Menu 4 kultur w Oscar's Bar
W karcie Oscar’s Bar andel’s Hotel Łódź pojawiło się właśnie „Menu 4 kultur”, czyli propozycje dań zainspirowanych tradycjami kulinarnymi 4 narodowości historycznie związanych z Łodzią – polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej. W najbliższy weekend będzie można spróbować ich w promocyjnej cenie.
Karta inspirowana kuchnią 4 kultur jest autorskim pomysłem Mirosława Jabłońskiego, szefa kuchni andel’s Hotel Łódź. Wszystkie proponowane w niej dania są w jakiś sposób związane z Łodzią – obrazują kulinarne tradycje narodów, które zamieszkiwały nasze miasto lub reprezentujących je postaci historycznych. Szef kuchni prezentuje potrawy odrobinę zapomniane, proste, ale bardzo ciekawe w smaku. Każda przyrządzana według oryginalnych receptur z niewielkim, autorskim akcentem.
W menu znajdziecie zatem śledzia Maurycego podanego z karmelizowanymi gruszkami, migdałami i burakami w śmietanowym sosie, który dosłownie rozpływa się w ustach, a ostry smak śledzia wspaniale komponuje się z słodkimi gruszkami i buraczkami. Niezwykle smakuje też przysmak Poznańskiego, czyli zupa grzybowa z kapustą kiszoną, która przywołuje na myśl Boże Narodzenie i smak tradycyjnych pierogów. Wśród dań głównych warty spróbowania jest filet z suma duszony w śmietanie – rzadko serwowana w restauracjach ryba przyrządzona została w sposób, który zupełnie niweluje jej naturalny, mulisty smak, a w połączeniu z lekko winnym sosem całość smakuje fantastycznie.
Ponadto w karcie znajdziecie również reprezentujące kuchnię rosyjską smażone pierogi litewskie podawane z sosem agrestowym oraz ziemniaki po litewsku – potrawy, które były przysmakiem carycy Katarzyny II. Kuchnię polską (a właściwie staropolską) reprezentuje m.in. rosolnik, czyli bulion drobiowy z kaszą i warzywami oraz kaczka pieczona z jabłkami. Niemieckie są żeberka duszone w kapuście z czerwonym winem i rozmarynem, zapiekane w śliwkowej pomadzie oraz polędwica wieprzowa z sosem chrzanowym i kapustą zasmażaną. Wszystkie dania to starannie dobrane składniki, podzielone zgodnie z tradycją kuchni żydowskiej. Pełne menu znaleźć można tutaj. Karta wprowadzona została z oferty Oscar’s Bar na stałe, a potrawy będą się w nie zmieniały sezonowo.
Podczas degustacji potraw z „Menu 4 kultur”, na którą zostałyśmy zaproszone, miałyśmy przyjemność nie tylko spróbować kilku dań, ale również aktywnie uczestniczyć w ich przyrządzaniu. Mirosław Jabłoński zaprosił nas do swojej kuchni, gdzie wraz z sous-chefem Piotrem Pawłowskim przygotowali na żywo (i z naszą nieocenioną pomocą) śledzia Maurycego i filet z suma duszony w śmietanie, podany z marchewkami i ziemniakami po litewsku. Przepisy na oba dania znajdziecie tutaj.
Jeśli chcielibyście spróbować dań kuchni 4 kultur z menu Oscar’s Bar, to polecamy wybrać się tam w najbliższy weekend. W dniach 15-17 marca (piątek – niedziela) będzie można spróbować 4 wybranych dań z karty „Menu 4 kultur” w promocyjnej cenie 69 zł.