Z okazji Dnia Bajgla mamy dla was 15 łódzkich miejsc, w których zjecie bajgle, a do tego nasze TOP 4 najlepszych bajgli w mieście.

Czym różnią się bajgle od innego pieczywa? Na pewno kształtem i sposobem przygotowania – przed wypiekiem ciasto się obgotowuje. Wywodzą się z tradycji żydowskiej, a powstały w Polsce, dokładnie w siedemnastowiecznym Krakowie. Dziś na dobre zagościły w łódzkich lokalach, idealnie pasują do menu śniadaniowego. Znalazłyśmy aż 15 miejsc z bajglami, ale lista na pewno się będzie dzięki wam wydłużać. 

W niedzielę 15 stycznia wypada Dzień Bajgla, z tej okazji wybrałyśmy cztery miejsca, które naszym zdaniem warto odwiedzić. I oczywiście zjeść bajgla! 

Breadnia – co za wybór!

Breadnia trafia do TOP4 z kilku powodów. Po pierwsze tu pieką bajgle sami, po drugie mają ich wyjątkowy wybór, po trzecie postawili na fajne smaki, po czwarte – te porcje robią ogromne wrażenie! Do wyboru 7 propozycji (ceny między 28,90 a 33,90 zł). Jest bajgiel z łososiem, kurczakiem w panko, pastrami, kozim serem, camembertem i bajgiel japoński, którego jadłam na dwa posiłki!. W środku wołowina z woka, kimchi, marynowany imbir, kiełki fasoli mung i majonez. Na wypasie!

Fabryka Śniadań i bajgle Drwala

Zestawienie bajglowe było dobrym pretekstem by znów odwiedzić Fabrykę Śniadań, w której naprawdę dobrze karmią. W podstawowym menu jest 6 bajgli (z kurczakiem, pastą jajeczną, hummusem, łososiem, grillowanym kozim serem i marynowanym burakiem oraz boczkiem i jajkiem sadzonym – ceny między 26 a 28 zł), a teraz jest i on – Bajgiel Drwala! Dostępny w trzech opcjach (podkręcony klasyczny, z żurawiną, na ostro), każdy za 35 zł. Nie wiem czy ktoś jest w stanie pokonać go na raz – mi zapewnił śniadanie i kolację. Chrupiący i miękki w środku bajgiel obsypany sezamem, kotlet wołowy, panierowany w panko camembert i do tego fajnie dobrane dodatki – prażona cebulka, boczek, świeże warzywa, słodko-kwaśne pikle z ogórka i idealna ilość przyjemnie pikantnego sosu.

Mangal – turecki bajgiel

Tu również pieczywo wypiekane jest na miejscu. Nie jest to typowy bajgiel. Turecki simit jest twardszy, cieńszy, przywodzi na myśl precla. Chrupiąca skórka, miękki środek (ale nie tak jak w bajglu), wyczuwalna delikatna słodka nuta i dużo przypieczonego sezamu. Na sucho zajadałam się nimi w Istambule, w Mangalu zjecie simit w wersji śniadaniowej. W środku bajgla jajko sadzone, a do tego sałatka. Cena: 23 zł 

Owoce i Warzywa roślinnie

Po boczkach, szynkach i serach czas na bajgle w stu procentach roślinne. Zjecie je w Niebostanie (obecnie mają remont) i właśnie w Owocach i Warzywach. Do wyboru trzy propozycje, każda za 17 zł. W pierwszym w roli głównej domowa ricotta z tofu i marynowana marchewka, w drugim hummus i domowe kiszonki, w trzecim tofu w sosie hoisin. Ja zdecydowałam się na ,,ricottę” i marynowaną marchewkę. Bajgle dostępne są od ręki w ladzie, podawane na zimno. Dobrej jakości, pulchniutki bajgiel porządnie obsypany ziarnami. Puszysta ricotta z tofu, orzeźwiająca słodko-kwaśna marchewka i lekko pikantna rukola – szybka i smaczna opcja śniadaniowa, którą zjecie na miejscu albo złapiecie na drogę.

Wszystkie bajgle w mieście:

1. Breadnia (Piotrkowska 86)

2. Owoce i warzywa (Traugutta 9 / P217)

3. Fabryka śniadań (Rzgowska 26)

4. Mangal (Piotrkowska 71) 

5. Caffe przy ulicy (wszystkie lokalizacje) 

6. Qubek Cafe (Gdańska 141) 

7. Boogie Cafe Retkinia (Wyszyńskiego 13) 

8. Ekspres do kawy (Pl. Dąbrowskiego 2 / Krokusowa 3) 

9. Kraftowa (Piotrkowska 48) 

10. Tubajka (Park Źródliska)

11. Szykier (Północna 1/3)

12. Niebostan (Piotrkowska 17)

13. Prosto z mostu (Wyszyńskiego 25)

14. T.25 Cafe (Tymienieckiego 25)

15. W sercu Łodzi (Piłsudskiego 138)

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...