Restaurant Day

Ten weekend bez wątpienia będzie stał pod znakiem dnia zakochanych, ale przypominamy, że w najbliższą niedzielę wypada również kolejny Restaurant Day.

Kulinarną niedzielę 15 lutego rozpoczną warsztaty TRIS ITALIANO organizowane przez Baccaro we współpracy ze Spółdzielnią. Tym razem uczestnicy pod okiem Andrei Parolo przygotują faszerowane oliwki po askolańsku, gnocchi serwowane z różnymi sosami liguryjskimi i tiramisu według rodzinnego przepisu prowadzącego. Spotkanie będzie trwało od 10.00 do 14.00, udział kosztuje 150 zł.
Resztę dnia zarezerwujcie na Restaurant Day. Na chwilę obecną uczestnictwo zgłosiło pięć jednodniowych restauracji, większość znana z poprzednich edycji.

Fot: Baccaro

Międzypokoleniowe Łakocie

Już po raz szósty możecie gościć u dzieciaków ze Świetlicy Podwórkowej. Tym razem najmłodsi uczestnicy zapraszają na słodkości z „Międzypokoleniowej Książki Łakoci”. Kawa będzie tu kosztowała 5 zł, ciasto 10 zł, a zestaw 12,50 zł. Przy zakupie dwóch sztuk goście otrzymają w prezencie książkę.
Miejsce: Pomorska 54
Czas: 15.00-18.00

Fot: Międzypokoleniowe Łakocie

Zjadliwości
Tym razem inspiracją restauracji Zjadliwości będzie zima. W ramach przygotowań organizatorki poszukiwały śnieżnej bieli w starych filmach dokumentalnych, ale białe będą również warzywa, owoce i przyprawy wykorzystane w niedzielnym menu. Jak zwykle większość dań będzie wegańska i wegetariańska, dla mięsożerców planowana jest zaś rybna niespodzianka.

Miejsce: Muzeum Kinematografii, Plac Zwycięstwa 1
Czas: 13.00-19.00

Fot: Zjadliwości

Zuppełna
Tegoroczna edycja Restaurant Day to prawdziwy raj dla wegetarian. Bezmięsne menu prezentuje również Zuppełna. W ofercie przede wszystkim zupy (np. z czerwonej fasoli czy marokańska z soczewicy) i wariacje na temat kaszy (np. zielone kaszotto czy wegeburgery z kaszy jaglanej).
Miejsce: Nawrot 4/6b
Czas: 14.00-23.00

 Fot: Zuppełna

Ultramaryna po japońsku
Ultramarynę z Księżego Młyna już znacie. Tym razem zabierze nas ona w podróż do kraju kwitnącej wiśni. W planach rozgrzewające potrawy, takie jak wołowina po japońsku z puree ziemniaczanym doprawionym wasabi, zupa ramen z nudlami i sushi w kilku odsłonach (również na słodko).
Miejsce: Przędzalniana 63
Czas: 11.00-19.00

Fot: Ultramaryna

Korzenie: pizza restaurant Day
Kilka dni temu świętowaliśmy z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, ucztowanie możecie kontynuować także w niedzielę. Przy Krakusa 4 będzie czekała na was Joanna Gołębiowska z domową pizzą we włoskim stylu.
Miejsce: Krakusa 4
Czas: 13.00-19.00

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...