fbpx

Przędza

Niedawno zapowiadałyśmy metamorfozę Fresco Cafe. Od soboty możecie już odwiedzić kawiarnię w jej nowej odsłonie.

Pierwsza dobra wiadomość – Przędza jest otwarta już od 7.30, czyli większość pracujących w okolicy zdąży wpaść od rana na śniadanie i dobrą kawę. Druga dobra wiadomość – kawy będzie jeszcze więcej i coraz lepszej. Trzecia dobra wiadomość to nowy wystrój i poszerzone menu. Poza ciastami, zjecie tu również kanapki, bruschetty czy zupy, dostępne będą również zestawy lunchowe.

Przędza

Zgodnie z zapowiedziami, wystrój jest bardziej nowoczesny i ciekawie urozmaicony „kawowymi” detalami. Z nazwą spójnie komponuje się wykonane z włóczki logo i żyrandol, ramy obrazów obciągnięte różnej struktury materiałami, motki wełny czy zawieszona na ścianie kompozycja ze szpulek. Tym, co jest jednak w Przędzy najważniejsze jest oczywiście kawa.

Przędza

Jeżeli chcecie się więcej o niej dowiedzieć i napić się profesjonalnie przygotowanego naparu, wpadajcie na Piotrkowską 107. Przekonacie się, że każdy detal związany z jej przygotowaniem ma znaczenie (stopień wypalenia i zmielenia, czas parzenia, temperatura, balans między kawą a mlekiem i wiele, wiele innych). Niewtajemniczonym bar Przędzy może bardziej przypominać laboratorium, niż typową kawiarnię –jest tu między innymi czajnik z pomiarem temperatury, kalkulator do wyliczania proporcji, wagi i cały zestaw urządzeń do alternatywnego parzenia kawy: drippery, chemexy, aeropressy i syfon. Co ciekawe, możecie nie tylko patrzeć bariście na ręce, ale również samodzielnie przygotować swój alternatywny napar.

Przędza

Właściciel kawiarni Piotr Skwark śmieje się, że przygoda z kawą (a również herbatą) to droga bez powrotu – jeśli poznamy jej możliwości, trudno będzie wrócić do kubka domowej rozpuszczalnej z mlekiem. W Przędzy postawił na świeżo palone ziarna pochodzące z różnych palarni (polskich, ale też zagranicznych). Można je również kupić do domu, podobnie jak sprzęt do parzenia i herbaty na wagę. Jeśli o nich mowa, po nie pojechał aż do Gliwic (także podawane są w specjalnych zaparzaczach). Uwaga, wymieniam skład tylko jednej z mieszanek: jabłko rooibos, cynamon, skórki fasoli, imbir, jemioła, trawa cytrynowa, mikołajek płasko listny, kardamon, goździki, czarny pieprz, skórka cytrynowa i korzeń żeń-szenia.

Przędza

Jeżeli interesuje was temat kawy, przypominamy też o wspólnej akcji Przędzy i klubokawiarni Owoce i Warzywa, czyli Kawie do kwadratu. Najbliższe spotkanie już w sobotę o 13.00 przy Piotrkowskiej 107. Tajniki espresso idealnego zdradzi gość specjalny – Artur Porada, właściciel dwóch opolskich kawiarni (Kofeina i Kofeina 2.0).

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...