Powitajcie nowe królestwo glutenu. W Mące na Struga wszystko kusi zapachem świeżych wypieków, apetycznym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem.

Mąka otwiera drugi lokal

Nowo otwarta piekarnia i cukiernia Mąka mieści się przy Struga 5, dokładnie na mojej drodze do pracy – już wiem, że przepadłam, bo chyba nie da się przejść obok tej witryny obojętnie. Nazwa nie bez powodu jest wam znajoma. Pierwsza Mąka została założona około pół roku temu i mieści się przy Narutowicza 44.

Zgrana ekipa Mąki

Mikołaj, Roman i Taras – główny piekarz Mąki, to ta trójka stoi za smakami wypieków zza Buga. To, że właśnie otworzyli następny lokal, jest najlepszym dowodem na to, że dobry produkt sam się obroni. Naprawdę im kibicują, bo robią fajne rzeczy, a przy tym nie ma w nich za grosz arogancji. Skromni, gościnni, a do tego przesympatyczni, tak samo jak Maria z mocnej ekipy na Struga.

Wypieki z Ukrainy, Białorusi, Turcji i Gruzji.

Około południa do Mąki wpadają ciepłe promienie słońca ogrzewając półki z wypiekami. Jeśli przyjrzymy się bliżej, zobaczymy za nimi drewniane blaty – tu można podejrzeć produkcję chlebów, chaczapuri czy słodkich drożdżówek. Część, w której zaprezentowane są wyroby podzielona jest na dwa działy: wytrawny i słodki. Do tego lodówka, w której znajdziecie napoleonki i wielowarstwowy miodownik. Czas na krótki przewodnik po wypiekach zza Buga, czyli z Ukrainy i Białorusi, ale również Turcji czy Gruzji.

Chleby z piekarni Mąka

Chleby – pszenny i turecki

Na pierwszy ogień chleby. Te okrągłe to chleby tureckie (jeden z nich jest z dodatkiem sera), w prostokątnej formie wypiekany jest chleb pszenny – ich ceny wahają się w przedziale 5,50-6 zł, jadłam turecki, który zaskoczył mnie miękkością i puszystością. Dalej kisze (6 zł sztuka). Średniej wielkości babeczki idealne sprawdzają się jako mała przekąska. Ich ciasto jest delikatne i wilgotne, dostępne są trzy opcje: ser, pieczarki i kurczak, ser, pieczarki i brokuły oraz tuńczyk z porem.

Gruzińskie chaczapuri

Na koniec wytrawnego działu najbardziej popularne, znane z gruzińskich piekarni chaczapuri. Tu należy się słowo wyjaśnienia – oryginalnie nazwa chaczapuri dotyczy tylko wypieków z serem, ale dla ułatwienia u nas (nie tylko w Mące) tak samo mówi się na inne nadzienia. Jedna sztuka kosztuje 9,50 zł i z powodzeniem zastąpi cały posiłek (dla mnie porcja jest wręcz za duża, ponieważ całość jest wyjątkowo sycąca). Do wyboru aż 8 rodzajów, a największą popularnością cieszy się kurczak i salami z jalapeño. To drugie również na liście moich grzechów – pikantne i uzależniające, miałam donieść do domu, ale się nie udało.

Bogaty wybór drożdżówek

Czas na słodycze. Pierwszy podział dotyczy ciasta (część przygotowana jest z drożdżowego, część z francuskiego), drugi smaku nadzienia (od niego uzależniony jest kształt). Ten pięknie zarumieniony drożdżowy rogal kryje w sobie jesienne jabłka z karmelem, ciastko z kruszonką to ananas z budyniem, podłużna to wiśnia, a do wyboru są jeszcze cynamon, mak i twaróg z rodzynkami. Drożdżówki zostawiam do przetestowania na kolejną wizytę, podobnie jak wypieki z lodówki, ale już wiem, że ciasto francuskie jest delikatne i chrupiące i znów mogę zapomnieć o moich dietetycznych postanowieniach.   

Słodkie wypieki

Słodycze z ciasta francuskiego

Drożdżówki kosztują 5 zł, niewiele droższe są „francuzki” (7,50 zł). Do wyboru czarna porzeczka, brzoskwinia, maliny, wiśnia z czekoladą i banan z czekoladą. Ta mała, apetyczna sakiewka to bochcza, w której kruche ciasto wypełnione jest twarogiem, rodzynkami, orzechami i cynamonem. Słodki dział to również wspominany miodownik, małe kulki rafaello i wielkie napoleonki. Do wypieków możecie też wziąć też jeden z rozgrzewających napojów, które przygotowywane są na bazie w stu procentach naturalnych puree owocowych.

Miodownik

Rozgrzewający napój z rokitnika

Limonka i imbir czy mango i marakuja brzmią bardzo znajomo, ale mnie bardziej zaintrygowały jagody z fiołkiem, pikantna pomarańcza czy rokitnik. Wypiłam wielki kubek tego ostatniego, bo jest nie tylko pyszny, ale jest prawdziwą witaminową bombą (rośnie w Polsce, ale przede wszystkim nazywany jest :złotem Syberii”). Jak zwykle na koniec kilka praktycznych informacji. Mąka (obydwa lokale) pracuje od poniedziałku do piątku od 7.00 do 19.00, w soboty od 9.00 do 16.00. Możecie zadzwonić i zarezerwować ulubione wypieki, a także zamówić z dostawą do domu przez Pyszne.pl lub Glovo. Uwaga restauratorzy – piekarnia realizuje też specjalne zamówienia dla gastronomii.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...