fbpx

Nowe menu w Irish Pubie fot. Irish Pub

Donosów o nowościach w menu łódzkich restauracji ciąg dalszy. Dzisiaj prezentujemy jesienne zmiany w karcie Irish Pubu.

Jeśli lubimy jesień za cokolwiek, to za sezonowe, treściwe i rozgrzewające potrawy. Tym bardziej cieszy nas, że wraz z pierwszymi chłodami zaczynają pojawiać się w menu łódzkich restauracji. Pisałyśmy już o nowościach w karcie Lokalu i Mitmi. Dziś pora na Irish Pub, w którym od dwóch tygodni spróbować możecie dań przygotowanych na jesienne i zimowe chłody przez szefa kuchni Krzysztofa Chmieleckiego. Wykorzystał on nie tylko sezonowe produkty, ale zadbał przede wszystkim o to żeby dania były sycące i rozgrzewające. W menu znalazło się sporo pikantnych i ostrych akcentów, które rozpalą podniebienia. Są też treściwe, jesienne dania, które z pewnością poprawią nastrój w pochmurne dni.

Nowe menu w Irish Pubie - ser władnego wyrobu fot. Irish Pub

Nowości pojawiają się już wśród przystawek. Pierwszoplanowym bohaterem jest tutaj ser własnego wyrobu podawany z marmoladą z mango. Domowe makarony czy pieczywo upowszechniły się już w łódzkich restauracjach, ale produkowany na miejscu ser to rzeczywiście nowość. Wśród nowości z tej części karty wart wymienić jeszcze terrinę z kurczaka w ziemi z pumperniklu i suszonych śliwek przygotowana metodą sous vide czy tatar ze śledzia z marynowanymi borowikami. Na ciepło spróbować możecie zaś karmelizowanych żeberek wieprzowych w pikantnej glazurze.

Nowe menu w Irish Pubie - tatar ze śledzia w marynowanymi borowikami fot. Irish Pub

W menu Irish Pubu pojawiły się również dwie bardzo jesienne zupy. Jest krem z pieczonych buraków z cynamonem oraz klasyczna zupa gulaszowa. Jeśli macie ochotę na coś lżejszego warto spróbować sałatki z rostbefem pieczonym w niskiej temperaturze albo z kurczakiem marynowanym w atramencie kałamarnicy.

Nowe menu w Irish Pubie fot. Irish Pub

Wśród dań głównych coś dla miłośników ostrych dań – pierś kurczaka w zielonym curry na ostro z bakłażanem, cukinią i groszkiem cukrowym. Nie brzmi groźnie, ale jest jedną z najpikantniejszych propozycji w karcie. Na większy głód warto zaś skusić się na grillowany schab z kością marynowany w musztardzie Colman’s i papryce wędzonej – to aż pół kilo mięsa na talerzu. Jeśli zaś jesteście miłośnikami wołowiny, to nowością w karcie jest polędwica wołowa przygotowana metodą sous vide podana ze szpinakiem i smażonym z borowikami.

Nowe menu w Irish Pubie - halibut marynowany w soli i wódce

W nowym menu znalazły się też interesujące propozycje dla miłośników ryb i owoców morza. Wśród przystawek znajdziecie halibuta marynowanego w soli morskiej i wódce podawanego z sosem na bazie ginu i sałatką z jabłka, pora i chilli. Ta sama ryba znalazła miejsce również wśród dań głównych, gdzie podawana jest na czarnym ryżu z pikantnym sosem waniliowym. Szczególnie warte uwagi jest jednak atramentowe tagliatelle w sosie marinara z małżami św. Jakuba (przegrzebkami) i pancettą.

Nowe menu w Irish Pubie - halibut na czarnym ryżu fot. Irish Pub

Jesienią poszerzyła się też karta win Irish Pubu. Za ich wybór odpowiada Michał z Klubu Wino, więc możecie mieć pewność, że będą wyborne. Wszystkich nowych dań można już próbować w restauracji. Możecie wybrać się tu nawet na bardzo późną kolację – kuchnia w Irish Pubie zamykana jest dopiero późną nocą. Lokal honoruje też karty rabatowe Jemy w Łodzi.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...