Wyrośnięte puszyste brzegi, cieniutki spód – pizza w stylu neapolitańskim szturmem zdobywa serca łodzian. Zobaczcie, które lokale serwują prawdziwą napoletanę, a także jej autorskie wersje inspirowane klasykiem.

Do tego wniosku dochodzimy co festiwal – Łódź stoi pizzomaniakami. Tak jak ramen, pizza napoletańska ma w naszym mieście swoich zagorzałych fanów, gotowych do rzetelnego sprawdzenia każdego miejsca, które deklaruje jej przygotowanie. W tym zestawieniu znajdziecie zarówno miejsca serwujące autentyczną neapolitanę, jak i miejsca, których wypieki są bliskie oryginału, ale trochę się od niego różnią. Łączy je to, że używają autentycznych składników oraz to, że ich pizze są naprawdę pyszne – nawet, jeśli nie do końca wpisują się w kanon 😉 Oto one!

Zielona Górka (Pabianice, ul. Zielona 8)

W Zielonej Górce możecie mieć pewność, że spróbujecie pizzy jak w Neapolu. Od roku lokal pochwalić się może certyfikatem AVPN (Assosacione Verace Pizza Napoletana), potwierdzającym autentyczność smaku i techniki przygotowania – a Jędrzej Lewandowski, właściciel i główny pizzaiolo, zajął szóste miejsce podczas międzynarodowej olimpiady pizzowej w kategorii dla pizzaiolo poniżej 35. roku życia. W karcie znajdziecie kilkanaście pozycji, zarówno klasyki, jak i mniej spotykane kompozycje (ciekawostki to Borettana z cykorią i cebulkami marynowanymi w balsamico, czy Americana z mozzarellą i frytkami), a ceny zaczynają się od 28 zł. Miejsce wycieczek dla miłośników pizzy z całego regionu!

Zielona Górka

Dzielna 43 (ul. Narutowicza 43)

Napoletana w sercu miasta. Gdy odwiedziłyśmy ich w listopadzie, trudno nam było uwierzyć, że prowadzący lokal Michał Kowalski jest totalnym samoukiem – ich pizza jest przepyszna, z cienkim ciastem, wyrośniętymi brzegami i z wyczuwalną kwasowością pomidorów. W menu znajdziecie 9 klasycznych pozycji, a do tego dochodzi specjalna pizza tygodnia, za każdym razem inna. Wszystkie z nich robione są z włoskich składników – mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli fior di latte. Ceny zaczynają się od 19 zł.

Dzielna 43

Mare e Monti (ul. Wigury 13)

W swojej restauracji Enrico Monti dba o włoską autentyczność – również w przypadku pizzy, która jest jedną z moich ulubionych w mieście. W menu znajdziecie tylko 5 opcji, ale zamawiając warto pytać o pozycje spoza karty, które mogą was nieźle zaskoczyć. Pizze mają wyrośnięte brzegi, cieniutki środek i tworzone są z importowanych z Włoch składników. Zajrzyjcie do nich, jeśli lubicie nieoczywiste dodatki – takie jak połączenie nduji, lardo i miodu, czy kalmarów, cukinii i krewetek. Ceny zaczynają się od 30 zł.

Mare e Monti

Forno Nero (ul. Piotrkowska 79)

W czarnym piecu będącym sercem Forno Nero  od 2018 roku powstaje pizza w neapolitańskim stylu. Ich menu jest naprawdę rozbudowane! Znajdziecie w nim ponad 30 pizzowych kompozycji w różnych wariantach – z sosem pomidorowym i bez, otwarte i calzone, a także sporo opcji roślinnych, w których klasyczne składniki zastępują ich wegańskie odpowiedniki. Pizzę z Forno Nero możecie zamówić nawet w wersji DIY do domowego wypieku w domu. Ceny zaczynają się od 26 zł.

Forno Nero
Forno Nero

Al Dente (Manufaktura)

Działająca w Manufakturze restauracja Al Dente najlepiej znana jest z wyrabianych na miejscu makaronów, ale od dziś może się to zmienić. W kuchni lokalu właśnie stanął piec, w którym wypiekana jest pizza w stylu neapolitańskim. Do menu trafiło 8 pozycji, a wszystkie dostępne są w cenie 29,99 zł: klasyczne margherita i marinara, pizza z grillowanymi warzywami i cebulkami w occie balsamicznym, czy opcja ze szpinakiem i gorgonzolą. Pierwsze testy już za nami – było pysznie!

Al Dente

Sanpi (Rąbień, ul. Słowiańska 47)

Choć lokal mieści się w Rąbieniu, warto wybrać się do niego również z innych dzielnic Łodzi. Serwowana w Sanpi pizza to nie klasyczna napoletana, ale autorska wersja twórców z mocno wyrośniętymi brzegami. Wspomniane ciasto dojrzewa przynajmniej 24 godziny, dzięki czemu jest lekkie i delikatne, z chlebowym (a nie drożdżowym) posmakiem. Włoska mąka, oryginalne składniki (często z certyfikatami DOP), a do tego przepiękny piec do pizzy opalany drewnem. W menu znajdziecie 14 pozycji, a do tego warto pytać o specjalną pizzę weekendową. Ceny zaczynają się od 23 zł.

Sanpi

Komediowa (ul. Piotrkowska 12)

Kolejna pizza w neapolitańskim stylu na Piotrkowskiej! W Komediowej znajdziecie ją w 11 wariantach – a większość z nich do niespotykane nigdzie więcej kombinacje. Tylko tam spróbujecie pizzy z ziemniakami, wędzonym twarogiem i panierowaną cebulą („Najpierw masa potem rzeźba”), z szarpanym dzikiem, jajkiem sadzonym i ogórkiem („Rolnik nie znalazł żony”), czy takiej z sosem z pieczonych jabłek, gorgonzolą, brukselką i migdałami („Kiedy wolonczelista uda się na pizzę”). Te pizze mają swoich fanów w całym kraju – więc jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, nadrabiajcie! Ceny zaczynają się od 24 zł.

Może być zdjęciem przedstawiającym pizza
fot. Komediowa

Na sam koniec świetne info dla miłośników gatunku. Już wkrótce pizzę w neapolitańskim stylu zjecie również w Pawilonie (Aleksandrów Łódzki, al. Wojska Polskiego 65/67) – piec już stoi, a testy trwają. Po najświeższe informacje na ten temat zaglądajcie na profil lokalu na Facebooku. Nie możemy się doczekać!

Daria

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...