Nominacje do Łódzkich Nagród Kulinarnych – cz. 2
We wtorek poznaliśmy pierwsze restauracje, kawiarnie i osoby nominowane do Łódzkich Nagród Kulinarnych 2016. Dziś pora przedstawić kolejnych, którzy powalczą o tytuł najlepszego w swojej kategorii.
Łódzkie Nagrody Kulinarne to wyróżnienie, którym uhonorujemy najlepsze łódzkie restauracje kawiarnie i osoby związane z lokalną gastronomią. Ich laureaci otrzymają nagrody od partnerów wydarzenia. W gronie tym znalazła się firma Elpro, oferująca firmom z branży HoReCa komputerowe systemy sprzedaży, monitoringu wizyjnego oraz obsługi płatności bezgotówkowych. Dołączyła do nas także firma Morning – dystrybutor sprzętu i akcesoriów dla gastronomii molekularnej oraz Akademia Czekolady Callebaut oferująca profesjonalne szkolenia doskonalące umiejętności w dziedzinie czekolady.
Nagrody dla najlepszych przekazała także firma Quba Cafe świadcząca usługi w zakresie dostaw kawy, herbaty oraz dodatkowych produktów spożywczych. Sponsorem nagród jest też firma DobreWino.pl – importer i dystrybutor win oraz właściciel łódzkiego sklepu i wine baru Jak Pragnę Wina.
Nagrody przyznane zostaną w dziesięciu kategoriach – dziewięciu jurorskich i jednej publiczności. Pierwszych nominowanych poznaliście we wtorek. Dziś poznacie kolejnych, spośród których laureatów wybierze jury:
Najlepsza kawiarnia 2016
W tej kategorii nagrodzimy lokal, który wyróżnia się nie tylko pyszną kawą przyrządzaną na najwyższym poziomie, ale także smacznym jedzeniem i niepowtarzalną atmosferą.
Caffe przy ulicy
Coffee Runner
Daleko Blisko
Owoce i Warzywa
Tubajka rodzinna kawiarnia
Najlepsza restauracja tematyczna
Są restauracje, które specjalizują się w przyrządzaniu dań jednej z kuchni świata i wokół niej budują swoje menu, wystrój lokalu i jego atmosferę. Właśnie one zostały wyróżnione nominacjami w tej kategorii.
Ato Sushi
House of Sushi
Lavash
Restauracja Tajska Hot Spoon
Senoritas
Ambasador łódzkiej gastronomii
Wyróżnienie dla osoby, która przyczynia się do promocji łódzkiej kuchni i gastronomii poprzez dbałość o łódzkie dziedzictwo kulinarne czy sukcesy w ogólnopolskich i międzynarodowych wydarzeniach i konkursach.
Marta Edmunds (szefowa kuchni, prowadząca warsztaty kulinarne, uczestniczka programu Top Chef)
Kasper Krajewski (sushimaster w Ato Sushi)
Maciej Rosiński (szef kuchni Affogato, ambasador marki Callebaut)
Barbara Sokołowska-Urbańczyk (organizatorka Festiwalu Dobrego Smaku)
Sebastian Spychała (szef kuchni Piwnicy Łódzkiej specjalizującej się w daniach kuchni łódzkiej)
Najlepszy kelner/kelnerka
Są kelnerzy, którzy swoim profesjonalizmem i osobowością sprawiają, że wizyta w restauracji staje się niezapomnianym doświadczeniem. Właśnie takie osoby wyróżniliśmy nominacjami w tej kategorii.
Ewelina „Sajgona” Boczkowska (Tawerna Pepe Verde)
Daniel Dyba (Ato Sushi)
Kamil Kozieł (Ato Sushi)
Jakub Majer (Nowa Łódź)
Tomasz Przedpelski (Cesky Film)
Najlepszy wystrój
W tej kategorii nagrodzimy lokal, który wyróżnia się niepowtarzalnym wystrojem wnętrza stanowiącym ważny element charakteru restauracji.
Restauracja Delight
Mebloteka Yellow
Quale Restaurant
Szyby Lustra
Zielona Restauracja Wegetariańska i Wegańska
Laureatów Łódzkich Nagród Kulinarnych poznamy podczas uroczystej gali, która odbędzie się 29 września w łódzkim Hotelu Tobaco.