fbpx

La Vende Bistro

Macie ochotę na świeżo wypieczonego, jeszcze ciepłego rogalika z konfiturą? Wpadajcie na Piotrkowską 76 do nowo otwartego Bistro pod marką La Vende.

La Vende bywalcom łódzkich restauracji nie trzeba przedstawiać. Po Manufakturze i Widzewie przyszedł czas na ulicę Piotrkowską. Tu również czeka na was dopieszczone, atrakcyjne wnętrze i dania kuchni śródziemnomorskiej, ale przede wszystkim coś, co odróżnia lokal od wspomnianych restauracji – La Vende Bistro stoi przygotowywanymi na miejscu wypiekami: bagietkami, bułeczkami, croissantami oraz całą gamą słodkich deserów.

La Vende Bistro

Jeśli napiszę, że w wystroju lokalu dominuje biel, szarość i jasne drewno w pierwszej kolejności pomyślicie zapewnie o modnych obecnie, ascetycznych aranżacjach. Nie tutaj. W La Vende jest ciepło i przytulnie, a na każdym kroku naszą uwagę przyciągają ciekawie dobrane detale: stanowisko z ekspozycją pieczywa i konfitur, świeże kwiaty, miękkie poduszki czy namalowane na ścianach obrazki. Do tego jak przemiła obsługa ubrana w charakterystyczne, spójne z koncepcją stroje.

La Vende Bistro

Od wejścia przywita was tu zapach świeżego pieczywa. Za wszelkie wypieki odpowiada francuski piekarz i cukiernik Laurent Chivée. Jak przystało na Francję słusznie spodziewacie się chrupiących, puszystych bagietek, croissantów (również w wersji z czekoladą lub migdałami, ceny od 2,60 do 4 zł) oraz różnej wielkości i smaku brioszek (3-12 zł). W ofercie są również chleby, bułki i cała gama słodkich wypieków i deserów (m.in. eklery, bezy, torty, musy czy tarty). Drogi Laurencie – jesteś kolejnym winowajcą, przez którego muszę zapomnieć o noworocznym postanowieniu dotyczącym ograniczeniu słodyczy!

La Vende BistroBistro zaczyna pracę o godz. 10.00 (docelowo będzie otwierane wcześniej), ale śniadania można tu zjeść nie tylko od rana, ale przez cały dzień. Zestawy z napojem w cenie 9,50-12,50 zł zawierają między innymi dwa croissanty z przygotowaną na miejscu konfiturą, francuski omlet z szynką lub kozim serem czy tost z grillowanym boczkiem, serem i sadzonym jajkiem. Na mały głód kanapki (7,90 zł), a na większy zestawy lunchowe (serwowane od 12.30 do 17.00 w cenie 15,90 zł) lub dania z podstawowego menu.

La Vende Bistro

Na koniec zaglądamy do karty. Osobiście na przystawkę wybrałabym wątróbkę z indyka duszoną z wiśniami, następnie zupę cebulową, ale z pozostałymi daniami miałabym już niemały problem. Są własnej produkcji makarony i ravioli, wytrawne naleśniki, ryby i oczywiście mięsa, na przykład karkówka sous-vide z kurkami czy kawałki polędwicy z gnocchi z grzybami, chilli i oliwą truflową. Poza standardowymi napojami i alkoholami, w ofercie bistro są też herbaty z dodatkami, smoothies i granity.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...