Przędza

Niedawno zapowiadałyśmy metamorfozę Fresco Cafe. Od soboty możecie już odwiedzić kawiarnię w jej nowej odsłonie.

Pierwsza dobra wiadomość – Przędza jest otwarta już od 7.30, czyli większość pracujących w okolicy zdąży wpaść od rana na śniadanie i dobrą kawę. Druga dobra wiadomość – kawy będzie jeszcze więcej i coraz lepszej. Trzecia dobra wiadomość to nowy wystrój i poszerzone menu. Poza ciastami, zjecie tu również kanapki, bruschetty czy zupy, dostępne będą również zestawy lunchowe.

Przędza

Zgodnie z zapowiedziami, wystrój jest bardziej nowoczesny i ciekawie urozmaicony „kawowymi” detalami. Z nazwą spójnie komponuje się wykonane z włóczki logo i żyrandol, ramy obrazów obciągnięte różnej struktury materiałami, motki wełny czy zawieszona na ścianie kompozycja ze szpulek. Tym, co jest jednak w Przędzy najważniejsze jest oczywiście kawa.

Przędza

Jeżeli chcecie się więcej o niej dowiedzieć i napić się profesjonalnie przygotowanego naparu, wpadajcie na Piotrkowską 107. Przekonacie się, że każdy detal związany z jej przygotowaniem ma znaczenie (stopień wypalenia i zmielenia, czas parzenia, temperatura, balans między kawą a mlekiem i wiele, wiele innych). Niewtajemniczonym bar Przędzy może bardziej przypominać laboratorium, niż typową kawiarnię –jest tu między innymi czajnik z pomiarem temperatury, kalkulator do wyliczania proporcji, wagi i cały zestaw urządzeń do alternatywnego parzenia kawy: drippery, chemexy, aeropressy i syfon. Co ciekawe, możecie nie tylko patrzeć bariście na ręce, ale również samodzielnie przygotować swój alternatywny napar.

Przędza

Właściciel kawiarni Piotr Skwark śmieje się, że przygoda z kawą (a również herbatą) to droga bez powrotu – jeśli poznamy jej możliwości, trudno będzie wrócić do kubka domowej rozpuszczalnej z mlekiem. W Przędzy postawił na świeżo palone ziarna pochodzące z różnych palarni (polskich, ale też zagranicznych). Można je również kupić do domu, podobnie jak sprzęt do parzenia i herbaty na wagę. Jeśli o nich mowa, po nie pojechał aż do Gliwic (także podawane są w specjalnych zaparzaczach). Uwaga, wymieniam skład tylko jednej z mieszanek: jabłko rooibos, cynamon, skórki fasoli, imbir, jemioła, trawa cytrynowa, mikołajek płasko listny, kardamon, goździki, czarny pieprz, skórka cytrynowa i korzeń żeń-szenia.

Przędza

Jeżeli interesuje was temat kawy, przypominamy też o wspólnej akcji Przędzy i klubokawiarni Owoce i Warzywa, czyli Kawie do kwadratu. Najbliższe spotkanie już w sobotę o 13.00 przy Piotrkowskiej 107. Tajniki espresso idealnego zdradzi gość specjalny – Artur Porada, właściciel dwóch opolskich kawiarni (Kofeina i Kofeina 2.0).

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...