Majowe imprezy
Tradycyjnie już informujemy o gastronomicznych wydarzeniach tygodnia. Cinco de Mayo, quiz kulinarny, degustacja grappy, a może spotkanie „jesz, ile możesz” – co wybieracie?
Wielkie imprezowanie zaczyna się już od czwartku. Jeżeli jeszcze nie odwiedziliście Senoritas, koniecznie wpiszcie to miejsce w swój grafik. Od wtorku do niedzieli restauracja świętuje z okazji Cinto de Mayo. Na jutro zaplanowana jest Hell Night, czyli noc z piekielnie pikantnym jedzeniem, któremu towarzyszyć będą równie ostre drinki i muzyka (to pierwsze z cyklu wydarzeń, które będą organizowane co kilka miesięcy). W piątek premiera nowego menu i koktajli, w sobotę impreza z DJ-em, zaś w niedzielę ostatnia okazja do świętowania i skorzystania ze specjalnych promocji.
My do Senoritas wybierzemy się zapewne w weekend, ponieważ w czwartek wraz z Klubem Wino organizujemy pierwszy łódzki kulinarny quiz barowy. Zapraszamy was na 19.00 – powtórzcie wiedzę z zakresu gotowania, znajomości łódzkich restauracji i wina. Wpisowe 5 zł od osoby, najlepsza drużyna wygrywa fajny prezent od Klubu Wino.Trzeba przyznać, że mamy wyjątkowo mocnych konkurentów w ten czwartek. Tego samego dnia Lokal przygotowuje również degustację, na której pierwsze skrzypce zagrają nowalijki. W menu młode warzywa, jadalne kwiaty i pędy oraz dobrane do nich owoce morza, mięsa i sery. Udział w kolacji kosztuje 150 zł (250 zł z degustacją win) – to naprawdę ostatni moment na rezerwację. Powiem więcej, na tym nie koniec – od 4 do 10 maja możecie jeszcze wpaść do Tango Argentino na tydzień argentyńskiego antrykotu. W tym czasie wszystkie steki możecie tu kupić z 35% rabatem.
W piątek Manufaktura zamieni się w małą Hiszpanię. Będą stoiska regionów, muzyka i pokazy flamenco, nas interesuje jednak kulinarna część wydarzenia. W planach między innymi wspólne gotowanie i degustacja mojo, czyli sosu z Wysp Kanaryjskich (godz. 14.00), a o 17.00 prezentacja serów i win z Gran Canarii. O tej samej porze w Przędzy rozpocznie się za to cup casting. Miłośnicy kawy będą mogli porównać kilka jej gatunków rodem z Ameryki Południowej, zaś wielbiciele grappy powinni zarezerwować tego dnia miejsce w Mare e Monti. Degustacja trunków rozpocznie się o godz. 20.00. Podczas spotkania będzie można dowiedzieć się więcej o samej grappie, a również nauczyć się przygotowywać drinki na jej bazie. Wstęp kosztuje 80 zł od osoby lub 120 zł od pary.
Chwila wytchnienia w sobotę i jeszcze dwie fajne akcje zaplanowane na niedzielę. O 11.00 brunch w Jaffie. To kolejne spotkanie z cyklu „jesz, ile możesz”, w którym udział kosztuje jedynie 25 zł. Podobnie jak w Lokalu głównymi bohaterami dnia będą nowalijki, a spośród przygotowywanych dań można między innymi wymienić uzbecką młodą marchewkę, na’ama’s fattoush ze świeżą rzodkiewką, kuskus moghrabieh z dipem szczawiowym i zatarem, biały bulgur z botwinką smażoną z czosnkiem i melasą z granatów czy ciasto rabarbarowe. Weekend zakończymy włoskim akcentem. Niedawno otwarta włoska restauracja Dolce Salato wraz z Fundacją Włosko-Polską InteRe organizuje tego dnia pokaz i degustację dań z regionów bliskich sercom tutejszych szefów kuchni. Dodatkową atrakcją spotkania będzie projekcja włoskich filmów. Koszt: 90 zł od osoby.