Officyna – nowa restauracja przy Piotrkowskiej 217
Od niespełna tygodnia, w podwórku przy Piotrkowskiej 217 działa nowa restauracja. W pofabrycznych wnętrzach czeka na was nowoczesna kuchnia europejska dla każdego.
Restauracja Officyna zajęła przestronny lokal w budynku, w którym mieszczą się już Klub Wino, Korzenie i klubokawiarnia All Star. W ten sposób oferta podwórka przy Piotrkowskiej 217 poszerzyła się o lokal, w którym goście będą mogli zjeść dania kuchni europejskiej i śródziemnomorskiej w nowoczesnym wydaniu.
Wnętrze Officyny urządzone jest w modnym dla pofabrycznych lokali stylu. Na ścianach królują odkryte cegły pomalowane na biało i widoczne elementy instalacji. Przy stołach z drewnianymi blatami ustawiono czarne i białe krzesła, a oświetlają je designerskie lampy. Na ścianach wiszą zdjęcia Łodzi autorstwa Rafała Jaskowskiego. Koncepcję wnętrza, podobnie jak całej restauracji stworzyła jej właścicielka – Marzena Młynarczyk.
Jak sama mówi, od zawsze marzyła o prowadzeniu restauracji i wreszcie udało się to marzenie spełnić. Chciałaby, aby Officyna stała się miejscem dla każdego, w którym czas równie miło spędza młodzi ludzie, rodziny z dziećmi i osoby starsze. Wszystkich połączyć ma dobre jedzenie i wyjątkowa atmosfera restauracji z duszą.
Nad menu Officyny pani Marzena pracowała razem z zaprzyjaźnionym szefem kuchni. W karcie królują dania lekkie i kolorowe, ale znajdzie się też coś na większy apetyt. Wśród przystawek w cenach od 15 zł do 27 zł znajdziecie zarówno krewetki w pomarańczach z pasternakiem jak i bardziej swojski grillowany oscypek z gruszką w sosie żurawinowym. W karcie są też trzy rodzaje zup w cenie 12 zł, trzy sałatki w cenie od 19 zł do 24 zł oraz spory wybór dań głównych.
Wśród tych ostatnich spróbujecie np. kremowego risotto z zielonym groszkiem i krewetkami (31 zł), kaczki duszonej z warzywami na kapuście modrej w sosie porzeczkowym (36 zł) czy steku wołowego z boczniakami, cukinią, marchewką i ziemniakami truflowymi (59 zł). Są też propozycje z rybami w roli głównej, np. filet z sandacza w pestkach dyni na sałacie wiosennej (33 zł). Miłośnikom deserów pani Marzena poleca fondant czekoladowy z musem mango (15 zł). Karta będzie się zmieniała sezonowo cztery razy w roku.
Restauracja Officyna czeka na was w podwórku przy Piotrkowskiej 217, codziennie od 11.00 do 22.00, a w weekendy do ostatniego klienta.