Łódzkie Nagrody Kulinarne – II część nominacji
We wtorek poznaliśmy pierwsze restauracje, kawiarnie i osoby nominowane do Łódzkich Nagród Kulinarnych 2017. Dziś pora przedstawić kolejnych, którzy powalczą o tytuł najlepszego w swojej kategorii.
Łódzkie Nagrody Kulinarne to wyróżnienie, którym uhonorujemy najlepsze łódzkie restauracje kawiarnie i osoby związane z lokalną gastronomią. Ich laureaci otrzymają nagrody od partnerów wydarzenia. W gronie tym znalazła się firma Jantoń, która jest jednym z największych producentów, importerów i eksporterów branży winiarskiej w Polsce. Po raz drugi naszym partnerem jest również firma Elpro, oferująca firmom z branży HoReCa komputerowe systemy sprzedaży, monitoringu wizyjnego oraz obsługi płatności bezgotówkowych oraz Quba Cafe świadcząca usługi w zakresie dostaw kawy, herbaty oraz dodatkowych produktów spożywczych.
Nagrody dla najlepszych przekazały też: Akademia Czekolady Callebaut oferująca profesjonalne szkolenia doskonalące umiejętności w dziedzinie czekolady, firma Kuchnie Świata, która specjalizuje się w dystrybucji produktów spożywczych z całego globu oraz firma Primulator oferująca usługi w zakresie projektowania i wyposażenia kawiarni, lodziarni i cukierni. W tym roku dołączyło do nas także Łódzkie Centrum Wydarzeń, które wspiera nas przy okazji wydarzeń kulinarnych w naszym mieście, a całe wydarzenie odbędzie się pod patronatem Prezydent Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej.
Nagrody przyznane zostaną w dziesięciu kategoriach – dziewięciu jurorskich i jednej publiczności. Wczoraj poznaliście pierwszych nominowanych. Dziś czas na kolejnych, spośród których laureatów wybierze jury:
Najlepsza kawiarnia
W tej kategorii nagrodzimy lokal, który wyróżnia się nie tylko pyszną kawą przyrządzaną na najwyższym poziomie, ale także smacznym jedzeniem i niepowtarzalną atmosferą.
Caffe przy ulicy
Coffee Runner
Owoce I Warzywa
Przędza
The Brick
Najlepsza restauracja tematyczna
Są restauracje, które specjalizują się w przyrządzaniu dań jednej z kuchni świata i wokół niej budują swoje menu, wystrój lokalu i jego atmosferę. Właśnie one zostały wyróżnione nominacjami w tej kategorii.
Ato Sushi
House of Sushi
Senoritas
Sushi Zielony Chrzan
Trattoria Italiana
Ambasador łódzkiej gastronomii
Wyróżnienie dla osoby, która przyczynia się do promocji łódzkiej kuchni i gastronomii poprzez dbałość o łódzkie dziedzictwo kulinarne czy sukcesy w ogólnopolskich i międzynarodowych wydarzeniach i konkursach.
Mirosław Jabłoński i restauracja delight
Zbigniew Kopycki (restauracja Cód Miód)
Maciej Kowalski i Restauracja u Kretschmera
Sebastian Spychała i Piwnica Łódzka
Maciej Rosiński (restauracja Affogato)
Najlepszy kelner/kelnerka
Są kelnerzy, którzy swoim profesjonalizmem i osobowością sprawiają, że wizyta w restauracji staje się niezapomnianym doświadczeniem. Właśnie takie osoby wyróżniliśmy nominacjami w tej kategorii.
Hubert Banaś – Piwnica Łódzka
Aneta Falkowska – Senoritas
Izabela Łysiak – Quale Restaurant
Mateusz Pachla (Filharmonia Smaku)
Alejandro Pieroni (Farina Bianco)
Najlepszy wystrój
W tej kategorii nagrodzimy lokal, który wyróżnia się niepowtarzalnym wystrojem wnętrza stanowiącym ważny element charakteru restauracji.
Farina Bianco
Faktura
Quale Restaurant
Szyby Lustra
Wall Street BBQ
Laureatów Łódzkich Nagród Kulinarnych poznamy podczas uroczystej gali, która odbędzie się 28 września w łódzkim Hotelu Tobaco.