Najlepsze lody w Łodzi
Upały nie odpuszczają, mamy więc coś na ochłodę dla tych, którzy spędzają sierpień w mieście – zimne, słodkie i pyszne lody.
Zapomnijcie o lodach z marketów, nadchodzi czas rzemieślniczych słodkości produkowanych z naturalnych składników. Fakt, są droższe, ale też znacznie lepsze. My wytypowałyśmy sześć (naszym zdaniem) najciekawszych miejsc, wy na swój ulubiony punk możecie zagłosować w ankiecie umieszczonej na stronie. Oto nasi kandydaci:
Babkarnia, Struga przy Piotrkowskiej
Babkarnia to nie tylko tytułowe babeczki i zwariowane torty. Wraz z pierwszymi cieplejszymi dniami w małym punkcie przy Struga pojawia się lodówka, a w niej pyszne, rzemieślnicze lody. Jest klasyka, ale też oryginalne i sprawdzone kompozycje, takie jak grejpfrut z różowym pieprzem, lawenda z jagodami czy gruszka z imbirem.
Cena: 3 zł za 70 g
Beza Krówka, OFF Piotrkowska
Niewiarygodne, jak z małego punktu Beza Krówka stała się potentatem w dziedzinie rzemieślniczych lodów na Łódź i okolice. Nazwa wywodzi się od dwóch smaków, będących „specjalnością zakładu”. Tu cały czas pojawiają się nowe propozycje (z mniej spotykanych można chociażby wymienić aronię, mak czy śliwkę z rumem), ale zawsze można wrócić na tytułową bezę i krówkę.
Cena: 3 zł za 70 g
Lody naturalne przy Manufakturze, Północna 13
Choć lody przy Manufakturze są bardziej lodami przy ulicy Wschodniej, warto dotrzeć w to miejsce. Skład oferowanych przysmaków to mleko, śmietana, cukier i naturalne dodatki – bez konserwantów, barwników i innych chemicznych ulepszaczy. Zawsze spotkacie tu wariacje na temat czekolady, śmietany i truskawki, ale warto sięgnąć po te mniej oczywiste, jak karmel z solą morską czy lody o smaku znanych drinków.
Cena: 4 zł za 60 g
Łodziarnia – Lody na Okrągło, Sienkiewicza 13
Łodziarnia sprzedaje lody zaledwie od kilku dni, ale już zasłużyła na miejsce w zestawieniu. Tu również stosuje się jedynie naturalne składniki, a produkowane lody sprzedawane są tylko przez jeden dzień. W upały warto sięgnąć po owocowe sorbety (np. cytrynę, czerwoną porzeczkę czy malinę z miętą), ale zawsze znajdzie się też coś dla miłośników śmietanki, czekolady czy karmelu.
Cena: 4 zł za 70 g
Małe Conieco, Piotrkowska 217
Małe Conieco nie ma stacjonarnego lokalu, ma za to stylizowany skuter, w którym umieszczono lodówkę z rzemieślniczymi lodami. Najczęściej stacjonuje pod numerem 217, ale najmniejszego łódzkiego food trucka możecie spotkać także w innymi miejscach. Poza standardowymi smakami można spróbować tu też szampana z malinami, borówki czy mascarpone z poziomką.
Cena: 3 zł za 70 g
Wasiakowie, Traugutta 2
Choć widoczne na wprost wejścia ciasta wyglądają kusząco, latem częściej zaglądamy do działu z lodkami (część produkcji odbywa się na oczach gości). Podobnie jak u konkurencji, zjemy tu słodkości o smaku śmietany, czekolady i owoców, ale też i to miejsce ma swoje oryginalne propozycje (również wytrawne) np. melona z czerwonym winem, chłodnik litewski czy karmelizowany popcorn.
Cena: 3 zł za 70 g