fbpx

Na pizzę, kawę, kebab i hity meksykańskiej kuchni – zabieramy was do nowo otwartych łódzkich lokali! Zobaczcie, jakie miejsca zasiliły gastronomiczną mapę naszego miasta.

Tutti Santi

Ogrody Geyera właśnie zyskały nową restaurację. W Tutti Santi zjecie pizzę w tradycyjnym włoskim stylu, której recepturę stworzył Valerio Valle, mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej. W pięknych wnętrzach inspirowanych włoskimi kościołami nad dobrym posiłkiem czuwają tytułowi „wszyscy święci” , których podobizny zdobią ceglane ściany. W menu jest kilkadziesiąt rodzajów pizzy z pieca opalanego drewnem – zarówno te bardziej tradycyjne, jak i w nowoczesnym wydaniu, ale wszystkie bez wątpienia równie smaczne. Jeśli zaliczacie się do miłośników tych drugich, koniecznie zamówcie przepyszną pozycję Santa Rita, stworzoną specjalnie na Mistrzostwa Świata Pizzy w Rzymie. Będziecie zaskoczeni! 🙂

Do dzieła

Przy ul. Próchnika 3 powstało miejsce, w którym napijecie się dobrej kawy, zjecie kawałek ciasta i zaopatrzycie się w literaturę piękną. Do Dzieła miesiąc temu otworzyła Paulina Frankiewicz, tym samym spełniając swoje marzenie o stworzeniu kameralnej księgarni – takiej, jakiej zawsze jej w Łodzi brakowało. O książkach wie naprawdę sporo, a do swojego lokalu wybrała mniej popularne pozycje i to najczęściej takie, których nie znajdziecie w galeriowych sklepach. Na półkach – literatura  piękna, reportaże, książki dla dzieci oraz te poświęcone jedzeniu i roślinom. W menu zaś kawa i herbata z Instytutu Kawy, świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne oraz kolorowe ciasta z kawiarni Ekspres do Kawy. Próchnika przechodzi właśnie gruntowny remont, ale niech dziury i gruz was nie zniechęcą – to miejsce trzeba odwiedzić!

Sombrero

Meksyk zawitał na Widzew! Przy ul. Służbowej 14 niedawno otworzyło się Sombrero serwujące klasyki kuchni meksykańskiej. Wizyta jeszcze przed nami, ale internetowe opinie są bardzo obiecujące! W menu znajdziecie takie hity, jak burritos, tacos, quesadilla i smażona na głębokim tłuszczu chimichanga, do których możecie dobrać np. szarpaną wieprzowinę, chilli wegetariańskie, czy kurczaka w sosie ancho. Do tego chrupiące nachos z wybranymi sosami na przystawkę, albo chilli w wersji wege oraz mięsnej – i mamy prawdziwą fiestę! Dania z Sombrero możecie zamówić również do domu, a wszystkie szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu lokalu.

Rollo Pizza Express

Kolejne otwarcie to Rollo Pizza Express. W lokalu, który pod koniec maja otworzył się przy ul. Nawrot 18/20, wcześniej mieściła się pizzeria Francesca, a pozostałością po niej jest duży piec na pizzę opalany drewnem. Jak pewnie wiecie, niedobór czasu nie pozwala nam na odwiedzenie w wszystkich lokali i tak jest też w tym przypadku – obecność pieca bierzemy jednak za dobrą monetę 😉 W Rollo, podobnie jak w siostrzanym lokalu w Galerii Łódzkiej, oprócz pizzy zjecie fast foodowe dania: kebaby, klasyczne zapiekanki, frytki, popsy, stripsy oraz boxy z mięsem, frytkami i surówką. Jeśli kusi was pizza, możecie skomponować ją samodzielnie – zaczynacie od 10 zł za margharitę i dokładacie do niej dowolną ilość dodatków po 2 lub 3 zł. Wszystko wydawane ekspresowo 🙂

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...