fbpx

Weekendowe grillowanie, niedzielne śniadanie na Manhattanie i powiększony ogródek – Woda Sodowa ogłasza gotowość na lato! Sprawdźcie, co przygotowali na upalne dni.

Woda Sodowa to restauracja, dla której zdecydowanie warto przekroczyć Rubikon – a mówiąc Rubikon, mamy na myśli al. Piłsudzkiego. My ostatnio przeszłyśmy na drugą stronę, by sprawdzić dla was jak lokal szykuje się na lato i jakie akcje przygotował dla swoich gości. Na początek, dodatkowa przestrzeń na zewnątrz. – Nasza restauracja właśnie powiększyła się o obszerny ogródek, w którym można wygodnie rozsiąść się wśród palm i poczuć wakacyjny klimat – mówi Żaneta Ławniczek. Oprócz stolików z krzesłami, do wyboru macie tu leżaki. Po szybkim teście stwierdzamy, że dzięki ustawionej wokół roślinności można by zupełnie zapomnieć, że jest się w centrum miasta.

Skoro ogródek jest, to pora na grilla! Po udanym debiucie pierwszego grillowego wydarzenia, Woda Sodowa ponownie organizuje weekendowe Piotrkowska BBQ. W najbliższy piątek i sobotę zajrzyjcie tu ze znajomymi, by wspólnie potańczyć przy muzyce na żywo, napić się koktajli i zjeść dania z grilla. – W naszym specjalnie przygotowanym menu prosto z rusztu będą zarówno opcje mięsne, jak i wegetariańskie – dodaje Żaneta. Wśród propozycji znajdziecie stek z podudzia kurczaka marynowany w paście miso, sosie sojowym i czosnku, podany z ziemniakiem w papilocie i kruchą sałatą (21 zł), sakiewkę z kaszanką, cebulą, cukinią i papryką, podaną z ziemniakiem w papilocie i kruchą sałatą (20 zł) oraz szaszłyk warzywny z tofu i sosem cytrynowo-ziołowym (19 zł). Nie zapomnijcie zajrzeć do wkładki z letnimi napojami – znajdziecie w niej m.in. mrożoną herbatę bazylikową (13 zł) i fiołkową lemoniadę (12 zł), a także domowego radlera w wersji cytrynowej (14 zł) oraz tropikalnej (15 zł).

Specjalne atrakcje zaplanowano także na ostatni dzień weekendu, który możecie rozpocząć w iście nowojorskim stylu. W każdą niedzielę Woda Sodowa zaprasza bowiem na Śniadanie na Manhattanie. – Chcąc nawiązać do naszej lokalizacji, skomponowaliśmy specjalne śniadaniowe menu inspirowane serialami i filmami, których akcja rozgrywa się w Nowym Jorku – opowiada Żaneta. Tak więc „Kevin sam w Nowym Jorku” to 2 jajka na miękko podawane z tostem pszennym i pomidorami (15 zł), „Przyjaciele” – szakszuka dla dwojga z białą kiełbasą i szparagami (30 zł), a „Plotkara” – hot dog z jajkiem sadzonym, pastą z awokado i sałatą (18 zł). W karcie jest też „Sex w wielkim mieście”, czyli jogurtowe pancakes, z pianką prosecco,sosem cytrynowym i owocami (17 zł), a także „u Tiffanego” w dwóch wersjach: słodkiej (croissant z konfiturą różaną i musem śmietankowym z owocami leśnymi za 18 zł) oraz słonej (croissant z jajkiem poche, bekonem, sałatą i serkiem śmietankowym za 17 zł).

Warto przypomnieć również, że Woda Sodowa bierze udział w rozpoczynającej się dziś wiosennej edycji Restaurant Week – dlatego jeśli fine dining bliski jest waszemu sercu, koniecznie zobaczcie ich festiwalowe propozycje. Za stworzenie trzydaniowego menu w dwóch odsłonach odpowiedzialny jest ich szef kuchni Karol Lubczyński, który przygotował m.in. stek z tuńczyka na zielonej komosie z salsą z granata, grillowany stek z kalmara podany z pianą z mleka kokosowego z duszonymi w winie muszlami sercówki na ciastku z batata oraz ciasto parzone z kremem pralinowym.To jednak nie koniec niespodzianek, które szykuje Woda Sodowa. Już wkrótce w tym samym budynku ruszy ich drugi lokal – restauracja MOON, której specjalnością będzie kuchnia śródziemnomorska. Wiemy, że znajdzie się w niej piec opalany drewnem, a za pizzę odpowiedzialny będzie Antonio, znany m.in. z restauracji Pomodoro. Nie możemy doczekać się otwarcia!

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...