Nowe menu w Lokalu

Tydzień temu w Lokalu wystartowało nowe, jesienne menu. Sprawdźcie co przygotowała dla was szefowa kuchni – Marta Edmunds.

Przede wszystkim zmieniła się oferta popularnych w Lokalu małych talerzyków. Jesienią spróbujecie tu m.in. krokietów z kaszy gryczanej z grzybami i tymiankowym majonezem, pasty twarogowej z orzechami i ziołami czy śledzia w koperkowym oleju. Główną nowością w pierwszej części karty są jednak przystawki w bardziej klasycznej formie, jakich dotychczas w ofercie Lokalu nie było. Znajdziecie wśród nich tatar z jelenia z majonezem z trybulą i marynowanymi grzybami, paczuszki z ciasta francuskiego z farszem z kaszanki z wędzonym puree z karmelizowanej cebuli i sosem jabłkowym, kiełbaski z wędzonej makreli z granitą z ogórka i pieczony ser wędzony z sosem żurawinowym i orzechami.

Paczuszki z ciasta francuskiego z farszem z kaszanki z wędzonym puree z karmelizowanej cebuli i sosem jabłkowym

W menu pojawiły się też sezonowe akcenty. Wśród zup jest to consomme z grzybów leśnych z pastą miso, groszkiem i topinamburem. Jest też sałatka z pieczonymi warzywami korzeniowymi z miodową glazurą, wędzonym serem korycińskim i sosem z daktyli. Jesiennymi akcentami wśród dań głównych są też pierś z perliczki na puree dyniowym z masłem migdałowo-tymiankowym i smażonymi rydzami oraz kluseczki twarogowo-ziemniaczane z jesiennym ratatouille i pestkami dyni.

Oferta dań głównych uległa zresztą największym zmianom. Przede wszystkim pojawił się w niej drugi stek – z jagnięciny z kością z sosem porto i dodatkami, których nie sposób wymienić w jednym zdaniu. Jest też polska wersja bouillabaisse, czyli popularnej, śródziemnomorskiej zupy rybnej, którą Marta Edmunds proponuje w formie pomidorowego gulaszu z dorszem, krewetkami, szyjkami rakowymi, małżami oraz szafranową kaszą jaglaną.

Polskie bouillabaisse

Nowości nie mogło zabraknąć również wśród deserów, które są specjalnością szefowej kuchni. Obok uwielbianego przez Lokalnych miłośników słodkości musu z gorzkiej czekolady pojawiły się suszone jabłka korzenne z karmelowym kremem sernikowym, cynamonową kruszoną i galaretką z żubrówki oraz szczególnie warte polecenia ciasto z orzechów laskowych z syropem waniliowo-anyżowym, kremem dyniowym, prażonym siemieniem lnianym, żelem z rokitnika i kandyzowanymi kumkwatami.

Ciasto z rzechów laskowych z syropem waniliowo-anyżowym, kremem dyniowym, prażonym siemieniem lnianym, żelem z rokitnika i kandyzowanymi kumkwatami

Nadal dostępna będzie specjalna oferta lunchowa, w ramach której od poniedziałku do piątku między 12.00 a 16.00 zjecie tu obiad w cenie 16 zł – 19 zł. Nowością są natomiast weekendowe śniadania dostępne w soboty i niedziele do godziny 13.00. Bazą są jajka – sadzone, w koszulkach lub w formie jajecznicy, do których dobiera się dodatki wedle uznania: od wędzonego boczku czy łososia, poprzez pieczone pomidory i duszony szpinak aż po sos holenderski czy pomidorowy chutney. Na tym wybór śniadań się nie kończy. Możecie zdecydować się na wersję wegańską z sojowym jogurtem z płatkami owsianymi, orzechami i karmelizowanymi śliwkami lub spróbować robionej na miejscu granoli czy tortilli.

A jeśli do Lokalu wybierzecie się wieczorem na drinka, to możecie skorzystać z menu barowego dostępnego od godziny 22.00. Dostępne będą w nim między innymi pasty znane z małych talerzyków, ale także marynowane oliwki, kanapki i wędliny.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...