Łódzkie Nagrody Kulinarne 2017 – I część nominacji
W tym roku po raz drugi wybierzemy najlepsze lokale i osobowości łódzkiej gastronomii. Oto nominacje w pięciu pierwszych kategoriach.
W ubiegłym roku tytuł Najlepszej Restauracji 2016 powędrował do Affogato, ciekawe, kto zatriumfuje w tym roku. Zasady pozostają bez zmian – jury wybiera zwycięzców w dziewięciu kategoriach, wy możecie oddać swój głos na ulubioną restaurację w plebiscycie publiczności. Jeśli o jury mowa, w tym roku zasiadają w nim: Magda Klimczak, autorka bloga daretocook.pl, Robert Głyda, szef kuchni i ekspert kulinarny firmy Primulator, Radosław Paruszewski, pasjonat gotowania i podróżnik oraz Agata Zarębska i Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.
Jesteśmy już po naradach i musimy przyznać – w niektórych kategoriach było wyjątkowo trudno wytypować nominowanych i ustalić kryteria, które zadecydują o zwycięstwie. Ubiegłoroczne nagrody wyznaczyły standardy i odzwierciedlały całokształt działalności, w tym roku ocenialiśmy przede wszystkich dokonania ostatnich 12 miesięcy. Tych najlepszych poznacie już w przyszły czwartek, a dziś i jutro zdradzimy, kto uplasował się w ścisłej łódzkiej czołówce.
Oto nominacje w pierwszych pięciu kategoriach:
Najlepsza Restauracja 2017
W tej kategorii nagrodzimy restaurację, która wyróżnia się doskonałym jedzeniem, nienaganną obsługą, innowacyjnością i miłą atmosferą. Wśród nominowanych zalazły się lokale doceniane przez gości i wyróżniane w rozmaitych konkursach.
Najlepszy szef kuchni
Szef kuchni odpowiada nie tylko za jakość oferowanych w restauracji potraw, ale także za sprawną pracę kuchni i serwis. W tej kategorii wyróżnimy osobę, której pracę wyróżnia dbałość o jedzenie, kreatywność i dobra organizacja pracy.
Najlepsza obsługa
Obok znakomitego jedzenia, na sukces restauracji największy wpływ ma sprawny i miły serwis. W tej kategorii nominowaliśmy lokale, które bez wątpienia wyróżniają się pod względem jakości obsługi gości i dbają o jej najwyższe standardy.
Najlepsza cukiernia, piekarnia lub lodziarnia
Naturalne składniki, tradycyjne receptury, innowacyjne i kreatywne techniki, dbałość o smak i estetykę wyrobów – to wszystko wyróżnia lokale nominowane w tej kategorii.