Lód Miód – nowe lodziarnie rzemieślnicze w Łodzi
Miłośnicy lodów mogą zacierać ręce. Tuż po świętach w Łodzi ruszy sześć nowych lodziarni rzemieślniczych sieci Lód Miód. Dwa kolejne punkty powstaną w Pabianicach.
Lód Miód to projekt Ewy i Karima Soliman, którzy spełniają właśnie swoje marzenie z dzieciństwa – otwierają sieć lokali z lodami rzemieślniczymi. Pierwsze punkty ruszą w poświąteczną środę, 19 kwietnia w aż sześciu miejscach Łodzi i dwóch w Pabianicach. Jak obiecują twórcy konceptu – odkryjecie w nich smak, po który chce się wracać.
Ewa i Karim są zgranym duetem. Na co dzień wychowują dwójkę dzieci, które już nie mogą doczekać się otwarcia lodziarni. W biznesie też połączą siły. Ewa wykorzysta doświadczenie korporacyjne, zadba o organizację pracy i zajmie się marketingiem. Karim zajmie się zaś stroną produkcyjną – w branży pracuje od 10 lat. Początkowo związany był z gastronomią i cateringiem, ale kariera szybko przeniosła go w świat lodów. Przez cztery lata był technologiem w firmie zajmującej się dystrybucją włoskich komponentów do lodów, a później zajmował się sprzedażą urządzeń do ich produkcji.
Praca umożliwiła Karimowi udział w licznych targach i szkoleniach we Włoszech, które przybliżyły mu proces produkcji lodów. Poznawał nie tylko technologię, ale także dowiedział się jak wybierać maszyny i urządzenia. Teraz wiedzę tę zastosuje przy produkcji lodów do punktów Lód Miód. Wszystkie wytwarzane będą z naturalnych składników – mleka, jaj, cukru, śmietany, owoców i ziół.
W procesie produkcji, podstawowe lody mleczne poddawane są procesowi pasteryzacji, następnie porcje trafiają do maszyny z dodatkami smakowymi – świeżymi owocami, ziołami i innymi dodatkami, jak orzechy czy karmel. Sorbety wytwarzane są na bazie wody i owoców. Ewa i Karim kierując się lokalnym patriotyzmem chcą wykorzystywać lokalne produkty – miód z województwa łódzkiego, mleko z mleczarni z regionu, łódzką wodę czy czekoladę z fabryki czekolady w Łodzi.
A jakie lody zjecie w lodziarniach Lód Miód? Każdego dnia na gości czekało będzie osiem smaków. Cztery podstawowe dostępne będą w stałej ofercie – śmietanka, czekolada, sorbet truskawkowy oraz firmowy lód miód, czyli sorbet cytrynowy słodzony miodem. Pozostałe cztery smaki będą zmieniały się każdego dnia. Znajdziecie wśród nich zarówno klasykę lodowego gatunku, jak i bardziej śmiałe kompozycje, np. lody piernikowe, lody o smaku palonego masła czy połączenia: mascarpone z porzeczką, czekolada z chili, jabłko – ogórek – kiwi, twaróg z borówką, kawa z cynamonem, pomidor z wiśnią.
Specjalnością lodziarni Lód Miód będą czarne lody podawane w czarnym waflu. Swój kolor nietypowy zawdzięczają barwieniu popiołem z łupin orzecha kokosowego, a smakowały będą karmelem z solą himalajską. Lokale mają się też wyróżniać wyjątkowo dużymi porcjami, z których każda ważyła będzie 80 g.
Punkty Lód Miód (stacjonarne lodziarnie lub przyczepy) znajdziecie na Retkini (Retkińska 80), Teofilowie (Aleksandrowska 38), Dąbrowie (Tatrzańska 109), Kuraku (Tuszyńska 35), Bałutach (Zgierska 69) i Zarzewie (Przędzalniana 124a) oraz w Pabianicach przy ulicy Łaskiej 38 i Grobelnej 7.