fbpx

W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował specjalne boxy azjatyckich makaronów i koreańskich zupek błyskawicznych. Możecie je zamówić w sklepie na naszej stronie oraz na stronie Azjanatalerzu.pl. A jeśli brakuje wam pomysłu na wykorzystanie azjatyckich makaronów, to mamy dla was super przepis na proste i szybkie danie koreańskie.

Na zdjęciu widać tekturowe pudełko z przeźroczystym wieczkiem. W pudełku znajdują się koreańskie zupki błyskawiczne w kolorowych opakowaniach.
Box koreańskich zupek od Azjanatalerzu.pl

To danie jest super uniwersalne – do jego przygotowania możecie wykorzystać dowolne warzywa zalegające w lodówce i zupki błyskawiczne, jakie lubicie najbardziej. My proponujemy je wam w wydaniu koreańskim z kimchi i azjatyckimi grzybkami.

Obiad z koreańskiej zupki błyskawicznej

Składniki:

  • 2 paczki błyskawicznych zupek koreańskich
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 średnia cebula pokrojona w kawałki wielkości kęsa
  • 1 mała marchewka pokrojona w kawałki wielkości kęsa
  • garść drobnych grzybków azjatyckich
  • 1/2 szklanki kimchi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 2 jajka
  • 1/2 pomidora pokrojonego w ósemki
  • zielona część dymki pokrojona w centymetrowe kawałki
  • prażony sezam

Sposób przygotowania:

Wyjmij makaron z opakowań zupek, połam na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Gotuj połowę czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie wyjmij z opakowań zupek paczuszki z przyprawami i sosami, przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy (miękki, ale nie do końca ugotowany), odcedź go i przełóż do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Rozgrzej wok albo dużą patelnię, wlej olej, dodaj czosnek i smaż ok 30 sekund, cały czas mieszając. Kiedy czosnek zacznie lekko brązowieć, dodaj do niego cebulę, marchewkę i grzybki. Smaż chwilę, po czym dopraw sosem sojowym i rybnym. Smaż dalej cały czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.

Przesuń warzywa na brzeg woka lub patelni, robiąc miejsce na jajka. Wlej w to miejsce olej, wylej jajka, rozbij żółtka i poczekaj aż lekko się zetną. Na półpłynne jajka przełóż makaron wymieszany z przyprawami i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w woku. Smaż ok minut, aż wszystko dokładnie się połączy, a jajka lekko zbrązowieją.

Wyłącz ogień pod wokiem i dodaj pomidory i dymkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami – pozostała w woku temperatura powinna pomóc świeżym warzywom lekko zmięknąć.

Na zdjęciu widać fragment miski, w której znajduje się danie z makaronu i warzyw obsypane prażonym sezamem
Obiad z błyskawicznej zupki koreańskiej

Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp prażonym sezamem i od razu podawaj.

Podobne posty

Sielski dworek czy wiejski ogród? Jedno i drugie! Dziewczyny z Tubajki stworzyły przepiękne miejsce. ...
O lodach było już w tym roku sporo, ale nic o tajskich. Więc jest, a Rolersi mają jeszcze do tego ...
Próchnika 53 – zaledwie 10 minut spacerem od Piotrkowskiej, by zaliczyć kolejne gastro otwarcie w ...