Otwarcie restauracji Tulipan
Od środy przy ulicy Żeligowskiego 46 działa nowa restauracja Tulipan. Pamiętacie, jaki lokal funkcjonował w tym miejscu wcześniej?
Dobra widomość dla studentów, pracowników i mieszkańców okolic Placu Hallera. W miejscu zamkniętego kilka miesięcy temu Black Lion powstała restauracja Tulipan, która wcześniej funkcjonowała przy ulicy Wspólnej. Modyfikacji uległ nie tylko wystrój, ale przede wszystkim oferta kulinarna i godziny funkcjonowania. W tygodniu i niedzielę lokal czynny jest od 12.00 do 21.00, w piątek i sobotę jeszcze godzinę dłużej.
Bywalcy Black Lion zapewne rozpoznają poprzednie wnętrze, jednak teraz zamiast żółtych akcentów postawiono na amarant. W tym kolorze utrzymane są krzesła, bieżniki na stołach i świeże tulipany nawiązujące do nazwy lokalu. Ciekawie ubarwiają dość eleganckie i ascetyczne wnętrze utrzymane w bielach i szarościach (nie mylić jednak z popularnymi w ostatnim czasie aranżacjami z odkrytą cegłą w tle). Ponieważ restauracja ma mieć rodzinny charakter, nie zabrakło także kącika zabaw dla dzieci.
Karta europejska z akcentem na kuchnię włoską i polską. Menu otwiera pizza na cienkim cieście przygotowanym z włoskiej mąki. Mała Margherita kosztuje 16 zł, duża 19 zł, najdroższą pozycją jest kompozycja z mozzarellą, dojrzewającą szynką, rukolą i pomidorem (28 i 31 zł). W Tulipanie zjemy tagliatelle własnej produkcji, a także przygotowywane na miejscu tortelloni i ravioli. Do makaronu możemy dobrać jeden z siedmiu sosów, każdy w cenie 18 zł. Są to między innymi śmietanowy sos ze szpinakiem i piersią kurczaka lub podgrzybkami i polędwiczkami wieprzowymi, sos na bazie trzech serów czy suszone pomidory z grzybami leśnymi i kurczakiem.
Dalej robi się bardziej polsko. Za porcję własnej roboty pierogów zapłacicie 12 zł, za zupy od 5 do 10 zł (do wyboru między innymi rosół, barszcz z uszkami i gulaszowa). Dania główne reprezentuje chociażby roladka drobiowa z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej (23 zł), placek po węgiersku (23 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym (25 zł) czy kilogramowa golonka z zasmażaną kapustą (35 zł). Dla dzieci domowe nuggetsy, drobiowy burger lub naleśnik z nutellą, a na deser domowy sernik bądź ciasto czekoladowe.
Od poniedziałku do piątku w Tulipanie skorzystać można z oferty lunchowej za 15,99 zł (zawsze do wyboru są trzy zupy i trzy dania główne), w weekend wpaść zaś na rodzinny obiad. Każdy dorosły za zestaw zapłaci 24,99 zł (przy zamówieniu dwóch obowiązuje 50% rabatu na menu dla dzieci), w niedzielę obowiązkową pozycją jest oczywiście rosół.