fbpx

Na pizzę, kawę, kebab i hity meksykańskiej kuchni – zabieramy was do nowo otwartych łódzkich lokali! Zobaczcie, jakie miejsca zasiliły gastronomiczną mapę naszego miasta.

Tutti Santi

Ogrody Geyera właśnie zyskały nową restaurację. W Tutti Santi zjecie pizzę w tradycyjnym włoskim stylu, której recepturę stworzył Valerio Valle, mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej. W pięknych wnętrzach inspirowanych włoskimi kościołami nad dobrym posiłkiem czuwają tytułowi „wszyscy święci” , których podobizny zdobią ceglane ściany. W menu jest kilkadziesiąt rodzajów pizzy z pieca opalanego drewnem – zarówno te bardziej tradycyjne, jak i w nowoczesnym wydaniu, ale wszystkie bez wątpienia równie smaczne. Jeśli zaliczacie się do miłośników tych drugich, koniecznie zamówcie przepyszną pozycję Santa Rita, stworzoną specjalnie na Mistrzostwa Świata Pizzy w Rzymie. Będziecie zaskoczeni! 🙂

Do dzieła

Przy ul. Próchnika 3 powstało miejsce, w którym napijecie się dobrej kawy, zjecie kawałek ciasta i zaopatrzycie się w literaturę piękną. Do Dzieła miesiąc temu otworzyła Paulina Frankiewicz, tym samym spełniając swoje marzenie o stworzeniu kameralnej księgarni – takiej, jakiej zawsze jej w Łodzi brakowało. O książkach wie naprawdę sporo, a do swojego lokalu wybrała mniej popularne pozycje i to najczęściej takie, których nie znajdziecie w galeriowych sklepach. Na półkach – literatura  piękna, reportaże, książki dla dzieci oraz te poświęcone jedzeniu i roślinom. W menu zaś kawa i herbata z Instytutu Kawy, świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne oraz kolorowe ciasta z kawiarni Ekspres do Kawy. Próchnika przechodzi właśnie gruntowny remont, ale niech dziury i gruz was nie zniechęcą – to miejsce trzeba odwiedzić!

Sombrero

Meksyk zawitał na Widzew! Przy ul. Służbowej 14 niedawno otworzyło się Sombrero serwujące klasyki kuchni meksykańskiej. Wizyta jeszcze przed nami, ale internetowe opinie są bardzo obiecujące! W menu znajdziecie takie hity, jak burritos, tacos, quesadilla i smażona na głębokim tłuszczu chimichanga, do których możecie dobrać np. szarpaną wieprzowinę, chilli wegetariańskie, czy kurczaka w sosie ancho. Do tego chrupiące nachos z wybranymi sosami na przystawkę, albo chilli w wersji wege oraz mięsnej – i mamy prawdziwą fiestę! Dania z Sombrero możecie zamówić również do domu, a wszystkie szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu lokalu.

Rollo Pizza Express

Kolejne otwarcie to Rollo Pizza Express. W lokalu, który pod koniec maja otworzył się przy ul. Nawrot 18/20, wcześniej mieściła się pizzeria Francesca, a pozostałością po niej jest duży piec na pizzę opalany drewnem. Jak pewnie wiecie, niedobór czasu nie pozwala nam na odwiedzenie w wszystkich lokali i tak jest też w tym przypadku – obecność pieca bierzemy jednak za dobrą monetę 😉 W Rollo, podobnie jak w siostrzanym lokalu w Galerii Łódzkiej, oprócz pizzy zjecie fast foodowe dania: kebaby, klasyczne zapiekanki, frytki, popsy, stripsy oraz boxy z mięsem, frytkami i surówką. Jeśli kusi was pizza, możecie skomponować ją samodzielnie – zaczynacie od 10 zł za margharitę i dokładacie do niej dowolną ilość dodatków po 2 lub 3 zł. Wszystko wydawane ekspresowo 🙂

Podobne posty

Restauracje świętują dzień śniadań! Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a sobotnie będzie ...
Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...