wydarzenia

Styczeń powoli dobiega końca, a łódzkie restauracje zadbały żebyście nie nudzili się w ostatni weekend miesiąca. Sprawdźcie, dokąd warto iść i co zjeść.

Surf & Turf w restauracji Cesky Film

Surf&Turf w Ceskym Filmie

Chociaż restauracja Cesky Film przy Tymienieckiego dosyć naturalnie (i słusznie) kojarzy się przede wszystkim z kuchnią naszych południowych sąsiadów, to stali bywalcy wiedzą, że w jej ofercie regularnie pojawiają się menu tematyczne. W ten sposób typowo czeskie menu przełamane zostaje daniami kuchni świata, sezonowymi czy inspirowanymi specjalną okazją. Tym razem szef kuchni przygotował menu surf&turf, czyli połączenie tego, co najlepsze na lądzie z kulinarnymi przysmakami z morza. W karcie pojawiły się trzy dania. Spróbujecie wołowego consomme z łososiem zapiekanym w musztardzie Dijon i sezamem, grillowanej jagnięciny nowozelandzkiej z szafranowym risotto z ośmiorniczkami oraz makaronu gryczanego z sosem ostrygowym, plastrami polędwicy wołowej i krewetkami. Do dań restauracja proponuje również odpowiednio dobrane wina, które będą świetnym uzupełnieniem kolacji.

Kolorowe menu w Vapiano

Kolorowe menu w Vapiano

Nowe, sezonowe menu pojawiło się również w ofercie restauracji Vapiano w centrum handlowym Sukcesja. Tym razem postawiono na kolory – każde danie ma inną barwę. Jest zatem żółta sałatka z żółtą soczewicą, mango, cebulą, żółtą papryką i żółtym dressingiem z curry lub czerwony makaron w sosie z pesto rosso i czerwonego wina z kozim serem, suszonymi pomidorami, cebulą i pomidorkami cherry. Możecie też wybrać pomarańczowy makaron z marchewki, żółte risotto z krewetkami lub pizzę na czarnym cieście. W zimowe chłody w Vapiano czekają też dwie rozgrzewające zupy – ziemniaczana z grzankami i bekonem oraz cebulowa. Nie zabrakło również lokalnych akcentów. W międzynarodowym menu pojawiła się między innymi pizza z serem podhalańskim i sosem żurawinowym. Na deser – kolorowe tarteletki z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz owocami.

Urodziny wine baru Dwa przez Cztery

Urodziny wine baru Dwa przez Cztery

Dwa przez Cztery działa przy Roosevelta 2/4 już od roku! Taka okazja zasługuje na uczczenie jej kieliszkiem wina. Albo butelką. Dlatego w nadchodzący weekend wybierzcie się na urodziny wine baru. Atrakcje czekają na was od piątku do soboty. Przede wszystkim możecie skorzystać ze specjalnych rabatów – 5% od 3 butelek i 10% od 12 butelek wina (na miejscu i na wynos, więc można zrobić zapas). Pan od kuchni zadba też o coś do jedzenia. Będzie między innymi tarta porowa z espumą z koziego sera, gofry z łososiem marynowanym w koperku, musem z wasabi i kremem z buraka czy ozór wołowy z kalafiorem pieczonym w cieście z soli podany z majonezem chrzanowym. Nie zabraknie też czegoś na deser. Dodatkowo w sobotę od 20.00 posłuchacie tu muzyki na żywo, a przez cały weekend będziecie mogli wpisać się do specjalnie przygotowanej księgi życzeń.

Wegańskie śniadanie w Niebostanie

Wegańskie Śniadanie w Niebostanie

Po szaleństwach sobotniej nocy wpadnijcie w niedzielę do Niebostanu na sycące, wegańskie śniadanie. Bywalcom tego miejsca nie trzeba chyba przedstawiać tego cyklicznego wydarzenia. Jest to wydarzenie charytatywne, z którego zyski przeznaczone będą na rzecz fundacji Otwarte Klatki. Wystarczy przyjść, wcinać wegańskie pyszności i wrzucić kilka złotych do puszki żeby pomóc organizacji działającej na rzecz zwierząt. Bufet w Niebostanie zazwyczaj ugina się od jedzenia. Zjecie tu różnego rodzaju pasty i smarowidła, naleśniki, sałatki, domowe konfitury i ciasta. Możecie też sami coś ugotować, przynieść do lokalu i podzielić się z innymi gośćmi. Wstęp na wydarzenie jest wolny, ale otwórzcie swoje portfele i pomóżcie wypełnić zbiórkową puszkę.

Before z skyFLY barze

Before w skyFLY barze

skyFLY bar to wyjątkowe miejsce na tarasie piątego piętra hotelu andel’s by Vienna House przy Manufakturze, z którego rozciąga się widok na pół miasta. Jeśli jeszcze tam nie byliście, to zapewniamy, że warto, a już jutro, w piątek 26 stycznia, nadarzy się ku temu świetna okazja. Odbędzie się tutaj edycja cyklicznego wydarzenia pod nazwą Before. To impreza przy dźwiękach muzyki house z pysznymi drinkami autorstwa barmanów skyFLY baru. Od 20.30 zagra rezydent klubu Kookoo Luka Smiley.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...