fbpx

W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował specjalne boxy azjatyckich makaronów i koreańskich zupek błyskawicznych. Możecie je zamówić w sklepie na naszej stronie oraz na stronie Azjanatalerzu.pl. A jeśli brakuje wam pomysłu na wykorzystanie azjatyckich makaronów, to mamy dla was super przepis na proste i szybkie danie koreańskie.

Na zdjęciu widać tekturowe pudełko z przeźroczystym wieczkiem. W pudełku znajdują się koreańskie zupki błyskawiczne w kolorowych opakowaniach.
Box koreańskich zupek od Azjanatalerzu.pl

To danie jest super uniwersalne – do jego przygotowania możecie wykorzystać dowolne warzywa zalegające w lodówce i zupki błyskawiczne, jakie lubicie najbardziej. My proponujemy je wam w wydaniu koreańskim z kimchi i azjatyckimi grzybkami.

Obiad z koreańskiej zupki błyskawicznej

Składniki:

  • 2 paczki błyskawicznych zupek koreańskich
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 średnia cebula pokrojona w kawałki wielkości kęsa
  • 1 mała marchewka pokrojona w kawałki wielkości kęsa
  • garść drobnych grzybków azjatyckich
  • 1/2 szklanki kimchi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 2 jajka
  • 1/2 pomidora pokrojonego w ósemki
  • zielona część dymki pokrojona w centymetrowe kawałki
  • prażony sezam

Sposób przygotowania:

Wyjmij makaron z opakowań zupek, połam na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Gotuj połowę czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie wyjmij z opakowań zupek paczuszki z przyprawami i sosami, przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy (miękki, ale nie do końca ugotowany), odcedź go i przełóż do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Rozgrzej wok albo dużą patelnię, wlej olej, dodaj czosnek i smaż ok 30 sekund, cały czas mieszając. Kiedy czosnek zacznie lekko brązowieć, dodaj do niego cebulę, marchewkę i grzybki. Smaż chwilę, po czym dopraw sosem sojowym i rybnym. Smaż dalej cały czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.

Przesuń warzywa na brzeg woka lub patelni, robiąc miejsce na jajka. Wlej w to miejsce olej, wylej jajka, rozbij żółtka i poczekaj aż lekko się zetną. Na półpłynne jajka przełóż makaron wymieszany z przyprawami i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w woku. Smaż ok minut, aż wszystko dokładnie się połączy, a jajka lekko zbrązowieją.

Wyłącz ogień pod wokiem i dodaj pomidory i dymkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami – pozostała w woku temperatura powinna pomóc świeżym warzywom lekko zmięknąć.

Na zdjęciu widać fragment miski, w której znajduje się danie z makaronu i warzyw obsypane prażonym sezamem
Obiad z błyskawicznej zupki koreańskiej

Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp prażonym sezamem i od razu podawaj.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...