Fot: Bavaria czy Tyrol

Zaczyna się sezon na szparagi – widać to nie tylko w sklepach, ale również w restauracjach. Sprawdźcie, u kogo zrobiło się zielono w menu.

Restauracje nauczyły się korzystać z sezonowych produktów, a szparagi są tego najlepszym przykładem. Nie jesteśmy w stanie wymienić wszystkich lokali, które sięgnęły po szparagi, skupiłyśmy się więc na tych, które przygotowały specjalne, tematyczne karty.

Bavaria czy Tyrol
Niedawno w Bavarii królowały makarony, teraz przyszedł czas na szparagi. Możecie zjeść je tu w grillowanej postaci z dodatkiem sera pleśniowego podane na szpinaku (18 zł) lub z czarnym makaronem, łososiem i bazyliowo-pomidorowym pesto (25 zł). Ciekawą propozycją są gryczane naleśniki ze szparagami, szynką i gorgonzolą (20 zł), ale na tym nie koniec. Restauracja oferuje też bulion z białymi szparagami i domowymi kołdunami (12 zł) oraz eskalopki cielęce w sosie z zielonego ogórka z dodatkiem mięty, z kolorowymi szparagami i młodymi ziemniakami (39 zł).

Fot: Bavaria czy Tyrol

 

Cesky film

Odstawcie na moment na bok czeskie knedliki i spróbujcie tutejszych propzycji z sezonowego menu. Zupa szparagowo-porowa z kurczakiem (12 zł) na chłodniejsze dni, na cieplejsze – lekka sałatka z pieczonymi burakami, szparagami i kozim serem (24 zł). To kolejna restauracja, która postawiła na połączenie szparagów z makaronem – tym razem jest to penne ze szparagami, cukinią, mascarpone i szafranem (26 zł). Tematyczną kartę zamyka halibut na szparagach z masłem estragonowym podany z gnocchi (36 zł).

 Fot: Cesky film

Ciągoty i Tęsknoty
Rzadko piszemy o tym miejscu, dobrze więc, że mamy okazję wspomnieć o tutejszych daniach zer szparagami w roli głównej. Na dobry początek krem (10 zł) i szparagi z sosem kaparowym i jajkiem (15 zł), dla miłośników makaronów pappardelle ze szparagami i włoską szynką (24 zł), a na duży głód – polędwiczka zapieczona w cieście francuskim ze szparagami i sosem koperkowym (29 zł).

Restauracja Delight
W andels’s Hotel Łódź mamy prawdziwą szparagową ucztę. Zacznijmy od sałatki z zielonych szparagów marynowanych w balsamicznym vinaigrette podanych z grillowana polędwicą wołową (49 zł).Dalej białe i zielone szparagi zapiekane z kozim serem i sosem angielskim (42 zł) i oryginalnie brzmiąca szparagowa panna cotta z guacamole i szynką parmeńską (28 zł). Dla miłośników zup szparagowe consommé z parmezanem (19 zł), a dla fanów makaronów – szparagi w sosie pieprzowym, podane z ravioli z nadzieniem z serka ricotta i trufli (32 zł). Menu zamykają dania, w których gościom pozostawiono swobodę wyboru składników. Tym samym białe lub zielone szparagi z młodymi ziemniakami można zjeść z klarowanym masłem, sosem bearneńskim lub holenderskim (52 zł), albo też zdecydować się na zestaw z jednym z wymienionych dodatków: jajkami poché, mozzarellą, grillowanym sandaczem, stekiem wołowym lub płatkami cielęciny (ceny od 58 do102 zł za danie).

Kolory Wina 

Szparagi zagościły też w NoBo Hotelu. W menu trzy lekkie propozycje, które znakomicie wydobywają subtelny smak szparagów. A jakie konkretnie? To krem ze szparagów z ziołowymi grzankami i parmezanem (13 zł), zielone szparagi w sosie holenderskim (24 zł)i wiosenna sałatka ze smażonymi, zielonymi szparagami skropiona sosem serowym, serwowana z gorącym pieczywem (21 zł).

 

Fot: Piknik

Piknik
W szparagowej podróży wracamy na Piotrkowską, a dokładnie do Pikniku, który otwiera tematyczne menu szparagami z szynką parmeńską, płatkami parmezanu i sosem holenderskim (25 zł). Zjemy tu również krem z chrupiącym bekonem i pestkami dyni (17 zł), risotto ze szparagami i serem pecorino (24 zł) oraz makaron ze szparagami, cukinią, pesto i mozzarellą (24 zł). Najdroższą pozycją tematycznej karty są filety z kurczaka ze szparagami ze sprawdzonym połączeniem szynki parmeńskiej i bazyliowym pesto, które kosztują 29 zł.

Presto Pizzeria Trattoria
Na sezon szparagowy lokale Presto przygotowały pięć specjalnych dania. To kolejne miejsca, w których zjeść można krem, który razem przygotowano go z dodatkiem sera camembert (12 zł), makaron ze szparagami, szynką parmeńską i serem pleśniowym (24 zł) oraz tortolloni nadziewane szparagami i ricottą (23 zł). Jeżeli nie jesteście przekonani, czy szparagi są dobrym dodatkiem do pizzy, te propozycje na pewno rozwieją wasze wątpliwości. Pierwsza to kompozycja tytułowych szparagów, sosu pomidorowego, sera camembert, szynki dojrzewającej i sadzonego jajka (mała: 32 zł, duża: 39 zł), druga to pizza bianca ze szparagami, cukinią, kozim serem i porem (odpowiednio 28 i 33 zł).

Fot: Presto Pizzeria Trattoria

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...