MOTYWY rozpoczynają letni sezon
Na wyremontowanym woonerfie przy ulicy Traugutta 14 stanął niedawno kameralny ogródek, to jednak nie jedyne zmiany u naszego zwycięzcy plebiscytu na najlepszy lokal otwarty w 2015 roku.
Mamy kilka powodów, by odwiedzić MOTYWY. Po pierwsze, warto sprawdzić, co słychać w restauracji, która głosami czytelników Jemy w Łodzi wygrała plebiscyt na najciekawszy lokal otwarty w 2015, po drugie właśnie wystartował tu letni ogródek i nowa karta, po trzecie – już od czerwca w MOTYWACH będzie obowiązywała nasza karta rabatowa.
Pięknieje nam woonerf na Traugutta – kwitną japońskie wiśnie, ludzie odpoczywają na ławkach lub korzystają z dobrodziejstw letnich ogródków. Jest kameralnie, bez tłumów Piotrkowskiej i w dodatku w doborowym towarzystwie (w najbliższym sąsiedztwie działa Tango, Owoce i Warzywa oraz Piknik – wszystkich mamy w nowej karcie!). Na co macie ochotę: na owoce morza, burgera, a może kieliszek wina oraz mus z pieczonego łososia na przekąskę?
W nowej karcie kilka dań przeszło małą modyfikację, jest też kilka premier (niezmienne pozostają przeboje, takie jak burgery i foie gras). Jest wiosna, więc nowe menu jest lekkie i bardziej zielone. Na dobry początek tatar z makreli (22 zł), któremu towarzyszą awokado, ogórek i smażona krewetka, jak i biała czekolada z wasabi oraz owoce granatu, na większy głód risotto z botwiną, zielonym groszkiem i jarmużem (25 zł), własnej produkcji czarne tagliatelle z pieczonym łososiem i musem z papryki czy stek z sezonowanej polędwicy (58 zł), a na deser sernik na bazie mascarpone i białej czekolady z muesli, galaretką sorbetem z owoców leśnych (14 zł).
Do MOTYWÓW warto zajrzeć w weekend na świeże mule (podawane są w pomidorach lub białym winie), a korzystając z ładnej pogody napić się dobrego drinka lub wina. W każdym tygodniu w ramach akcji „Otwarte Butelki” dostępne są wina z poza karty w specjalnej cenie (także na kieliszki), wśród drinków niesłabnącą popularnością cieszy się Fiołek (gin, syrop fiołkowy, maraschino) i propozycje na bazie Aperolu (Spitz, sour i negroli z Martini Rosso). Bar serwuje także domowe lemoniady, ice tee oraz smoothies.
A co jest obecnie najbardziej gorącym tematem? Oczywiście szparagi! Do wyboru: sałatka ze szparagami, nowalijkami, jajkiem poszetowym, borówką amerykańską i sosem holenderskim (22 zł), krem z oliwą cytrynową (16 zł), polędwiczka wieprzowa z demi glace z foie gras i blanszowanymi szparagami (36 zł) oraz linguine z białymi i zielonymi szparagami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi (27 zł).