fbpx

Nowe menu w Lokalu

Tydzień temu w Lokalu wystartowało nowe, jesienne menu. Sprawdźcie co przygotowała dla was szefowa kuchni – Marta Edmunds.

Przede wszystkim zmieniła się oferta popularnych w Lokalu małych talerzyków. Jesienią spróbujecie tu m.in. krokietów z kaszy gryczanej z grzybami i tymiankowym majonezem, pasty twarogowej z orzechami i ziołami czy śledzia w koperkowym oleju. Główną nowością w pierwszej części karty są jednak przystawki w bardziej klasycznej formie, jakich dotychczas w ofercie Lokalu nie było. Znajdziecie wśród nich tatar z jelenia z majonezem z trybulą i marynowanymi grzybami, paczuszki z ciasta francuskiego z farszem z kaszanki z wędzonym puree z karmelizowanej cebuli i sosem jabłkowym, kiełbaski z wędzonej makreli z granitą z ogórka i pieczony ser wędzony z sosem żurawinowym i orzechami.

Paczuszki z ciasta francuskiego z farszem z kaszanki z wędzonym puree z karmelizowanej cebuli i sosem jabłkowym

W menu pojawiły się też sezonowe akcenty. Wśród zup jest to consomme z grzybów leśnych z pastą miso, groszkiem i topinamburem. Jest też sałatka z pieczonymi warzywami korzeniowymi z miodową glazurą, wędzonym serem korycińskim i sosem z daktyli. Jesiennymi akcentami wśród dań głównych są też pierś z perliczki na puree dyniowym z masłem migdałowo-tymiankowym i smażonymi rydzami oraz kluseczki twarogowo-ziemniaczane z jesiennym ratatouille i pestkami dyni.

Oferta dań głównych uległa zresztą największym zmianom. Przede wszystkim pojawił się w niej drugi stek – z jagnięciny z kością z sosem porto i dodatkami, których nie sposób wymienić w jednym zdaniu. Jest też polska wersja bouillabaisse, czyli popularnej, śródziemnomorskiej zupy rybnej, którą Marta Edmunds proponuje w formie pomidorowego gulaszu z dorszem, krewetkami, szyjkami rakowymi, małżami oraz szafranową kaszą jaglaną.

Polskie bouillabaisse

Nowości nie mogło zabraknąć również wśród deserów, które są specjalnością szefowej kuchni. Obok uwielbianego przez Lokalnych miłośników słodkości musu z gorzkiej czekolady pojawiły się suszone jabłka korzenne z karmelowym kremem sernikowym, cynamonową kruszoną i galaretką z żubrówki oraz szczególnie warte polecenia ciasto z orzechów laskowych z syropem waniliowo-anyżowym, kremem dyniowym, prażonym siemieniem lnianym, żelem z rokitnika i kandyzowanymi kumkwatami.

Ciasto z rzechów laskowych z syropem waniliowo-anyżowym, kremem dyniowym, prażonym siemieniem lnianym, żelem z rokitnika i kandyzowanymi kumkwatami

Nadal dostępna będzie specjalna oferta lunchowa, w ramach której od poniedziałku do piątku między 12.00 a 16.00 zjecie tu obiad w cenie 16 zł – 19 zł. Nowością są natomiast weekendowe śniadania dostępne w soboty i niedziele do godziny 13.00. Bazą są jajka – sadzone, w koszulkach lub w formie jajecznicy, do których dobiera się dodatki wedle uznania: od wędzonego boczku czy łososia, poprzez pieczone pomidory i duszony szpinak aż po sos holenderski czy pomidorowy chutney. Na tym wybór śniadań się nie kończy. Możecie zdecydować się na wersję wegańską z sojowym jogurtem z płatkami owsianymi, orzechami i karmelizowanymi śliwkami lub spróbować robionej na miejscu granoli czy tortilli.

A jeśli do Lokalu wybierzecie się wieczorem na drinka, to możecie skorzystać z menu barowego dostępnego od godziny 22.00. Dostępne będą w nim między innymi pasty znane z małych talerzyków, ale także marynowane oliwki, kanapki i wędliny.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...