fbpx

Fot: Vegelandia

W poniedziałek otwarty zostanie nowy sklep ze zdrową żywnością. Co ważne – w jego ofercie będą jedynie produkty pochodzenia roślinnego.

W poniedziałek od godz. 10.00 możecie ruszać na wegańskie zakupy do Vegelandii (sklep mieści się w podwórku przy Piotrkowskiej 109). W ofercie dominują produkty spożywcze, ale z czasem na półkach będzie można znaleźć też ekologiczne detergenty, naturalne kosmetyki i książki poświęcone tematyce kulinarnej. Wizyta w Vegelandii to nie tylko okazja do uzupełnienia domowych zapasów, ale również ciekawej rozmowy czy poszerzenia wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania.

Założycielka Vegelandii Kamila Roszkowska z zawodu jest muzykiem. Po latach spędzonych w podróży postanowiła osiąść w Łodzi na stałe. Sama jest wegetarianką od dwóch lat (weganką od kilku miesięcy) i wie, że roślinna oferta naszego miasta nadal pozostawia wiele do życzenia. Ktoś inny nad tematem ubolewałby na internetowym forum, a ona po prostu założyła sklep, w którym znalazły się towary poszukiwane przez osoby niejedzące mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Fot: Vegelandia

Trudno wymienić cały asortyment wegańskiego sklepu, tym bardziej, że z dnia na dzień wciąż będzie się powiększał. Już od pierwszego dnia dostaniecie tu pakowane wędliny, pasztety i sery (w przyszłości dostępne będą również na wagę). Lecimy dalej: oliwy, oleje, wodorosty, różnego rodzaju syropy (np. z agawy czy daktylowy), jogurty, mleczne napoje (kokosowe, owsiane, migdałowe) oraz przyprawy. Trudno wyobrazić sobie wegańską kuchnię bez kasz, nie mogło zabraknąć ich też w Vegelandii. Jest też obowiązkowa quinoa, czarna soja, soczewica i ryż, a także kilka gatunków fasoli, jak mung, adzuki czy pinto. Jeżeli nie macie zaś pomysłu lub czasu na przygotowanie własnych wegańskich dań możecie sięgnąć po gotowce – na razie w ofercie są między innymi wegańskie burgery, falafele czy seitanowe polędwiczki.

Na prowadzeniu sklepu na pewno nie zakończy się działalność Vegeladii. Już za dwa tygodnie odbędzie się tu pierwszy wykład na temat zwierząt w cyrku organizowany wraz z fundacją Viva (której właścicielka jest członkinią). W kolejnych planach kiermasze, a także możliwość napicia się kawy czy skosztowania wegańskich przysmaków na miejscu.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...