Nie patrzcie na pogodę – na OFFie jest Wiosna!
Wiosna to nowa klubokawiarnia, która powstała w miejscu DalekoBlisko. Zmieniło się wszystko – począwszy od konceptu przez wystrój lokalu, w którym jednak nadal będzie można liczyć na smak dawnych słodkości.
Poznajcie Zosię i Wojtka – założycieli i dobre duchy nowej klubokawiarni. Łączy ich niespożyta energia, miłość do sportu (Zosia to dyplomowana tancerka i choreografka, Wojtek to pływak i koszykarz) i około gastronomiczna pasja. Wojtka (speca od koktajli) na pewno znają stali bywalcy klubokawiarni Spaleni Słońcem, Zofia pracowała między innymi w Foto Cafe 102, restauracji żydowskiej w Berlinie i OFFowej kawiarni podróżniczej. Po powrocie do Polski, zebrawszy bagaż doświadczeń, pomysłów i inspiracji, Zosia realizuje dzisiaj swoje największe marzenie, a my od początku grudnia możemy odwiedzać Wiosnę – nową klubokawiarnię przy Piotrkowskiej 138/140.
Wiosna to radość, życie, szczęście (… długo można by wymieniać) i oczywiście zieleń. Tak też jest w nowej klubokawiarni – zielono i … różowo. Jeśli spodziewacie się słodkiego, cukierkowego wystroju, to nie ten kierunek. Aranżacja wnętrza to wspólna koncepcja dwóch znanych pracowni architektonicznych (również z siedzibą na OFF Piotrkowska Center) – KUOO architects i Tamizo Architects. Zazwyczaj trzymają się bieli i szarości, a tu poszli po bandzie, gdyż w Wiośnie różowe jest prawie wszystko – ściany, krzesła, doniczki, pieńki będące nogami od stołów, a nawet toaleta. Do tego autorskie pomysły architektury użytkowej, żywe rośliny, których cały czas przybywa (poza doniczkami, mają być również na suficie) oraz tytułowy neon.
Kwiaty w wystroju, ale również w wersji jadalnej na ciastach. Słodkości są mocną stroną oferty klubokawiarni: tarta z białą czekoladą i granatem, sernik limonkowy lub z musem malinowym – żeby wymienić tylko te cieszące się największą popularnością. Do tego dostępne przez cały dzień wytrawne tarty i śniadania podawane do godziny 18.00. Wśród nich do wyboru między innymi kasza jaglana gotowana na soku jabłkowym z dodatkami (12 zł), pajda chleba z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem (14 zł) czy jajka sadzone na szpinaku. – Sami zdrowo się odżywiamy, tak samo chcemy karmić naszych gości – mówi Zosia. Dlatego też w Wiośnie dostępne są warzywne i owocowe koktajle oraz świeżo wyciskane soki i zioła (mięta, rumianek czy melisa).
Z dwójką doświadczonych barmanów na pokładzie nie mogło zabraknąć działu z alkoholami. Są wina (między innymi polskie wina owocowe z Konina), piwa i oczywiście autorskie koktajle. Chcemy, aby Wiosna funkcjonowała zarówno w dzień, jak i była fajnym miejscem na wieczorny wypad – mówi Zosia. Będzie temu sprzyjała nie tylko karta z procentami, ale również planowane eventy. Na otwarciu zagrali Kuki Monstah i DJ Late, następne wydarzenie planowane jest już na najbliższy czwartek. Będzie to … Kalendarzowe Powitanie Wiosny, na którym oprawę muzyczną zapewnią Blumental & DJ Darren Vega. Start o godzinie 20.00.