Weekendowe grillowanie, niedzielne śniadanie na Manhattanie i powiększony ogródek – Woda Sodowa ogłasza gotowość na lato! Sprawdźcie, co przygotowali na upalne dni.

Woda Sodowa to restauracja, dla której zdecydowanie warto przekroczyć Rubikon – a mówiąc Rubikon, mamy na myśli al. Piłsudzkiego. My ostatnio przeszłyśmy na drugą stronę, by sprawdzić dla was jak lokal szykuje się na lato i jakie akcje przygotował dla swoich gości. Na początek, dodatkowa przestrzeń na zewnątrz. – Nasza restauracja właśnie powiększyła się o obszerny ogródek, w którym można wygodnie rozsiąść się wśród palm i poczuć wakacyjny klimat – mówi Żaneta Ławniczek. Oprócz stolików z krzesłami, do wyboru macie tu leżaki. Po szybkim teście stwierdzamy, że dzięki ustawionej wokół roślinności można by zupełnie zapomnieć, że jest się w centrum miasta.

Skoro ogródek jest, to pora na grilla! Po udanym debiucie pierwszego grillowego wydarzenia, Woda Sodowa ponownie organizuje weekendowe Piotrkowska BBQ. W najbliższy piątek i sobotę zajrzyjcie tu ze znajomymi, by wspólnie potańczyć przy muzyce na żywo, napić się koktajli i zjeść dania z grilla. – W naszym specjalnie przygotowanym menu prosto z rusztu będą zarówno opcje mięsne, jak i wegetariańskie – dodaje Żaneta. Wśród propozycji znajdziecie stek z podudzia kurczaka marynowany w paście miso, sosie sojowym i czosnku, podany z ziemniakiem w papilocie i kruchą sałatą (21 zł), sakiewkę z kaszanką, cebulą, cukinią i papryką, podaną z ziemniakiem w papilocie i kruchą sałatą (20 zł) oraz szaszłyk warzywny z tofu i sosem cytrynowo-ziołowym (19 zł). Nie zapomnijcie zajrzeć do wkładki z letnimi napojami – znajdziecie w niej m.in. mrożoną herbatę bazylikową (13 zł) i fiołkową lemoniadę (12 zł), a także domowego radlera w wersji cytrynowej (14 zł) oraz tropikalnej (15 zł).

Specjalne atrakcje zaplanowano także na ostatni dzień weekendu, który możecie rozpocząć w iście nowojorskim stylu. W każdą niedzielę Woda Sodowa zaprasza bowiem na Śniadanie na Manhattanie. – Chcąc nawiązać do naszej lokalizacji, skomponowaliśmy specjalne śniadaniowe menu inspirowane serialami i filmami, których akcja rozgrywa się w Nowym Jorku – opowiada Żaneta. Tak więc „Kevin sam w Nowym Jorku” to 2 jajka na miękko podawane z tostem pszennym i pomidorami (15 zł), „Przyjaciele” – szakszuka dla dwojga z białą kiełbasą i szparagami (30 zł), a „Plotkara” – hot dog z jajkiem sadzonym, pastą z awokado i sałatą (18 zł). W karcie jest też „Sex w wielkim mieście”, czyli jogurtowe pancakes, z pianką prosecco,sosem cytrynowym i owocami (17 zł), a także „u Tiffanego” w dwóch wersjach: słodkiej (croissant z konfiturą różaną i musem śmietankowym z owocami leśnymi za 18 zł) oraz słonej (croissant z jajkiem poche, bekonem, sałatą i serkiem śmietankowym za 17 zł).

Warto przypomnieć również, że Woda Sodowa bierze udział w rozpoczynającej się dziś wiosennej edycji Restaurant Week – dlatego jeśli fine dining bliski jest waszemu sercu, koniecznie zobaczcie ich festiwalowe propozycje. Za stworzenie trzydaniowego menu w dwóch odsłonach odpowiedzialny jest ich szef kuchni Karol Lubczyński, który przygotował m.in. stek z tuńczyka na zielonej komosie z salsą z granata, grillowany stek z kalmara podany z pianą z mleka kokosowego z duszonymi w winie muszlami sercówki na ciastku z batata oraz ciasto parzone z kremem pralinowym.To jednak nie koniec niespodzianek, które szykuje Woda Sodowa. Już wkrótce w tym samym budynku ruszy ich drugi lokal – restauracja MOON, której specjalnością będzie kuchnia śródziemnomorska. Wiemy, że znajdzie się w niej piec opalany drewnem, a za pizzę odpowiedzialny będzie Antonio, znany m.in. z restauracji Pomodoro. Nie możemy doczekać się otwarcia!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...