Najlepsza restauracja otwarta w 2013 roku
W naszym noworocznym plebiscycie wybraliście już najlepszą kawiarnię minionego roku. Teraz czas na kategorię główną – najlepszą restaurację otwartą w Łodzi w 2013r. Mamy mocną finałową jedenastkę i jesteśmy bardzo ciekawe, które miejsce najbardziej przypadło wam do gustu.
Spośród wszystkich lokali otwartych w zeszłym roku wytypowałyśmy jedenaście naszych zdaniem najciekawszych. Reszta w waszych rękach. Poznajcie nominowanych i głosujcie na swoich faworytów:
Rodzynek z Manufaktury z gronie naszych nominacji. Big Betty uwodzi przytulnym, świetnie dopracowanym wystrojem, imponującym barem, przemiłą obsługą i serwowaną na angielski wzór o 17.00 herbatą. Restauracja udowadnia, że inspiracje Wielką Brytanią to więcej niż fish&chips.
Intrygująca nazwa i własnego wypieku pieczywo. Wizyta w Breadni to nie tylko spędzenie czasu w świetnie urządzonym wnętrzu, ale również przygoda z winem, chlebem i fajnie skomponowanym, niezobowiązującym menu.
Mięsożercy przybywajcie! Poza tytułowymi burgerami (w wielu odsłonach) spróbujecie tu wypasionych steków, własnej produkcji kiełbasek chorizo, ale również delikatniejszych sałat. Wystrój nawiązuje do mięsnego menu, ale również łódzkiego, „ceglanego” klimatu.
Miejsce, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Zadebiutowało w OFF Piotrkowska na początku minionego roku i od samego początku cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyjemny wystrój, smaczne jedzenie w przystępnych cenach i pieczywo własnego wypieku zdecydowanie podbiły serca gości.
Łódzki powiew Ameryki – są tu znane z dinerów czerwone kanapy, ściany zdobią pamiątki zza oceanu, a w menu cała gama różnorodnych burgerów, shake’ów, pancakes oraz kawa z dolewkami. Jest pastelowo, pin-upowo, modnie i przytulnie.
Czas na OFF Piotrkowska. W Mitmi je się, bawi, a nawet tańczy. Ceglane wnętrze, na ścianach Sztuczne Fiołki, w menu porchetta, pulled pork, różnego rodzaju smarowidła, a z nalewaka nie tylko piwo, ale równie (co chwalebne) prosecco.
Do lokalu po śródziemnomorskiej Locandzie na Traugutta zawitał w minionym roku Piknik. W dzień kulinarnie, wieczorem imprezowo. Wisienką na torcie atrakcyjnego wystroju jest widoczne z sali stanowisko przygotowania pizzy i domowych makaronów i autorska, zróżnicowana cenowo kuchnia.
Restauracja powstała w lokalu po Jak pragnę wina. Po poprzedniku Skandal w kuchn! odziedziczył miłość i pasję do gronowych napojów i niektóre elementy wystroju wnętrza, które obecnie jest nadal atrakcyjne, ale mniej zobowiązujące. A w kuchni – tajemniczy skandal autorstwa Karola Gardiasza, który jeszcze niedawno grał pierwsze skrzypce w Street Art Deluxe.
Najmłodsze dziecko OFF Piotrkowska, które rzutem na taśmę wylądowało wśród naszych nominacji. Znane z organizacji Eko Targów miejsce od grudnia czynne jest 7 dni w tygodniu – można tu nie tylko zjeść, ale także zrobić zakupy w delikatesach.
Nie tylko burgerami Łódź żyje – coraz większą popularnością cieszą się też miejsca ze zdrową i wegetariańską kuchnią. W te pędy można zjeść dania nie tylko bez mięsa, ale też bez glutenu, o co nie tak łatwo w łódzkich lokalach. To nie tylko bar, ale również eko-sklepik i cieszące się dużą popularnością wieczorne warsztaty.
Choć Zbożowa podaje głównie dania bezmięsne (dzięki czemu tak chętnie odwiedzana jest przez wegetarian), jej główną ideą jest zdrowa kuchnia. Oryginalnych dań skosztować można w kameralnym i przytulnym wnętrzu, a w weekend skorzystać z oferty „All you can eat”.
Który gastronomiczny debiut zeszłego roku był waszym zdaniem najciekawszy? Zapraszamy do głosowania. Ankietę znajdziecie w lewym, górnym rogu naszej strony, a na wasze głosy czekamy do piątku 17 stycznia 2014 r.