Na wege śniadanie do nowych Owoców i Warzyw
Nowe Owoce i Warzywa już otwarte! Znana klubokawiarnia słynąca ze świetnej kawy uruchomiła właśnie drugi lokal na Piotrkowskiej 217, a wy przez cały dzień możecie zajrzeć do nich na wege śniadania, świetne napary i autorskie drinki.
Jakość, świeżość, lokalność – pod tymi trzema hasłami działają nowe Owoce i Warzywa, które właśnie otworzyły się na Piotrkowskiej 217. Kawiarnia zajęła lokal po Klubie Wino i stworzyła w nim wyjątkowe miejsce pełne rzemieślniczych mebli, dodatków vintage i dobrej kawy. Z pomocą Pawła Lewoca, który zaprojektował wnętrze, Michał Sobolewski, twórca OiW, spełnił tu swoją wizję kawiarni idealnej. Klimat robią tu również stare dywany, szklane żyrandole i odnowiona ściana z cegieł, a nowoczesność miksuje się z oldschool’em.
To, że w Owocach i Warzywach możecie spodziewać się świetnej kawy, to pewne – nowością jest tu za to siedem dań doskonałych zarówno na śniadanie, lunch czy kolację. – Wszystkie potrawy przygotowujemy w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej z lokalnych produktów. Warzywa mamy od lokalnych rolników, chleby na zakwasie wypieka dla nas pabianicka piekarnia Bochenek, a w sery zaopatrujemy się w rodzinnym gospodarstwie GROSERY pod Rzgowem. Nasze wege dania i dodatki przygotowujemy sami od podstaw, w tym „kiełbaski”, majonez, kiszonki, pesto, czy słonecznikowy twarożek i crunch – opowiada Izabela, managerka lokalu.
W menu Owoców i Warzyw znajdziecie zarówno śniadaniowe klasyki w nowoczesnym wydaniu, jak i zupełnie oryginalne propozycje. Kartę otwiera zielona szakszuka (do wyboru z jajkami lub „jajkami wegańskimi” na bazie cieciorki), w której pomidory zostały zastąpione przez mus z zielonego groszku, szpinaku, mięty i kolendry (23 zł). Miłośnicy jajek mogą wybrać również jaja zapiekane podawane z serami kozimi, kiszonkami, świeżymi warzywami i pieczywem (26 zł), a fani słodkości – tosty francuskie z pieczywa na zakwasie w masie z bananów i mleka roślinnego z crunchem kawowo-czekoladowym (w wersji dla dzieci crunchem czekoladowym),sezonowymi owocami i syropem z agawy (23 zł). Jeśli wolicie streetfoodowy klimat, zwróćcie uwagę na vegan hot doga z tutejszą wegańską kiełbaską, kiszonkami i majonezem (13 zł) oraz burgera z kotlecikami ziemniaczano-fasolowymi, wędzonym tofu, warzywami i chutneyem rabarbarowym, w którym bułkę zastąpił gofr ziemniaczany (26 zł).Między 08:00 a 12:00 do śniadania możecie dokupić cappuccino lub przelew za 4 zł, a 12:00 a 16:00 możecie załapać się na ofertę lunchową – wtedy wybrane danie zjecie 15% taniej.
Jeśli jakimś cudem nie byliście nigdy w Owocach i Warzywach, musimy poinformować was, że wypijecie tu doskonałą kawę z segmentu specialty. Wpadnijcie tu zarówno na espresso (8 zł) i cappuccino (10/13 zł) z ekspresu Kees Van Der Westen, kawę z dripa lub aeropressu (13/20 zł), wietnamską kawę TrungNguyen z tradycyjnego zaparzacza Phin z dodatkiem mleka skondensowanego (12 zł), wyjątkowe Nitro o aksamitnej konsystencji z kremową pianką (12 zł), czy Espresso Tonic na lodzie z tonikiem własnej produkcji (14 zł). Dzień możecie tu zacząć również od wysokiej jakości herbaty z TheTea.pl, parzonej parzone w tradycyjnych gaiwanach (14-15 zł). Do tego oczywiście coś słodkiego – jedno z 4 bestsellerowych ciast OiW, czyli sernik nowojorski (14 zł), tarta oreo z mascarpone (12 zł), tort wegański awokado-limonka (15 zł) lub wegańskie brownie (12 zł). Wieczorową porą lokal zachęca kartą autorskich drinków oraz kraftowym piwem i Prosecco z nalewaka. Na to ostatnie zajrzyjcie tu szczególnie w weekend, kiedy obowiązuje promocyjna cena do śniadania – 6 zł za kieliszek.
W kawiarni zaopatrzycie się we wszystkie niezbędne kawowe i herbaciane akcesoria, herbaty liściaste TheTea.pl oraz ziarna z palarni Populus, Good Coffee i AudunCoffee – także mielone na życzenie. W tygodniu Owoce i Warzywa na Piotrkowskiej 217 działają od 8:00 do północy (kuchnia do 22:00), a w weekendy od 9:00 do 2:00 w nocy – wtedy jedzenie zamówić możecie do 23:00.