Wasabi sushi to go

Dawno nie było nic o nowych lokalach, więc będzie dzisiaj. Zapraszamy was do WASABI w Pasażu Łódzkim.

Kolejne otwarcia pokazują, że sushi przestaje być w Łodzi daniem zarezerwowanym na wyjątkowe okazje. Trzy miesiące temu WASABI Sushi To Go otworzyło punkt w Porcie Łódź, w tym tygodniu kolejny w Pasażu Łódzkim. Zamiast eleganckich lokali – łatwo dostępna, atrakcyjna wizualnie wyspa, przy której można zjeść rolki na miejscu, od ręki zabrać porcję na wynos lub też zamówić dostawę do domu czy pracy.

Wasabi sushi to go

Wyspę Wasabi znajdziecie w pobliżu sklepu TK Maxx (udane zakupy zwieńczone sushi, czyż nie idealne rozwiązanie?). W jej aranżacji dominuje groszkowa zieleń, choć w tym przypadku bardziej trafne będzie kolorystyczne odwołanie do tytułowego wasabi. Jeżeli bardzo wam się spieszy możecie na szybko wybrać coś dla siebie spośród czekających w lodówce zestawów lub poczekać na rolki przygotowane specjalnie dla was.

Wasabi sushi to go

Polecam drugą opcję, bo w WASABI pracują bardzo fajni sushi masterzy. Rolki zamawia się bezpośrednio u nich, co jest dobrym rozwiązaniem zarówno dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z sushi, jak i tych bardziej zaawansowanych gości. Tym pierwszych chłopaki chętnie wyjaśnią, jak jeść sushi i czym poszczególne rolki różnią się od siebie, dla drugich przygotować mogą zaś specjalną kompozycję spoza karty. Poza tym można przyjrzeć się, jak sprawnie radzą sobie z przygotowaniem maków, co mi osobiście sprawia dużą frajdę.

Wasabi sushi to go

Czas zajrzeć do menu. Poza rolkami znalazło się też miejsce dla nigiri, sashimi i gunkanów, ale skupmy się na tych pierwszych. Bez problemu każdy znajdzie coś dla siebie – jest duży wybór maków z popularnym łososiem (jeżeli nie przepadacie za surową rybą, dostępny jest także grillowanej wersji), poza tym tuńczyk, krewetki, paluszki krabowe i węgorz oraz obowiązkowe japońskie dodatki, jak oshinko (marynowana rzepa), tobiko (kawior) czy kampyo (tykwa). Ja zdecydowałam się na tatara z łososia i bardzo cieszę się z tego wyboru. Doprawiony ostrym sosem sriracha nabrał charakteru, dzięki czemu stał się bardziej wyrazisty od samego łososia, nie zdominował jednak delikatnego smaku ryby. Choć sięgnęłam po zestaw z lodówki, nori nie było gumowate, podobnie jak chrupiąca sałata.

Wasabi sushi to go

Nic jeszcze nie było o cenach, a może od nich powinnam zacząć, bo są bardzo atrakcyjne. Za 10 kawałków futomaków lub uramaków zapłacicie od 16,90 zł do 21,90 (najpopularniejsze Philadelphia maki z łososiem i serkiem kosztują 18,90 zł). Dostępne są także zestawy w cenach od 18,90 do 99,90 zł, w których można na przykład spróbować pół rolki z grillowanym i pół rolki z surowym łososiem (Muko za 19,90 zł). Sushi można też zamówić telefoniczne z dostawą.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...