Najlepsza restauracja otwarta w 2015 roku – wyniki plebiscytu
Dziś o północy zakończyło się głosowanie na najlepszą restaurację otwartą w Łodzi w 2015 roku. Pora przedstawić laureatów plebiscytu.
To była już trzecia edycja plebiscytu i zapewniamy, że nie ostatnia. Do rywalizacji stanęło w tym roku 12 restauracji, na które w ciągu minionego tygodnia oddaliście łącznie ponad 1200 głosów. Dziękujemy za tak duże zainteresowanie plebiscytem w imieniu własnym i wszystkich lokali, które brały w nim udział. Teraz pora na werble… Tytuł najlepszej łódzkiej restauracji otwartej w 2015 roku zdobyły MOTYWY! Drugie miejsce w głosowaniu zajęła Gastromachina Stacja. Trzecie przypadło w udziale Nekko Sushi.
Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom. Szczególne wyrazy uznania dla ekipy restauracji MOTYWY, której w ciągu zaledwie trzech miesięcy udało się zdobyć grono tak wiernych wielbicieli. Lokal otwarty przy Traugutta pod koniec października od początku wzbudzał spore zainteresowanie wśród miłośników jedzenia. Menu przygotowane przez młodego i zdolnego szefa kuchni, Kamila Kubiaka pełne jest ciekawych składników i połączeń smaków. Karta zmienia się często, co zachęca do odwiedzin, aby nie przegapić żadnych kulinarnych eksperymentów. Do tej pory można tu było spróbować chociażby grasicy, foie gras, kremu kasztanowo-ziemniaczanego, dań z owoców morza i mięs przyrządzanych z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych. Do tego miła atmosfera i świetna lokalizacja przy woonerfie na Traugutta. Taki miks okazał się kluczem do sukcesu w naszym plebiscycie.
Rówieśniczką MOTYWÓW jest Gastromachina Stacja – lokal, który w naszym plebiscycie zajął drugie miejsce. Miłośnikom jedzenia ulicznego marka ta znana jest jednak znacznie dłużej, bo swoją przygodę z gastronomią ekipa Gastromachiny zaczynała w popularnym food trucku pod tą samą nazwą. Od niedawna ich firmowe hamburgery i ciabatty zjeść można w niewielkim lokalu w podwórku przy Piotrkowskiej 89. Okazuje się, że nie trzeba mieć rozbudowanego menu, by skraść serca i podniebienia gości – wystarczy naprawdę dobre jedzenie i świetna atmosfera.
Tylko nieznacznie starszy od konkurentów z podium jest sushi bar, który uplasował się na trzecim miejscu w głosowaniu naszych czytelników. Nekko Sushi działa w podwórku przy Piotrkowskiej 107 od połowy października i pomimo silnej konkurencji w światku łódzkich susharni radzi sobie bardzo dobrze. Kluczem do sukcesu mogą być ciekawe składniki sushi (jak ośmiornica, seriola czy małże św. Jakuba), przytulne wnętrze lokalu i mini sklepik z produktami kuchni japońskiej.
Wszystkim laureatom jeszcze raz serdecznie gratulujemy i dziękujemy tym, którzy oddawali swoje głosy. Do zobaczenia za rok!