Nowe miejsca w Manufakturze
Ostatnie miesiące 2017 przyniosły zmiany nie tylko przy ul. Piotrkowskiej, o czym pisałyśmy tutaj, ale także w Manufakturze.
Jednym z głośniejszych otwarć było pojawienie się na rynku kawiarni Starbucks. Zajęła centralny budynek dawnej straży pożarnej, w której wcześniej działała restauracja French Potato. Miłośników globalnej marki jest chyba tylu, ilu jej przeciwników, natomiast uważamy, że zarówno Manufaktura, jak i sam Starbucks zyskają na tej raptem drugiej kawiarni z biało-zielonym logo w naszym mieście.
A skoro o zieleni mowa, to warto wspomnieć o Green It, który pojawił się w narożniku strefy fast food. Miło, że wśród wszechobecnych frytek, burgerów i innych niezdrowych przekąsek, pojawiło się miejsce, gdzie w tym samym czasie co zestaw powiększony dostaniemy np. tortillę ze świeżymi warzywami, grillowanym kurczakiem i kaszą jaglaną. Są też sałatki i świeżo wyciskane soki i koktajle.
Teraz wracamy na rynek, bo tu w październiku otworzył się drugi łódzki lokal pod szyldem Bobby Burger. Pewnie nie wiecie, że ta polska sieć w pięć lat otworzyła 34 punkty w całej Polsce. A zaczynali od klasycznego foodtrucka! W kameralnym lokalu dominuje ciemne drewno oraz industrialne elementy nawiązujące bezpośrednio do charakteru Łodzi, Manufaktury i ich historii. Na dwóch piętrach wydzielono zarówno strefy do szybkiego zjedzenia posiłku, jak i miejscami przeznaczonymi na dłuższe spotkania ze znajomymi lub spotkania biznesowe.
I na koniec miejsce, które nie jest co prawda restauracją ani kawiarnią, ale na pewno zasługuje na wzmiankę! Mamy na myśli sklep Kraina Serów, który otworzył się niedaleko cukierni Sowa w Manufakturze. To koncept delikatesowy założony przez Adama Mostowskiego, miłośnika jedzenia, byłego uczestnika programu „Masterchef”. Dotychczas, wraz ze wspólnikiem prowadził dwa punkty w Warszawie, teraz zdecydował się na rozwój marki również poza stolicą. Sklep w Manufakturze to początek ekspansji poza Warszawę.W ofercie Krainy Serów jest blisko 250 gatunków: serów krowich, owczych, kozich. Głównie holenderskich. – Osobiście je wybieramy, podczas szkoleń w Holandii. Klienci są coraz bardziej dociekliwi, lubią dyskutować o serach. To nas bardzo cieszy – tłumaczy Adam Mostowski.
Uzupełnieniem oferty Krainy Serów w Manufakturze są dodatki do serów: m.in. polskie konfitury i musztardy oraz akcesoria do przygotowania desek serów. Niebawem na półkach pojawią się również wina odpowiednio parowane do wybranych gatunków.