fbpx

Co to będzie za tydzień! Łódzkie lokale ewidentnie poczuły już lato, bo w tym tygodniu czeka na was kilka przepysznych wydarzeń w wakacyjnym klimacie. Będzie grillowanie i wędzenie, premiera nowych drinków, impreza z widokiem na miasto, a także inauguracja dwutygodniowego ucztowania. Zobaczcie, co szykują dla was restauracje!

Otwarcie tarasu Dzień Dobry Caffe

Dzień Dobry Caffe rozpoczyna sezon letni imprezą w chmurach! W najbliższy piątek odbędzie się otwarcie ich zupełnie nowego tarasu, a także premiera karty drinków, a to wszystko w wakacyjnym klimacie. Na gości czeka sporo dobrego jedzenia przyrządzanego na grillu, w tym mięsa, kiełbaski i soczyste burgery w kilku odsłonach, a także muzyka na żywo grana przez DJ Greg Sinkey oraz DJ/MC Akira.

Wśród debiutujących napojów znajdziecie ciekawe propozycje z autorskim twistem, na przykład Aperol Peach Sprit z nutą brzoskwini, Mediolańskie Śniadanie na prosecco z dodatkiem liczi czy Dominik de Coco na bazie Martini Fiero i soku z pomarańczy. W karcie pojawi się też sporo nowych lemoniad: malinowa, mango, z kwiatami czarnego bzu czy ogórkowa z limonką.

Impreza rusza o 18:00, wstęp jest bezpłatny. Dodatkowo Dzień Dobry Caffe przygotowało dla was specjalne promocje: kieliszek prosecco za 10 zł oraz nowy drink Dominik de Coco za 15 zł. Już czujemy posmak wakacji!

Wiosenna edycja Restaurant Week

Wiwat goście! Pod takim hasłem odbędzie się kolejna, wiosenna edycja Restaurant Week Polska. Wydarzenie potrwa dwa tygodnie od 17 do 30 czerwca i weźmie w nim udział ponad 300 restauracji z czternastu regionów. Wśród nich – 35 łódzkich lokali, w tym Quale, Lokal, Motywy, Farina Bianco, Powidok, Piwnica łódzka, Komediowa, Fatamorgana, Las Tablas, KOKU sushi, The Chef czy Woda Sodowa.  

Podobnie jak w poprzednich edycjach, na festiwalowych gości czekają popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, dostępne w cenie 49 zł. Dodatkowo, każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. W trakcie festiwalu będziecie mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i międzynarodowych propozycji w wersji wege, wegańskiej, mięsnej oraz rybnej. Każda restauracja przygotowała menu w dwóch wersjach, dzięki czemu finalnie możecie wybierać z 70 różnych zestawień!

Właśnie ruszyły rezerwacje. Miejsca w wybranej restauracji możecie zakupić na stronie festiwalu, wybierając lokalizację, liczbę gości oraz menu. Rezerwacji oraz płatności za wizytę dokonuje się online, a zamówienia można składać najpóźniej dzień wcześniej.

Smoker Route 66 w Stekówce

Restauracja Stekówka, która specjalizuje się w przygotowywaniu mięsa, właśnie się powiększyła! W najbliższą sobotę odbędzie się wielkie otwarcie ogródka, którego sercem zostały słusznych rozmiarów grill drzewny oraz wyjątkowa wędzarka Smoker Route 66, pieszczotliwie nazwana lokomotywą BBQ. Dania robione w lokomotywach podbiły serca Amerykanów, a teraz stają się coraz bardziej popularne na reszcie globu. Chociaż obsługa tego urządzenia nie należy do łatwych, a dania przygotowywane są na nim nawet przez kilkanaście godzin, opłaca się czekać – soczystość i wyrazistość przygotowywanych w smokerze posiłków jest bowiem praktycznie nie do osiągnięcia w innych warunkach. Mamy nadzieję się o tym przekonać! Jak mówią nam specjaliści ze Stekówki, sekret działania wędzarki leży w  działania w szerokim spektrum temperatur – od niskich (low and slow), które sprawiają że potrawy zyskują nieprawdopodobną delikatność, do bardzo wysokich.

Z okazji premiery urządzenia, Szef Kuchni lokalu Michał Rózga wraz z gościem specjalnym, grillmasterem Julianem Karewiczem, stworzą  specjalne menu grillowe pełne drzewnych i dymnych smaków. Na razie pozostaje ono niespodzianką – szczegółów wypatrujcie na profilu Stekówki pod koniec tygodnia!

Podobne posty

Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...
Co było pierwsze – makaron czy kluska? Czym różnią się od siebie i gdzie zaczęło się całe to ...