Nowa odsłona Fine Dining Week
Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w zupełnie nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.
Ósma edycja festiwalu potrwa od 12 lutego do 1 marca i odbędzie się w ośmiu regionach Polski. Organizatorzy wraz z siedemdziesięcioma najwybitniejszymi restauracjami zapraszają na ogólnopolski cykl tematycznych przygód kulinarnych. Po raz pierwszy zadaniem wiodących polskich Szefów Kuchni jest przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się z festiwalowymi Gośćmi swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi. Co ważne – Festiwal obejmuje terminem Walentynki – to może być doskonała okazja na zaskoczenie ukochanej osoby odwiedzinami w jednej z najlepszych restauracji w Polsce.
Inspiracją dla nowej formuły Festiwalu były zarówno najpiękniejsze tradycje restauracyjne, jak i zeszłoroczne odwiedziny Massimo Bottury na Fine Dining Week, dzięki marce Grundig – mówi Maciek Żakowski, współorganizator festiwalu – Celem festiwalu jest promocja najwyższej jakości sztuki restauracyjnej, a najwybitniejsi Szefowie Kuchni niemal od zarania restauracji ponad 200 lat temu tworzyli i tworzą tematyczne podróże kulinarne dla Gości. Skupiają się przy tym zarówno na regionach i kulturach kulinarnych, jak i coraz częściej bardziej abstrakcyjnych myślach, czy inspiracjach – podkreśla.
W festiwalu weźmie udział ponad 70 restauracji z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Są to najwybitniejsze restauracje nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau, otrzymujące najwyższe noty recenzentów i influencerów kulinarnych. W Łodzi w festiwalu weźmie udział 5 restauracji: Fatamorgana, Lokal, Powidok, Quale i Tabu.
Podczas Fine Dining Week będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych 129 zł za osobę. Szefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju zaserwują Gościom autorskie pięciodaniowe menu tematyczne dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej. Podczas zimowej edycji Fine Dining Week do każdego lunchowego posiłku Goście otrzymają kieliszek Martini Prosecco gratis. Pozostali będą mieli możliwość nabycia aperitivo w promocyjnej cenie 12 zł.
Każda z ponad 70 restauracji przygotowała na festiwal unikalne tematyczne propozycje kulinarne, a wśród tych z Łodzi Goście znajdą m.in.: „Północ – południe” w Powidoku, „Zimowe opowieści” w Quale, „Podróż dookoła Azji” w Tabu, „Dobrą Formę” w Lokalu, czy „Morgana, fana włoszczyzny” w Fatamorganie… Wszystkie propozycje restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie propozycje znajdują się na stronie festiwalu www.FineDiningWeek.pl. Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz online na stronie festiwalu.