Łódzki Street Food przy Piotrkowskiej - lista uczestników!
17 streetowych dań, deserów i napojów inspirowanych Łodzią – wszystko z okazji 601. urodzin miasta! Zapraszamy na 4-dniowy festiwal, który rozpocznie się 25 lipca.
Oto kolejny premierowy festiwal kulinarny w Łodzi. Tym razem motywem przewodnim będzie łódzka kuchnia w wersji street foodowej. Z okazji urodzin Łodzi wraz z Łódzkim Centrum Wydarzeń i firmą Bidfood zaprosimy was na specjalne wydarzenie kulinarne – Łódzki Street Food przy Piotrkowskiej. Festiwal potrwa 4 dni – od czwartku 25 lipca do niedzieli 28 lipca 2024. Wezmą w nim udział lokale z Piotrkowskiej i najbliższych okolic.
Pomysłodawcą tegorocznego wydarzenia jest firma Bidfood, która specjalizuje się w dostarczaniu produktów spożywczych dla gastronomii. – Wspieramy wiele łódzkich festiwali, ale ten jest dla nas wyjątkowy, ponieważ najbardziej łódzki – mówi Bartłomiej Gajda z firmy Bidfood, która prowadzi w Łodzi Akademię Kulinarną dla kucharzy. To właśnie tutaj z okazji imprezy powstał specjalny folder z nowoczesnymi przepisami inspirowanymi łódzkimi smakami. Dania, takie jak carpaccio z buraka i jabłka na grillowanym żuliku z twarogiem, żelazne ze szparagami czy knyczesy z białą kiełbasą przygotował szef kuchni Akademii Bidfood Paweł Fajfrowski, a sommelier Fine Wine Rafał Antoniak skomponował do nich specjalne koktajle. Przepisy te zostały udostępnione restauracjom, ale część z nich zostanie też zaprezentowana czytelnikom Jemy w Łodzi! Tak, będziecie mogli spróbować swoich sił w roli szefów kuchni.
Restauracje jak zawsze bardzo kreatywnie podeszły do festiwalowego tematu. Dla niektórych inspiracją były typowo łódzkie dania, dla niektórych miejsca, a nawet … łódzka gwara. Króluje biała kiełbasa, chrzan i żulik, nie brakuje też łódzkiego śledzia, jest kanapka z podrobami, a nawet kugel. Mamy też sentymentalnego burgera w stylu budek spod Centralu z lat 90. Restauracje przygotowały też łódzkie wersje klasycznych kanapek, jak podpłomyki, włoską ciabattę czy amerykański Reuben. Galante Fryty, Croque Żulique, Winny Żurpłomyk, Kaszanburger czy Gouda w Chynchach – to wszystko będzie można zjeść podczas urodzinowego weekendu. Czas poznać uczestników!
Koktajl Gołda w Chynchach – gin, likier, sok z limonki, syrop cukrowy, białko jajka, mięta
Cena: 34 zł
Kaszan Burger (wegański) – maślana buła, burger z wegańskiej kaszanki, sałata lodowa, pikle z czerwonej cebuli, ogórek małosolny, sos musztardowo-pomarańczowy z gorczycą i chili, czarny sezam
Cena: 44 zł
Kugel po łódzku – kugel, delikatny krem chrzanowy, kluski żelazne, boczek
Cena: 36 zł
Ferworowy Reuben – ciabatta własnego wypieku, ferworowe pastrami, ser cheddar, sałatka z ogórka małosolnego z sosem musztardowym
Cena: 34 zł
Burger spod Centralu – sentymentalny burger w stylu budek spod Centralu z lat 90-tych – kotlet z antrykotu, surówka z białej kapusty z kukurydzą, surówka z czerwonej kapusty, surówka z marchewki, groszek konserwowy, papryka konserwowa, sałata, prażona cebulka, keczup, majonez
Cena: 34 zł
Kanapka z kiszonym śledziem – kiszony śledź, bułka maślana, labneh, miód, musztarda francuska, prażone jabłko, czerwona cebula, sałata rzymska, prażone orzeszki
Cena: 28 zł
Karczek pieczony w ziołach, flam cebulowo-winny, kluski żelazne, skwarki, twaróg wędzony, kruszonka z żulika
Cena: 49 zł
Śledź po łódzku – grzanki z łódzkiego żulika podawane z młodym holenderskim śledziem, puszystą włoską ricottą z cytryną, cebulą szalotką, świeżym koperkiem, burakiem, mikro ziołami oraz oliwą koperkowo-pietruszkową
Cena: 38,60 zł
Legumina z sosem pistacjowym, pistacjami i owocami według przepisu z 1904 roku – lody podane z sezonowymi owocami (maliny, jagody, borówki, truskawki), kremem pistacjowym i prażonymi pistacjami. Lody robione są m.in. z ciastem pieczony z dodatkiem malagi, wanilii, cynamonu, skórki z cytryny i kaszy manny
Cena: 20 zł
Kwintesencja Łodzi – panierowane pierogi z farszem z białej kiełbasy, boczku i cebuli, doprawiane majerankiem i czosnkiem. Podawane z dipem o smaku łódzkiej zalewajki
Cena: 35 zł
Galante panuozzo – do włoskiej kanapki spod Sorrento wkładamy łódzką duszę: ragu z białej kiełbasy od lokalnego wytwórcy. Polewamy aioli, dorzucamy ziemniaczane sticksy i czerwoną piklowaną cebulę. Wykańczamy naszą kanapkę posypką z panko z ziołami.
Cena: 34 zł
Piadina „Regionale” – piadina romagnola (produkt własny) faszerowana białą kiełbasą z Pabianic, dojrzewającym kozim serem ze Rzgowa, sałatą, czerwona cebulą i świeżo startym chrzanem
Cena: 25 zł
Galante Fryty – grube frytki z białą kiełbasą, majonezem chrzanowym, piklowaną cebulą, szczypiorkiem i pikowaną gorczycą
Cena: 36 zł
Focaccia po łódzku – kanapka z focacci naszego wypieku z żołądkami, sercami i wątróbką, majonez truflowy, sriracha, rukola, grillowane jabłko, piklowana czerwona cebula. Podawana z dressingiem z jogurtu, sera feta, skórki pomarańczy i mięty.
Cena: 36 zł
Croque Żulique – maślany żulik z golonką w piwie z piwnym beszamelem i wędzonym twarogiem. Polecamy z zestawie z Limoncello Spritzem
Cena: 29 zł (w zestawie z koktajlem 55 zł)
Łódzki Burger – bułka własnego wypieku, sos chrzanowy, ogórek kiszony, grillowana biała kiełbasa, duszona cebula, duszona kiszona kapusta
Cena: 43,99 zł
Winny Żurpłomyk – podpłomyk z sosem na bazie winnego żuru, chorizo, młode ziemniaki, cebula, mozzarella, prażona cebulka, czosnek niedźwiedzi
Drink Winny Hugon – likier z kwiatów czarnego bzu, prosecco, sok z cytryny, plastry limonki, woda gazowana, lód, mięta (dostępny również w wersji bezalko)
Cena: danie 37 zł, drink 27 zł