Nowe menu w MITMI
Sezon jesienno-zimowy nowym menu inauguruje MITMI restobar. Znajdziecie w nim kilkanaście nowych dań na chłodniejszą część roku.
MITMI restobar od początku działalności regularnie odświeża swoje menu i dostosowuje je zarówno do sezonu jak i coraz bardziej wymagających podniebień swoich klientów. Nowe karty przynoszą ze sobą nie tylko nowe dania, ale i coraz bardziej oryginalne produkty i nowe techniki kulinarne wykorzystywane do ich produkcji. Podobnie jest i tym razem. Wszystkich nowych dań spróbować możecie w MITMI od dzisiaj.
Nowości znajdziecie już w menu śniadaniowym. Możecie wybrać na przykład jaja z zapiekanymi warzywami podawane na gorącej patelni albo opcję dla tych, którzy od rana lubią pojeść – duży talerz wypełniony jajami, kiełbaskami, humusem, twarożkiem, serami, mięsem i warzywami. Jeśli zostajecie w MITMI dłużej, to po śniadaniu warto sięgnąć po przystawki, wśród których pojawiło się właśnie klasycznie włoskie vitello tonnato, czyli schab cielęcy w sosie z tuńczykiem i kaparami. Jeszcze ciekawiej brzmi jednak druga spośród przystawkowych nowości – czosnkowy tuk wołowy, czyli szpik, który jest prawdziwym przysmakiem rzadko serwowanym w łódzkich restauracjach.
W menu są i powroty. Ponownie będziecie mogli wpaść do MITMI na zupę dyniowo-kokosową podawaną na jednym talerzu z kremem z zielonego groszku. Menu kanapek wzbogaci się zaś o propozycję z jagnięcymi pulpecikami i sosem pomidorowym. Miłośnicy owoców morza ucieszą się zaś zapewne z goszczących już na stałe w nowej karcie kalmarów duszonych w maśle i winie.
Wśród nowych dań głównych w jesienno-zimowej karcie pojawią się poliki wołowe, których dotychczas w wersji przyrządzanej z porto spróbować można było w MITMI jako przystawki. Oprócz nich spróbować można również ossobuco, czyli kolejnej klasycznie włoskiej propozycji. Ossobuco to smażona i duszona w winie gicz cielęca, która w restobarze podawana jest z warzywami i czosnkową poletną. Dla miłośników mięsa w czystej postaci przygotowano zaś stek rib eye.
Osobne miejsce w nowej karcie stanowić będą domowej produkcji makarony. Znajdziecie wśród nich pappardelle w sosie cytrynowo-śmietanowym z kurczakiem sous-vide oraz pierożki agnolotti faszerowane podgrzybkami i podawane z marynowaną dynią.