Wszystko z okazji pierwszych urodzin restauracji. Oprócz tego pizzowe warsztaty, swojskie kiełbaski, nowe dania w menu oraz lody od Lód Miód. Weekend majowy w mieście wcale nie musi być nudny.

It-Am Pizza&Burger to restauracja, która od roku działa na Radogoszczu przy Złocieniowej 33A. Spokojna okolica, duży ogródek, leżaki i palenisko. Mają nawet zewnętrzny telewizor, na którym puszczają mecze. Fajna osiedlowa miejscówka na rodzinny obiad lub wypad ze znajomymi na pizzę i piwo. Mają też okienko, z którego w okresie od wiosny do jesieni serwują lody od Lód Miód. Cały swój potencjał chcą wykorzystać podczas świętowania urodzin. A świętować je będą przez pierwsze trzy dni maja. 

It, czyli Italia i Am, czyli Ameryka

Właścicielami restauracji są Aneta i Sebastian, którzy z gastro związani są od 15 lat. W tej lokalizacji musiał powstać lokal serwujący dania, które każdy lubi, a jednocześnie wyróżniający się swoją ofertą od osiedlowych sieciówek – mówią właściciele. Na pizzę i burgera zawsze znajdą się chętni. Menu to 12 pizzowych i 12 burgerowych pozycji, do tego kilka sprawdzonych sałat, przekąski w postaci chipsów z posypkami czy skrzydełek z kurczaka, oraz pizzowo-burgerowe menu dla dzieci. Obok klasycznych zestawień smakowych, regularnie w menu pojawiają się sezonowe propozycje.

Mają pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, dbają o jakość i świeżość składników. Pizza przygotowywana jest w jednym rozmiarze i podawana z oliwą. Druga część menu to burgery, a w nich dobre mięso, soczyste, wysmażone w stopniu medium (można poprosić o well done). Jest też opcja kotleta wege. Przy takim wnętrzu blado wpada bułka, ale wiem, że już razem z sąsiednią piekarnią tworzą recepturę na swoje własne, które wejdą do menu z początkiem maja.
Do takiego jedzenia zadbali też o wybór piwa, nie są to małe łódzkie browary, ale znane większości lepsze piwa koncernowe – Grolsch, Budweiser czy Pilsner Urquell. Za to z łódzkiej palarni (Quba Caffe) mają dobrą kawę, do której w weekendy załapiecie się na kawałek domowego ciasta. Jest tu bardzo swobodna i rodzinna atmosfera, a jeszcze lepiej poczułam się, gdy z głośników osiedlowej restauracji zamiast radiowej playlisty wydobyły się rockowe brzmienia. 

Urodzinowe kręcenie pizzy

Ekipa It-Am przygotowała mnóstwo urodzinowych atrakcji, które rozłożone zostały na trzy dni. Pierwszego dnia organizowane są warsztaty z przygotowania pizzy podzielone na dwie tury. Mały Pizzaiolo – dla dzieci, rozpocznie się o godzinie 13.00, koszt to 35zł/ dziecko. Maluchy przygotują swoją własną pizzę, a później ją zjedzą. O 19.00 stery pieca przejmą dorośli. Warsztaty dla dorosłych o wdzięcznej nazwie „Pizza i wino” to fajny pomysł na nietypowe spotkanie ze znajomymi. Jak łatwo się domyślić nauczycie się przygotować pizzę popijając przy tym wino – nie zapomnijcie tylko wstawić jej później do pieca. Koszt warsztatów z winem dla dorosłych to 65zł/os, zapisy pod numerem 797 450 950. Po wszystkim możecie dołączyć do ogniska, które rozpocznie się o 20.00.

Nie ma majówki bez grilla!

W bliskim sąsiedztwie restauracji nie ma bloków, za to jest dużo zieleni i plac zabaw dla dzieci. It-Am ma dużo miejsca w swoim ogródku, w sam raz na przygotowanie grilla i ogniska. Ognisko rozpalać będą codziennie od 1 do 3 maja od godziny 20.00. Na grill&chill zapraszają 2. i 3. maja od godz. 15.00. Co wrzucimy na ruszt? Swojskie kiełbaski, które przyjadą prosto z Janowca nad Wisłą oraz sakiewki z kaszanką, rozmarynem, gruszką, białą cebulą, musztardą i miodem. Do tego przewidziane są dodatki, czyli pieczywo, pikle i sosy. Na czas urodzin restauracja wprowadzi do menu pizzę i burgera z grillowaną kiełbasą z dzika. Pizza z żurawiną, pieczarką Portobello, czosnkiem niedźwiedzim, suszoną śliwką i plastrami grillowanej kiełbasy brzmi zachęcająco. 

Szarpana wieprzowina i inne nowości w menu

Stali bywalcy It-Am znają już tutejsze chipsy z posypkami – są grubsze niż te klasyczne. Do menu właśnie dołączają chipsy z szarpaną wieprzowiną przygotowywaną od podstaw na miejscu. Miałam okazję jej spróbować i daję „okejkę” – jest soczysta, dobrze doprawiona z fajną dymną nutą. Wyląduje ona na chipsach z dodatkiem świeżej ostrej papryczki i dymki oraz w burgerze. Nowością w menu będzie też burger z krewetkami w tempurze, a także możliwość zamówienia burgera z chipsami zamiast frytek, serwowanego w nietypowy sposób. 

Konkursy i promocje

W It-Am zawsze możecie liczyć na promocje. Tak jak wspomniałam, w menu jest po 12 propozycji pizzy i burgerów. W związku z tym, w każdym miesiącu inna pizza i burger objęte są 12% rabatem. Dodatkowo warto śledzić ich social media, gdzie pojawiają się różne konkursy, a takich z okazji pierwszych urodzin też nie zabraknie. Miejcie na nich oko.

It-Am Pizza&Burger aktualnie otwarte jest od środy do niedzieli. Od maja zaś następują zmiany godzin otwarcia. Od poniedziałku do czwartku odwiedzicie ich w godzinach 11.00 – 21.00, w piątki do 23.00, w soboty od 12.00 do 23.00, a w niedziele od 12.00 do 21.00. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...