Ostatni weekend Wielkiego Święta Pizzy
Przyznajcie się, kto z was nie próbował jeszcze festiwalowej pizzy? Ostatni moment by nadrobić zaległości – warto, bo naprawdę jest w czym wybierać.
Wiecie na czym od tygodnia polega nasza praca? Chodzimy po łódzkich restauracjach i próbujemy festiwalowe pizze – zamieniłabym na testera luksusowego hotelu na tropikalnej wyspie, ale nie będę narzekaćJ Za nami 11 lokali, przed nami długie tygodni diety;) Nie wiem, czy do niedzieli uda nam się odwiedzić wszystkie, ale będziemy próbować.
Przypominamy – w Wielkim Święcie Pizzy możecie odwiedzać festiwalowe restauracje i pizzerie (jest ich 18 – znajdziecie je tutaj) lub zamawiać pizzę za pośrednictwem PizzaPortal.pl (do wyboru aż 30 różnych miejsc, których listę znajdziecie tutaj). Oceniamy, że łodzianie zjedli już około 10 tysięcy festiwalowych placków, ale nie jest to ostateczny wynik – impreza trwa jeszcze do niedzieli!
Nie kłamałyśmy mówiąc, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wśród festiwalowych propozycji jest sporo włoskiej klasyki – tu króluje prostota i starannie wyselekcjonowane składniki. Jeżeli lubicie eksperymentować (my lubimy!) macie do wyboru między innymi pizzę z humusem, kwiatostanem rzepy brokułowej, pizzę inspirowaną orientalnymi smakami czy też taką na słodko z nutellą i marshmallows.
Festiwal pizzy to oczywiście prawdziwe święto glutenu dlatego na tym tle ciekawie prezentuje się bezglutenowa pizza na brokułowo-migdałowym spodzie. Możecie skusić się na wersję z mozzarellą lub pójść po bandzie i wziąć wersję wegańską, w której ser zastąpiony został „mozzarellą” z nerkowców.
Wybrane restauracje przygotowały z okazji wydarzenia dodatkowe atrakcje, na przykład w Essenza Italiana do każdej festiwalowej pizzy dostaniecie w prezencie słodkie sycylijskie cannolo, a w Otwartych Drzwiach przygotowano nie jedną, a dwie festiwalowe pizze. Za nami są już dodatkowe wydarzenia: warsztaty pizzy dla rodziców z dziećmi w Book&Cook czy szkolenie dla zawodowców w Ashanti.
Pochwalcie się, które restauracje już udało wam się odwiedzić i jak smakowały wam festiwalowe przysmaki. Najciekawsze odpowiedzi nagrodzimy zaproszeniami do lokali – zdążycie zrealizować w nadchodzący weekend, który oczywiście stać będzie pod znakiem pizzy.