fbpx

Mirosław Jabłoński - szef kuchni andel's Hotel Łódź

Zdradzamy przepisy na dwa dania z “Menu 4 kultur”, które pojawiło się właśnie w ofercie Oscar’s Bar andel’s Hotel Łódź.

W marcu, w menu Oscar’s Bar andel’s Hotel Łódź pojawiła się karta inspirowana kuchnią 4 kultur będąca autorskim pomysłem szefa kuchni hotelu – Mirosława Jabłońskiego. Miałyśmy przyjemność zostać zaproszone na degustację potraw z nowego menu, w trakcie której odbył się pokaz live cooking. Szef kuchni i sous-chef Piotr Pawłowski przygotowali na żywo śledzia Maurycego i filet z suma w sosie śmietanowym. Przepisy na obie potrawy prezentujemy poniżej.

Śledź Maurycego, podany z karmelizowanymi gruszkami i migdałami (przepis dla 2 osób)

Śledź Maurycego podany z karmelizowanymi gruszkami i migdałami

Składniki:
300 g filetów śledziowych
200 g gruszek
100 g cukru
100 ml białego wina
50 g białej cebuli
mleko
Natka pietruszki, koperek
Sok z cytryny
Olej
sól, pieprz gruboziarnisty

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w cienkie plastry i połowę dodajemy do mleka wraz z połową natką pietruszki i przyprawami. Filety śledziowe moczymy w mleku 1 dzień. Filety kroimy w plastry. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy na patelni cukier tworząc karmel. Na rozgrzany karmel wrzucamy gruszki i kilka minut karmelizujemy. Pokrojone i odsączone śledzie układamy na talerzu przekładając gruszkami karmelizowanymi i cebulką pokrojoną w plastry z dodatkiem natki pietruszki, koperku i oleju.

Filet z suma duszony w śmietanie podany z młodymi marchewkami i ziemniakami po litewsku (przepis dla 2 osób)

Filet z suma w sosie śmietanowym - Oscar;s Bar andel's Hotel Łódź

Składniki:
350 g fileta z suma
200 g śmietany
100 g masła
200 g białego wina
Świeży tymianek
Sól, pieprz, czosnek
200 g gotowanych ziemniaków
50 g cebuli
100 g białego sera
180 g marchwi

Sposób przygotowania:
Filet z suma kroimy i obsmażamy. Podlewamy śmietaną, białym winem i dodajemy pokrojoną w cienkie plastry marchew. Wszystko razem dusimy pod przykryciem. Zostawiamy sos. Ziemniaki ugotowane kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z cebulą, czosnkiem. Dodajemy przyprawy i pod koniec biały ser. Wszystko razem starannie łączymy. Fileta z suma układamy na talerzu dodając marchew. Polewamy sosem z duszenia, dodajemy ziemniaki i dekorujemy świeżymi ziołami.

Obu dań spróbować możecie w Oscar’s Bar w andel’s Hotel Łódź.

Podobne posty

Na to otwarcie czekałyśmy długo i niecierpliwie. Od kilku dni możemy już odwiedzać Phở by Lilly Tran ...
Drugi Montag przy Piotrkowskiej Choć nowy Montag przy Piotrkowskiej 111 działa już od jakiegoś ...
Wiosenna edycja Restaurant Week rusza już w środę Restaurant Week w Farina Bianco Z otwarciem ...