festiwalu, ale pojawi się też sporo nowości. W tym jeden z najciekawszych mobilnych „lokali” ostatnich miesięcy – La Petite Prosecco Van, który (jak sama nazwa wskazuje) serwuje Prosecco z nalewaka oraz drinki na jego bazie, a także inne wina i piwo kraftowe.
Ale wystawców będzie znacznie więcej. Impreza pod hasłem Smaki Lata rozpocznie się w piątek, 13 lipca o godzinie 17.00. W sobotę i niedzielę będziecie mogli zawitać tu już od 12.00, a każdego dnia będziecie mogli do woli zajadać się na przykład burgerami, które stanowią klasykę street foodu. Będą między innymi te przygotowane po łódzku przez Roni Food czy klasyczne smaki z popularnego Tommy Burger. Buły z mięsem przygotuje też najdłuższy food truck festiwalu – dziewięciometrowy Up in Smoke BBQ, w którego ofercie znajdą się też hot dogi i mięsa ze smokera opalanego drewnem. Nie zabraknie też frytek – np. tych przygotowywanych z belgijskich ziemniaków z domowymi sosami od Tadam, Tadam Frytka Belgijska.
Inny rodzaj kanapek podadzą Smaki Ulicy – łódzki food truck specjalizujący się w ciabattach na różne sposoby. Jeśli zaś wolicie coś bardziej egzotycznego, to czeka na was TACOmówka, która przyjedzie z Warszawy samochodem pełnym meksykańskich tacos, burrito i quesadilla. Po raz pierwszy na łódzkim festiwalu pojawi się Dinery.pl z kuchnią gruzińską. Zjecie tu m.in.: placek nadziewany czerwoną fasolą z gruzińskimi przyprawami i sosem adjika czy roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich i czosnku. Na wielbicieli tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu czekają natomiast Pierogi Gosi, dobrze znane bywalcom Piotrkowskiej 217.
Na Street Food Festiwalu pojawią się też propozycje wegańskie i wegetariańskie, na przykład food truck Vegeneration z roślinnymi burgerami na kilka sposobów oraz stoisko otwartego niedawno, łódzkiego bistro Kardamon. Będzie to ich debiut na festiwalu, a dla gości przygotują między innymi: śniadaniową słonecznicę, tajskie rolki z warzyw w sosie z mango i mlekiem kokosowym czy kokosowo-agrestowy deser.
Słodkości będzie więcej. Jak zawsze znajdziecie tu stoisko Kuroneko Brownie z ich pysznymi ciastami (również w wersji wegańskiej) oraz Zakręcone Ciacho, czyli węgierskie ciastka – kurtosze z różnymi dodatkami. Weekend ma być upalny, więc goście imprezy z pewnością chętnie skuszą się na tajskie lody serwowane przez lodziarnie Bangkok oraz Taj Ice.
Jak na letnią edycję przystało, pojawi się też sporo stoisk z orzeźwiającymi napojami. Będą klasyczne lemoniady od Naturalna Lemoniada oraz mniej tradycyjne, przygotowane na ciekłym azocie serwowane przez Le Mini Lemoniada prosto ze stylowego nalewaka zamontowanego w bagażniku uroczego Mini Coopera. Nie zabraknie też napojów z procentami. Obok wspomnianego już La Petite Prosecco Van, pojawi się również stoisko łódzkiej Piwoteki Narodowej oraz Browaru z Centralnej Polski.
O gościach festiwalu nie zapomną również stali rezydenci Piotrkowskiej 217, którzy przygotowali dla nich street foodwe propozycje w swoich menu. W Kuroneko zjecie okonomiyaki, czyli japońskie naleśniki z wieprzowiną lub krewetkami, warzywami oraz majonezem i specjalnym sosem. Dostępna będzie również wersja wegetariańska. W Chill Bistro & Bar pojawią się dania na lato – dwa burgery, jeden morski i jeden górski oraz dwa koktajle – domowa lemoniada i Hugo Grande. Na okolicznościowego drinka zaprosi też King Kong. Połączenie tajskiej bazylii, ogórka, mięty i słodkiej chili z rumem ochłodzi was w gorące dni.
Street Food Festiwal potrwa trzy dni i zakończy się w niedzielę o 20.00. Miłośnicy ulicznego jedzenia będą zatem mieli sporo czasu żeby spróbować wszystkiego, co wystawcy mają do zaoferowania.