fbpx

Otwarcie Winiarni Galicja fot. Adrian Górski

W miniony piątek miałyśmy przyjemność uczestniczyć w oficjalnym otwarciu Winiarni Galicja, która będzie jedyną łódzką reprezentacją Składu Win Win-Ko stworzonego przez znanego dziennikarza i podróżnika Roberta Makłowicza oraz znawcę i importera win Wojciecha Lutomskiego.

Od kilku dni restauracja Galicja w Manufakturze może pochwalić się prawdopodobnie największą w Łodzi ofertą win. W nowej karcie znalazło się ich aż 85. Wszystkie wybrali osobiście Robert Makłowicz i jego przyjaciel oraz wspólnik Wojciech Lutomski. Panowie wspólnie stworzyli firmę Win-Ko zajmującą się importem win z Francji i Europy Środkowej. Obaj odwiedzili w miniony weekend restaurację Galicja, gdzie z okazji otwarcia winiarni prowadzili degustacje win i spotkali się z gośćmi lokalu.

Otwarcie Winiarni Galicja fot. Adrian Górski

Makłowicz i Lutomski opowiadali podczas spotkania o tym, dlaczego założyli firmę i zajęli się importem win. Po kilkunastu latach podróży po winnicach Europy znudziło im się przywożenie win wyłącznie na własny użytek i postanowili podzielić się swoją pasją z rodakami. Współpraca z Win-Ko to dla Galicji spore wyróżnienie, a dla Łodzian okazja do spróbowania win, których praktycznie nie sposób spróbować nigdzie indziej. Poza naszym miastem sklep Win-Ko działa tylko w Krakowie, a jego twórcy nie planują szerszej ekspansji w kraju. Współpracują bowiem wyłącznie z małymi, rodzinnymi winnicami, których możliwości produkcyjne wykluczają szerszą dystrybucję.

Otwarcie Winiarni Galicja, Wojciech Lutomski fot. Adrian Górski

Eksperci opowiadali również o tym, czemu zdecydowali się sprowadzać wina wyłącznie z Europy – w ich ofercie znajdują się propozycje z Francji, Austrii, Węgier, Słowacji, a także z Polski. Przede wszystkim wina te nie musza przebywać tysięcy kilometrów w tankowcach zanim zostaną zabutelkowane i trafią na nasze stoły jak ma to miejsce w przypadku win z Nowego Świata. Poza tym wina z rejonów położonych bliżej Polski najlepiej pasują do lokalnej kuchni. W przypadku restauracji Galicja wybrano wina komponujące się z serwowanymi tu daniami inspirowanymi kuchnią Austrii, Węgier, Polski i Ukrainy. Są to zarówno wina białe i czerwone, jak i różowe oraz musujące w cenach od ok. 50 zł za butelkę. W menu Galicji przy każdym daniu znajdą się też rekomendacje win najlepiej dopasowanych do poszczególnych dań, co z pewnością ułatwi wybór z tak szerokiej oferty.

Otwarcie Winiarni Galicja fot. Adrian Górski

Zarówno w piątek jak i sobotę Makłowicz i Lutomski prowadzili w Galicji degustacje win, które przyciągnęły do lokalu tłumy gości. Długo i ciekawie opowiadali o wszystkich winach. Można było dowiedzieć się skąd pochodzą, kto je produkuje, jak to robi, a nawet jak wygląda. Panowie uczyli też jak pić wino i jak parować je z jedzeniem. Słuchanie ich było czystą przyjemnością, a jeśli przegapiliście otwarcie Winiarni Galicja to nic straconego. Restauracja planuje cykl degustacji, które poprowadzą Makłowicz i Lutomski.

Mamy też dobrą wiadomość dla posiadaczy karty rabatowej Jemy w Łodzi. Wszystkie wina z oferty Galicji kupicie dzięki niej 15% taniej.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...