Neapol w Łodzi – 7 miejsc z pizzą w stylu neapolitańskim
Wyrośnięte puszyste brzegi, cieniutki spód – pizza w stylu neapolitańskim szturmem zdobywa serca łodzian. Zobaczcie, które lokale serwują prawdziwą napoletanę, a także jej autorskie wersje inspirowane klasykiem.
Do tego wniosku dochodzimy co festiwal – Łódź stoi pizzomaniakami. Tak jak ramen, pizza napoletańska ma w naszym mieście swoich zagorzałych fanów, gotowych do rzetelnego sprawdzenia każdego miejsca, które deklaruje jej przygotowanie. W tym zestawieniu znajdziecie zarówno miejsca serwujące autentyczną neapolitanę, jak i miejsca, których wypieki są bliskie oryginału, ale trochę się od niego różnią. Łączy je to, że używają autentycznych składników oraz to, że ich pizze są naprawdę pyszne – nawet, jeśli nie do końca wpisują się w kanon 😉 Oto one!
Zielona Górka (Pabianice, ul. Zielona 8)
W Zielonej Górce możecie mieć pewność, że spróbujecie pizzy jak w Neapolu. Od roku lokal pochwalić się może certyfikatem AVPN (Assosacione Verace Pizza Napoletana), potwierdzającym autentyczność smaku i techniki przygotowania – a Jędrzej Lewandowski, właściciel i główny pizzaiolo, zajął szóste miejsce podczas międzynarodowej olimpiady pizzowej w kategorii dla pizzaiolo poniżej 35. roku życia. W karcie znajdziecie kilkanaście pozycji, zarówno klasyki, jak i mniej spotykane kompozycje (ciekawostki to Borettana z cykorią i cebulkami marynowanymi w balsamico, czy Americana z mozzarellą i frytkami), a ceny zaczynają się od 28 zł. Miejsce wycieczek dla miłośników pizzy z całego regionu!
Dzielna 43 (ul. Narutowicza 43)
Napoletana w sercu miasta. Gdy odwiedziłyśmy ich w listopadzie, trudno nam było uwierzyć, że prowadzący lokal Michał Kowalski jest totalnym samoukiem – ich pizza jest przepyszna, z cienkim ciastem, wyrośniętymi brzegami i z wyczuwalną kwasowością pomidorów. W menu znajdziecie 9 klasycznych pozycji, a do tego dochodzi specjalna pizza tygodnia, za każdym razem inna. Wszystkie z nich robione są z włoskich składników – mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli fior di latte. Ceny zaczynają się od 19 zł.
Mare e Monti (ul. Wigury 13)
W swojej restauracji Enrico Monti dba o włoską autentyczność – również w przypadku pizzy, która jest jedną z moich ulubionych w mieście. W menu znajdziecie tylko 5 opcji, ale zamawiając warto pytać o pozycje spoza karty, które mogą was nieźle zaskoczyć. Pizze mają wyrośnięte brzegi, cieniutki środek i tworzone są z importowanych z Włoch składników. Zajrzyjcie do nich, jeśli lubicie nieoczywiste dodatki – takie jak połączenie nduji, lardo i miodu, czy kalmarów, cukinii i krewetek. Ceny zaczynają się od 30 zł.
Forno Nero (ul. Piotrkowska 79)
W czarnym piecu będącym sercem Forno Nero od 2018 roku powstaje pizza w neapolitańskim stylu. Ich menu jest naprawdę rozbudowane! Znajdziecie w nim ponad 30 pizzowych kompozycji w różnych wariantach – z sosem pomidorowym i bez, otwarte i calzone, a także sporo opcji roślinnych, w których klasyczne składniki zastępują ich wegańskie odpowiedniki. Pizzę z Forno Nero możecie zamówić nawet w wersji DIY do domowego wypieku w domu. Ceny zaczynają się od 26 zł.
Al Dente (Manufaktura)
Działająca w Manufakturze restauracja Al Dente najlepiej znana jest z wyrabianych na miejscu makaronów, ale od dziś może się to zmienić. W kuchni lokalu właśnie stanął piec, w którym wypiekana jest pizza w stylu neapolitańskim. Do menu trafiło 8 pozycji, a wszystkie dostępne są w cenie 29,99 zł: klasyczne margherita i marinara, pizza z grillowanymi warzywami i cebulkami w occie balsamicznym, czy opcja ze szpinakiem i gorgonzolą. Pierwsze testy już za nami – było pysznie!
Sanpi (Rąbień, ul. Słowiańska 47)
Choć lokal mieści się w Rąbieniu, warto wybrać się do niego również z innych dzielnic Łodzi. Serwowana w Sanpi pizza to nie klasyczna napoletana, ale autorska wersja twórców z mocno wyrośniętymi brzegami. Wspomniane ciasto dojrzewa przynajmniej 24 godziny, dzięki czemu jest lekkie i delikatne, z chlebowym (a nie drożdżowym) posmakiem. Włoska mąka, oryginalne składniki (często z certyfikatami DOP), a do tego przepiękny piec do pizzy opalany drewnem. W menu znajdziecie 14 pozycji, a do tego warto pytać o specjalną pizzę weekendową. Ceny zaczynają się od 23 zł.
Komediowa (ul. Piotrkowska 12)
Kolejna pizza w neapolitańskim stylu na Piotrkowskiej! W Komediowej znajdziecie ją w 11 wariantach – a większość z nich do niespotykane nigdzie więcej kombinacje. Tylko tam spróbujecie pizzy z ziemniakami, wędzonym twarogiem i panierowaną cebulą („Najpierw masa potem rzeźba”), z szarpanym dzikiem, jajkiem sadzonym i ogórkiem („Rolnik nie znalazł żony”), czy takiej z sosem z pieczonych jabłek, gorgonzolą, brukselką i migdałami („Kiedy wolonczelista uda się na pizzę”). Te pizze mają swoich fanów w całym kraju – więc jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, nadrabiajcie! Ceny zaczynają się od 24 zł.
Na sam koniec świetne info dla miłośników gatunku. Już wkrótce pizzę w neapolitańskim stylu zjecie również w Pawilonie (Aleksandrów Łódzki, al. Wojska Polskiego 65/67) – piec już stoi, a testy trwają. Po najświeższe informacje na ten temat zaglądajcie na profil lokalu na Facebooku. Nie możemy się doczekać!
Daria