fbpx

otwarcia 2017 manufaktura

Ostatnie miesiące 2017 przyniosły zmiany nie tylko przy ul. Piotrkowskiej, o czym pisałyśmy tutaj, ale także w Manufakturze.

Jednym z głośniejszych otwarć było pojawienie się na rynku kawiarni Starbucks. Zajęła centralny budynek dawnej straży pożarnej, w której wcześniej działała restauracja French Potato. Miłośników globalnej marki jest chyba tylu, ilu jej przeciwników, natomiast uważamy, że zarówno Manufaktura, jak i sam Starbucks zyskają na tej raptem drugiej kawiarni z biało-zielonym logo w naszym mieście.

green it

A skoro o zieleni mowa, to warto wspomnieć o Green It, który pojawił się w narożniku strefy fast food. Miło, że wśród wszechobecnych frytek, burgerów i innych niezdrowych przekąsek, pojawiło się miejsce, gdzie w tym samym czasie co zestaw powiększony dostaniemy np. tortillę ze świeżymi warzywami, grillowanym kurczakiem i kaszą jaglaną. Są też sałatki i świeżo wyciskane soki i koktajle.

bobby burger manufaktura

Teraz wracamy na rynek, bo tu w październiku otworzył się drugi łódzki lokal pod szyldem Bobby Burger. Pewnie nie wiecie, że ta polska sieć w pięć lat otworzyła 34 punkty w całej Polsce. A zaczynali od klasycznego foodtrucka! W kameralnym lokalu dominuje ciemne drewno oraz industrialne elementy nawiązujące bezpośrednio do charakteru Łodzi, Manufaktury i ich historii. Na dwóch piętrach wydzielono zarówno strefy do szybkiego zjedzenia posiłku, jak i miejscami przeznaczonymi na dłuższe spotkania ze znajomymi lub spotkania biznesowe.

Kraina serów

I na koniec miejsce, które nie jest co prawda restauracją ani kawiarnią, ale na pewno zasługuje na wzmiankę! Mamy na myśli sklep Kraina Serów, który otworzył się niedaleko cukierni Sowa w Manufakturze. To koncept delikatesowy założony przez Adama Mostowskiego, miłośnika jedzenia, byłego uczestnika programu „Masterchef”. Dotychczas, wraz ze wspólnikiem prowadził dwa punkty w Warszawie, teraz zdecydował się na rozwój marki również poza stolicą. Sklep w Manufakturze to początek ekspansji poza Warszawę.W ofercie Krainy Serów jest blisko 250 gatunków: serów krowich, owczych, kozich. Głównie holenderskich. – Osobiście je wybieramy, podczas szkoleń w Holandii. Klienci są coraz bardziej dociekliwi, lubią dyskutować o serach. To nas bardzo cieszy – tłumaczy Adam Mostowski.

Uzupełnieniem oferty Krainy Serów w Manufakturze są dodatki do serów: m.in. polskie konfitury i musztardy oraz akcesoria do przygotowania desek serów. Niebawem na półkach pojawią się również wina odpowiednio parowane do wybranych gatunków.

Podobne posty

Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...