Nocne Kino w ramach Festiwalu Dobrego Smaku
Jak wiecie, Festiwal Dobrego Smaku to nie tylko konkurs dla restauracji, ale również ciekawe wydarzenia towarzyszące. Jednym z nich jest Nocne Kino z lampką wina.
Weekend 7-8 czerwca będzie stał pod znakiem podróżowania między łódzkimi restauracjami i degustacją konkursowych dań biorących udział w trwającym Festiwalu Dobrego Smaku, jego zwieńczeniem będzie zaś filmowy maraton w Wytwórni (ul. Łąkowa 29). W piątek i sobotę od godziny 21.00 miłośnicy dobrego jedzenia będą mogli wziąć udział w przeglądzie filmów kulinarnych organizowanych przez Festiwal Dobrego Smaku, Kuchnię + oraz magazyn Kukbuk. W repertuarze znajdą się między innymi „Wtajemniczeni” w reżyserii Macieja Kowalczuka oraz „ Niebo w gębie” Christiana Vincenta. Dobre kino wymaga odpowiedniej oprawy, tak więc popcorn i colę na seansach zastąpi lampka dobrego wina.
Bilety na maraton filmowy (dwa filmy) w cenie 20zł można kupić na stronie www.wytwornia.pl lub www.ticketpro.pl.
A oto repertuar Nocnego Kina:
Piątek z Kuchnią + godz. 21:00
• „Dabbawala – perfekcyjny chaos”
Film o Dabbawalas, indyjskich dostarczycielach ciepłych posiłków. Dabbawalas wydają ponad 200 tys. domowych posiłków dziennie, żaden korek, ani nawet monsun nie powstrzymają ich przed tym, by o określonej porze wręczyć lunch.
• „Wtajemniczeni”
Zderzenie dwóch, kuchennych światów. Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z najlepszych restauracji i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Co łączy René Redzepi i pana Karola, który mieli ziarno w ręcznie wykonanym młynie?
Sobota godz. 21:00
• „Małże i miłość”
Pełnometrażowy dokument o małżach i o ich seksualności. Film pokazuje ich cykl życiowy od narodzin w morskiej głębi, po śmierć, która ma miejsce zazwyczaj na naszych talerzach. Uwidacznia również piękno, subtelność oraz erotykę małż, którą dostrzec można w ich zachowaniu.
• „Niebo w gębie”, na film zaprasza magazyn KUKBUK
Prezydenckie życie „od kuchni” i kulisy przygotowań wykwintnych kolacji z głowami państw. Smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską.