fbpx

Najpierw masa, później… masa! Oto hasło, które przyświeca otwartej w ubiegły piątek Masanerii. W menu – burgery, tex-mex, amerykańskie wpływy, a do tego dużo humoru. Bo musi być z jajem!

Masaneria - burgery z jajem
Masaneria – burgery z jajem

Dopiero co rozmawiałam z Tomkiem Sztabą o jego Plantacji, która ruszyła z początkiem lipca, a on już zaskakuje kolejnym konceptem. Tym razem pierwsze skrzypce gra w nim mięso, z którego powstają burgery, burritos i quesadille. – Zaczęło się od tego, że jakiś czas temu wyszliśmy na burgera. Przyglądaliśmy się różnym miejscom, próbowaliśmy różnych propozycji, ale wciąż czegoś nam brakowało. Stwierdziliśmy, że przecież nieźle gotujemy i na pewno możemy dać od siebie coś wartościowego. Tak powstała Masaneria – opowiada Tomek, którego możecie znać też jako współtwórcę stołówki w Szkole Mistrzostwa Sportowego Marcina Gortata i cateringu Targ.

Masaneria - burger Prince of Persia
Masaneria – burger Prince of Persia

Zaczęło się od hambugsów, ale w menu znajdziecie więcej opcji. Po testowym odpaleniu w zeszły piątek i bardzo pozytywnym odbiorze, już jutro rusza pełna karta, a w niej 7 burgerów, 4 burritos i ziemniaczany dodatek – opiekane ziemniaki w ziołach, nazwane Dumą Pyrlandii. – Wiedzieliśmy, że w Masanerii chcemy bawić się nie tylko kuchnią, ale również opisami i komunikacją w socialach. Humor jest dla nas głównym wyznacznikiem przy tworzeniu nazw i pisaniu postów, co sprawia nam dodatkową radość! – dodaje Tomek.

Masaneria - burger Wuj Sam
Masaneria – burger Wuj Sam

Efekty ich burz mózgów? Burger Kłopoty Majmana, czyli burger z wołowiną, karmelizowaną czerwoną cebulą, ananasem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, musztardą francuską i autorskim sosem, Prince of Persia z wołowiną, orzeszkami ziemnymi, czerwoną cebulą, prażoną cebulką, harrisą, rukolą, pomidorem, ogórkiem i sosem, Wujek Sam z panierowanym kurczakiem w stylu kolonela, coleslawem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, sosem BBQ i autorskim sosem oraz Kapitan Nemo z wołowiną, krewetkami flambirowanymi na wódce, kolorowym coleslawem, pomidorem i sosem. Wśród burritos: Sombrero Chimichanga z chilli con carne, cheddarem, pastą z czarnej fasoli, kolendrą i sosem pomidorowym, Piniata con Pollo z kawałkami kurczaka w stylu colonela, cheddarem, kukurydzą, papryką, czerwoną fasolą, pomidorami i kolendrą, czy Calaveras Burritoo, w którym do chilli con carne, jalapeno i sera dorzucono jeszcze kawałki tacos i śmietanę BBQ.

Masaneria - burger Kłopoty Majmana
Masaneria – burger Kłopoty Majmana

Menu Masanerii zaraz wzbogaci się o quesadillę, ale to nie znaczy, że koncept stawia wyłącznie na tex-mex. – Pracujemy nad autorskimi hot dogami, curry wurstem i ramenem. Wszystkie dania robimy sami od podstaw: wypiekamy bułki, komponujemy sosy, tworzymy wywary, dlatego mamy pewność, że za każdym razem dostarczamy 100% jakości – słyszę, potajemnie marząc już o burgerze z panierowanym kurczakiem. Jeśli tak jak ja macie w planach zamówić jutro coś z Masanerii, wasze zamówienie dojedzie pięknie spakowane niczym przedświąteczny prezencik – bez plastiku, za to w eko opakowaniu z papieru. Każde z nich opatrzone będzie suchą pieczęcią, naklejką z wytłoczonym logo, dzięki której macie pewność, że do waszego zamówienia nie zaglądał nikt niepożądany.

Masaneria - burger Gennaro
Masaneria – burger Gennaro

Masaneria, podobnie jak Plantacja, stawia wyłącznie na dowozy. Ważne info dla zmartwionych wegan – strefy, w których przygotowywane są mięsne oraz wegańskie dania są od siebie dokładnie oddzielone, pracują też na nich różne osoby. Już wkrótce tutejsza ekipa ruszy z trzecim konceptem, tym razem poświęconym owocom morza, który będzie ostatnim puzzlem tej gastronomicznej układanki. – Wtedy na 100% otwieramy naszą własną przestrzeń, w której 3 oddzielne kuchnie połączone będą wspólnym food courtem. Nie możemy się doczekać! – słyszę od Tomka.

Masaneria
Masaneria

Na razie, mięsne dania zamówicie przez stronę https://masaneria.upmenusite.com/ od wtorku do niedzieli, między 11:00 a 19:00. Wyjątkiem jest piątek, kiedy Masaneria działa do 21:00, oraz sobota – tego dnia zamówienia składać można od 14:00 do 21:00.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...