Pączek&spółkaDziś coś specjalnie dla fanów pączków, eklerów, bezy i lodów – poznajcie Pączka&Spółkę, nową cukiernię z centrum Łodzi.

Pączek&Spółka ma siedzibę przy Zielonej 1 (tuż przy Piotrkowskiej). Jej założyciele nie są nowicjuszami w gastronomii – od kilku lat prowadzą popularną Drukarnię w strefie OFF Piotrkowska. Tam w każdy poniedziałek i wtorek pani Ela wypiekała domowe pączki – tak właśnie zrodził się pomysł na otwarcie niezależnej cukierni, w której pierwsze skrzypce będzie grał właśnie tytułowy pączek.

Pączek&spółka

Rodzinna firma i rodzinne tradycje – dziadek pani Joanny (współzałożycielki lokalu) był piekarzem. Dziś pączki również przygotowywane są według tradycyjnych receptur – są jajka, samodzielnie przygotowywane nadzienia, szkoda tylko, że smażone są na oleju palmowym. Jeśli wolicie tradycyjne smaki, czeka tu na was konfitura z róży czy pieczone jabłka, jeśli zaś lubicie nowości, możecie sięgnąć po pączka z chałwą, porzeczką i rabarbarem czy pomarańczą i cytryną. Co ciekawe, różne są także lukry – poza klasykiem jest także wersja malinowa, czekoladowa czy lukier z marakui (niektóre wypieki przygotowywane są też bez lukru). Każdego dnia dostępnych jest około 15 różnych smaków, każdy pączek kosztuje 3 zł.

Pączek&spółka

Na co jeszcze można się skusić przy Zielonej? Na eklery (np. z orzechami, czekoladą lub pistacjami), rogaliki, bezy w różnej postaci (np. bezowe gniazdka z kremem) i lody naturalne (porcja 70 g – 3 zł). Nie mogło zabraknąć obowiązkowej śmietanki, ale do wyboru jest też solony karmel, czekolada z chilli, krówka czy propozycje owocowe. Największą popularnością (nie bez powodu) cieszy się mango z kolendrą – to smak, który powstał na specjalne zamówienie założycieli Pączka&Spółki. Można wybrać smak lodów, ale też wafelka. Jest klasyczny, a do tego malinowy, czekoladowy i brzoskwiniowy.

Pączek&spółka

W tygodniu cukiernia otwiera się już 0 7.30, w soboty i niedziele o 11.00 i każdego dnia jest czynna do 20.00. W przyjemnie urządzonym wnętrzu znalazło się miejsce na dwa wygodne stoliki, jednak największą uwagę zwraca to, co dzieje się za ladą.  – Od początku chcieliśmy stworzyć lokal, w którym można podejrzeć, jak przygotowywane są wypieki – mówi Joanna Kowalewska. Poza słodkościami można tu też zamówić herbatę i kawę (napoje dostępne też na wynos).

Pączek&spółka

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...