Nowe menu restauracji Dzika Kaczka
Restauracja Dzika Kaczka odświeżyła swoje menu. Obok kilku klasycznych pozycji ze starej karty pojawiło się mnóstwo nowości. Miałyśmy przyjemność uczestniczyć w degustacyjnej kolacji zorganizowanej z tej okazji.
Restauracja Dzika Kaczka położona jest na terenie centrum sportu Stacja Nowa Gdynia na granicy Łodzi i Zgierza. To niezwykle malownicze miejsce, które o tej porze roku jest szczególnie urokliwe. Aż trudno uwierzyć, że taka oaza ciszy i spokoju wśród zieleni znajduje się zaledwie kilkaset metrów od hałaśliwej i ruchliwej ulicy Zgierskiej. Choć większość odwiedzających wybiera się tutaj na basen lub zajęcia sportowe, to warto wiedzieć, że na terenie obiektu, tuż obok hotelu działa elegancka restauracja z interesującą ofertą kulinarną.
Wnętrze lokalu nawiązuje charakterem do pozostałych budynków obiektu – jest eleganckie, pełne zdobnych tkanin i drewnianych elementów wykończenia. Uwagę zwraca niewątpliwie przestronny taras z widokiem na pobliski las i staw. Wszędzie da się czuć spokojną, trochę leniwą atmosferę tego miejsca. Wśród gości restauracji sporo jest osób mieszkających w przylegającym do niej hotelu i gości centrum sportu. Jeśli jednak szukacie chwili wytchnienia w pięknych okolicznościach przyrody, to warto wybrać się tutaj nawet z odleglejszych rejonów Łodzi.
W maju menedżer Dzikiej Kaczki i dyrektor hotelu – Marcin Czyż postanowił odświeżyć menu restauracji. Ze starej karty zachowano zaledwie kilka potraw, które goście lokalu szczególnie polubili. Reszta to nowości z dużą ilością sezonowych akcentów. W nowym menu znajdziemy zatem trzy przystawki w cenach od 16 zł do 24 zł, wśród których szczególną uwagę zwraca carpaccio z wędzonej gęsi. Goście restauracji, którzy wpadają tu na szybki obiad lub kolację po godzinach spędzonych na basenie i w centrum sportu szczególnie upodobali sobie zaś zupy w cenie 12 zł za porcję, wśród których nowością jest m.in. krem ze szpinaku z kwaśną śmietaną, szynką parmeńską i kiełkami.
Obok znanej ze starej karty restauracji sałatki z rostbefu (26 zł) pojawiły się dwie nowości. Pierwszą jest sałaka z mozzarellą, rabarbarem, ananasem, marchewką i bananem (21 zł). Druga to propozycja z pieczonym łososiem, melonem, pomidorkami koktajlowymi, selerem naciowym i winegretem na bazie zielonej herbaty (24 zł). Najwięcej nowości znajdziemy wśród dań głównych. Są wśród nich dwa dania rybne – pieczona makrela z buraczkami i jarmużem (36 zł) oraz rzadko spotykana w menu łódzkich lokali ryba papuzia podawana z pęczotto, fenkułem i sosem szafranowo-cytrynowym (42 zł). nie zawiodą się też mięsożercy. Pieczona kaczka, udziec cielęcy, stek z angusa czy peklowana golonka to niektóre z dostępnych propozycji. Na miłośników słodkości czekają cztery desery w cenach od 12 zł do 14 zł. Są wśród nich propozycje klasyczne podane w ciekawy sposób, np. brownie z lodami o smaku mojito czy crème brûlée z owocami.
Jeśli zatem wybieracie się w najbliższym czasie na basen do Nowej Gdyni albo macie ochotę na relaks na świeżym powietrzu, z dala od miejskiego zgiełku zajrzyjcie do Dzikiej Kaczki i przekonajcie się sami, co przygotuje dla was szef kuchni.
Autorką zdjęć jedzenia zamieszczonych w tekście jest Magda z bloga Dare to Cook.