O dobieraniu piwa do jedzenia w Piwotece Narodowej
W najbliższą niedzielę, w Piwotece Narodowej, miłośnicy piwa będą mieli okazję dowiedzieć się, jak łączyć ten trunek z jedzeniem.
Zazwyczaj podobne wydarzenia poświęcone są łączeniu jedzenia z winem. Tym razem, Piwoteka Narodowa proponuje jednak coś trochę innego i naszym zdaniem bardzo ciekawego. Piwo i jedzenie, czyli bitwa o Dziadka, to spotkanie poświęcone dobieraniu piwa do jedzenia (i odwrotnie), które poprowadzą piwowarzy – Agnieszka Łopata z Centrum Ursa Maior i Tomasz Rogaczewski z Pracowni Piwa. Promują oni food and beer pairing i prowadzą stronę, za pośrednictwem której przyjmują wyzwania dotyczące konkretnego piwa i przygotowują dopasowane do niego smakowo i aromatycznie potrawy.
Piwoteka Narodowa rzuciła piwowarom wyzwanie dotyczące piwa Дед Мороз (Dziadek Mróz). Jest to pierwszy polski Stout Cesarski uwarzony w browarze komercyjnym (Browarze Artezan). Piwo jest wyjątkowe, gdyż powstało z inicjatywy Piwoteki Narodowej. Agnieszka i Tomek zaproponują do niego swoje potrawy, które przygotują podczas niedzielnego spotkania, a które oceniać będzie specjalne jury, w skład którego wejdzie trzech uczestników imprezy. Choć nie wszyscy będą mogli spróbować przygotowanych przez piwowarów potraw, to wszyscy będą mieli okazję dowiedzieć się więcej na temat zasad łączenia piwa z jedzeniem. To pierwsza tego typu bitwa na smaki Agnieszki i Tomka, która odbędzie się na żywo z udziałem publiczności.
Impreza startuje w niedzielę o godzinie 15:00. Wstęp 5 zł. Zobaczcie przygotowania piwowarów do tego wydarzenia.