Fot: Papuvege

Za nami kolejne otwarcie, prawdziwa gratka dla wegan, ale nie tylko. Przez wami Papuvege.

Kilka dni temu w podwórku OFF Piotrkowska stanął nowy food truck. Papuvege z charakterystyczną głową jelenia w logo zajął miejsc zeszłorocznej Krovy. Nowa mobilna gastronomia zaoferuje nam wegańskie burgery w trzech wariantach smakowych – z kotletem marchewkowym, buraczanym i falafelami, wszystkie w cenach 12 – 14 zł. Kotlety i sosy przygotuje doświadczona w gotowaniu wegańskiego jedzenia jedna z właścicielek, natomiast falafele pochodzą z zaprzyjaźnionego stoiska na Ekotargu. To właśnie tam mieliśmy okazję po raz pierwszy zetknąć się z wegańskimi pasztetami pomysłodawczyń Papuvege. Z targu pochodzą też tłoczone soki i napoje, które oferuje food truck.

Fot: Papuvege

Pomysł na działalność zrodził się z potrzeby wykreowania wspólnego biznesu oraz miłości do bezmięsnego menu. W najbliższej przyszłości planowane jest rozszerzenie oferty burgerowo – falafelowej o nowe egzotyczne smaki, które zagoszczą w karcie na stałe. Cześć z nich jest już dostępna w postaci dodatków do bułki z ciecierzycowymi kotlecikami – chyba tylko w tym miejscu znajdziemy konserwową rzepę czy dzikie ogórki, których smak rzeczywiście różni się od dobrze nam znanych, polskich korniszonów.
Wprawdzie szefowa kuchni nie jest weganką, tylko wegetarianką, ale całe swoje serce wkłada w odpowiedni dobór składników pasujących do obranego przez panie żywieniowego kursu. W szczególności dba również o bułki, które wykonane są w 100% „bezzwierzęco”, a już niedługo także bezglutenowo, bo i taka pozycja oczekuje w kolejce do realizacji. Dla zainteresowanych: w najbliższym czasie w nowo otwieranym studiu Baccaro odbędą się warsztaty z wegańskiego gotowania, które poprowadzone zostaną właśnie przez Papuvege, więc warto śledzić nadchodzące wydarzenia.

Fot: Papuvege

W Papuvege zjemy w godzinach 13.00 – 21.00, w czasie weekendu działalność przedłuży się do 3.00. Poniedziałek jest dniem odpoczynku – wtedy gastronomia jest zamknięta. Jeśli nie po drodze nam na OFF-a, food truck znaleźć można na zlotach i tematycznych imprezach, gdzie również zaserwuje nam swoje wegańskie specjały. Nietrudno będzie go znaleźć – jego żywa kolorystyka i charakterystyczne logo z głową jelenia przyciągnie każde spojrzenie.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...