Naleśniki, makarony, pizza – mamy dla was trzy kolejne otwarcia
Raan Raan, Golden Crepes, Bistro Fit&Jar – przeczytajcie, co kryje się za nazwami nowych gastro miejscówek w Łodzi.
Choć od otwarcia dwóch z trzech miejsc minęło już trochę czasu, nadrabiamy zaległości, by o nich napisać. Mieliście je już okazję odwiedzić?
Choć Raan Raan jest konceptem zupełnie nowym, stoi za nim ekipa z 17 letnim doświadczeniem w gastro (dokładnie mowa tu o twórcach Rajskiego Jadła). Lokal mieści się na food courcie Galerii Łódzkiej i serwuje przede wszystkim makarony. Miejsce wyróżnia nowoczesny design, ich atutem mają być dobrej jakości produkty i szybkość przygotowywania porcji, aby móc w biegu złapać porcję swojego makaronu i biec dalej: do pracy, na zajęcia czy szkoły. Rajskie Jadło karmi uczciwe, więc wierzę w ich deklaracje dotyczące jakości makaronu (używają Barilli) czy włoskiego pochodzenia serów.
Makaronowe menu podzielone jest na 3 sekcje: classic, vege i specjale. W pierwszym obowiązkowo pozycje, takie jak carbonara, bolognese, szpinak z gorgonzolą czy kurczak z brokułami. Wśród specjalności: przygotowywany na białym winie makaron z łososiem, kompozycja z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi, szynką parmeńską i rukolą czy chorizo z grzybami. Każda propozycja dostępna jest w trzech rozmiarach, do sosu samodzielnie wybieracie rodzaj makaronu (spaghetti, penne, fusilli, farfalle), ceny wahają się od 10 do 20 zł. Menu uzupełniają sałaty i desery.
Założyciele naleśnikarni z Piotrkowskiej zaczynali od gastronomicznej wyspy w Sukcesji. Od końca listopada funkcjonują w lokalu, w którym wcześniej urzędował Legal Cakes. Niewiele zostało tu po słodkich różach poprzedników – obecnie w wystroju dominują ciemne kolory, a ściany zdobią zdjęcia Nowego Jorku. W menu oczywiście naleśniki. Poza tradycyjnym ciastem jest też opcja na mące pełnoziarnistej, bez laktozy i bez glutenu (na mące jaglanej). Do wyboru naleśniki wytrawne, na słodko oraz amerykańskie pancakes. Możecie zdecydować się na gotową kompozycję lub samodzielnie dobrać ulubione dodatki.
Trzecia ekipa również ma doświadczenia w gastro – tym razem początkiem był catering dietetyczny o tej samej nazwie. W urządzonym w offowym stylu bistro na Bałutach również pojawią się zdrowe posiłki, ale na razie w karcie króluje kuchnia włoska. W dziale z pizzą tradycyjną znajdziecie Margheritę, Capriciosę, Pepe Rosso z salami i Calzone (ceny 19-29 zł), w menu z pizzą włoską opcję z szynką parmeńską i rukolą, cztery sery, ostrą kiełbasę z grzybami, gorgonzolę ze speckiem i mozzarellę z pesto (ceny 33-41 zł). W karcie na przystawkę Fit&Jar poleca podpłomyki i bruschetty, dalej do wyboru są sałaty, zupy, makarony i dania główne (np. filet z kurczaka w szynce parmeńskiej z mozzarellą). Kuchnia włoska przez cały dzień, zaś w porze lunchowej polskie zestawy (zupa i deser w cenie 15 zł).