Obiad z koreańskiej zupki błyskawicznej – przepis
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował specjalne boxy azjatyckich makaronów i koreańskich zupek błyskawicznych. Możecie je zamówić w sklepie na naszej stronie oraz na stronie Azjanatalerzu.pl. A jeśli brakuje wam pomysłu na wykorzystanie azjatyckich makaronów, to mamy dla was super przepis na proste i szybkie danie koreańskie.
To danie jest super uniwersalne – do jego przygotowania możecie wykorzystać dowolne warzywa zalegające w lodówce i zupki błyskawiczne, jakie lubicie najbardziej. My proponujemy je wam w wydaniu koreańskim z kimchi i azjatyckimi grzybkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wyjmij makaron z opakowań zupek, połam na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Gotuj połowę czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie wyjmij z opakowań zupek paczuszki z przyprawami i sosami, przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy (miękki, ale nie do końca ugotowany), odcedź go i przełóż do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Rozgrzej wok albo dużą patelnię, wlej olej, dodaj czosnek i smaż ok 30 sekund, cały czas mieszając. Kiedy czosnek zacznie lekko brązowieć, dodaj do niego cebulę, marchewkę i grzybki. Smaż chwilę, po czym dopraw sosem sojowym i rybnym. Smaż dalej cały czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Przesuń warzywa na brzeg woka lub patelni, robiąc miejsce na jajka. Wlej w to miejsce olej, wylej jajka, rozbij żółtka i poczekaj aż lekko się zetną. Na półpłynne jajka przełóż makaron wymieszany z przyprawami i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w woku. Smaż ok minut, aż wszystko dokładnie się połączy, a jajka lekko zbrązowieją.
Wyłącz ogień pod wokiem i dodaj pomidory i dymkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami – pozostała w woku temperatura powinna pomóc świeżym warzywom lekko zmięknąć.
Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp prażonym sezamem i od razu podawaj.