fbpx

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w zupełnie nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

Ósma edycja festiwalu potrwa od 12 lutego do 1 marca i odbędzie się w ośmiu regionach Polski. Organizatorzy wraz z siedemdziesięcioma najwybitniejszymi restauracjami zapraszają na ogólnopolski cykl tematycznych przygód kulinarnych. Po raz pierwszy zadaniem wiodących polskich Szefów Kuchni jest przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się z festiwalowymi Gośćmi swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi. Co ważne – Festiwal obejmuje terminem Walentynki – to może być doskonała okazja na zaskoczenie ukochanej osoby odwiedzinami w jednej z najlepszych restauracji w Polsce.

Fatamorgana

Inspiracją dla nowej formuły Festiwalu były zarówno najpiękniejsze tradycje restauracyjne, jak i zeszłoroczne odwiedziny Massimo Bottury na Fine Dining Week, dzięki marce Grundig – mówi Maciek Żakowski, współorganizator festiwalu – Celem festiwalu jest promocja najwyższej jakości sztuki restauracyjnej, a najwybitniejsi Szefowie Kuchni niemal od zarania restauracji ponad 200 lat temu tworzyli i tworzą tematyczne podróże kulinarne dla Gości. Skupiają się przy tym zarówno na regionach i kulturach kulinarnych, jak i coraz częściej bardziej abstrakcyjnych myślach, czy inspiracjach – podkreśla.

W festiwalu weźmie udział ponad 70 restauracji z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Są to najwybitniejsze restauracje nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau, otrzymujące najwyższe noty recenzentów i influencerów kulinarnych. W Łodzi w festiwalu weźmie udział 5 restauracji: Fatamorgana, Lokal, Powidok, Quale i Tabu.

Lokal

Podczas Fine Dining Week będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych 129 zł za osobę. Szefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju zaserwują Gościom autorskie pięciodaniowe menu tematyczne dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej. Podczas zimowej edycji Fine Dining Week do każdego lunchowego posiłku Goście otrzymają kieliszek Martini Prosecco gratis. Pozostali będą mieli możliwość nabycia aperitivo w promocyjnej cenie 12 zł.

Quale

Każda z ponad 70 restauracji przygotowała na festiwal unikalne tematyczne propozycje kulinarne, a wśród tych z Łodzi Goście znajdą m.in.: „Północ – południe” w Powidoku, „Zimowe opowieści” w Quale, „Podróż dookoła Azji” w Tabu, „Dobrą Formę” w Lokalu, czy „Morgana, fana włoszczyzny” w Fatamorganie… Wszystkie propozycje restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie propozycje znajdują się na stronie festiwalu www.FineDiningWeek.pl. Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz online na stronie festiwalu.

Podobne posty

Restauracje świętują dzień śniadań! Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a sobotnie będzie ...
Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...